Ce bea cetăţeanul sovietic?

 
La o astfel de intrebare exista un raspuns unanim: Cetateanul sovietic bea totul si inca ceva pe deasupra. Cetateanul sovietic intelege prin cuvintul bautura orice lichid care are capacitatea de a da nuante vietii cotidiene sau, mai ales, de a scoate in evidenta trasaturile ascunse ale sufletului.

Mai intii ar trebui sa spunem ce este un bautor autentic. Oricine stie sa bea intr-o anumita masura si din anumite cauze, sau pur si simplu pentru a fi intr-o tusovka/gasca oarecare. Va spun cu sinceritate ca bautorul adevarat, si in mod special cel sovietic, transcende aceste cauze, putem spune ca e dincolo de ele. Un bautor sovietic adevarat bea singur, de dimineata si fara nici un motiv.

Bauturile cele mai cunoscute in URSS au fost vodca, vinul, berea dar si odecolonul Troinoi sau amestecul Cipok. Fireste, n-are rost sa va spun cum se bea si in ce cantitati se beau traditionalele bauturi. La noi bauturile traditionale se beau mult si consecvent ca si la ei, diferenta constind doar in etichete si in diversitatea ofertei. Ceea ce s-a dezvoltat foarte mult in „necuprinsa tara mea natala” a fost diversitatea de sortimente de bauturi neoficiale. Cetateanul sovietic si-a luat soarta in miini. Vazind ca statul nu-i ofera un sortiment satisfacator de bautura a decis sa-si croiasca singur soarta. Astfel a aparut un prim samizdat alcoolic care circula oral, se respecta cu sfintenie si nu lipsea nici o iota sau un gram.



  Samogonshchiki (Contrabandistii) -  o comedie clasica in regia lui Leonid Gaidai

A construi comunismul fara alcool e ca si cum ai face capitalism fara reclama. Daca in capitalism reclama e motorul economiei de piata, in comunism fireste ca motorul miscarii a fost bautura. Ceea ce este important e faptul ca statul sovietic punea la indemina cetateanului materie prima pentru a produce ieftin si repede cele mai ingenioase bauturi. Si cum sortimentul e foarte bogat, ne gindim cu ce sa incepem.

Bine, sa incepem cu berea. A bea bere asa pur si simplu nu-si are rostul. Doar rar, cu prietenii si cu o taranka (peste sarat si uscat; in orice berarie sovietica miroase a peste). Insa a bea bere combinata cu ceva e mult mai instructiv, viitorul e mai luminos si parca prinzi aripi.


Ati auzit de Iors care e unul din cele mai populare bauturi din URSS? Ei bine, in URSS a amesteca berea cu vodca e ca si cum ai pune sare-n mincare. Clasicul Iors pastreaza proportia de 500 gr. bere si 50 gr. vodca, ceea ce este un soi de bere super-strong. Insa proportiile aici fluctueaza in dependenta de mai multi factori (climaterici, psiho-somatici, ideologici etc), asa ca o combinatie de 250 gr. la 250 gr. e o varianta destul de folosita.

  Balbes (Cascatul) (Yuri Nikulin)

Pentru cei care vor sa stie si nuante, fineturi de amestecuri, le putem spune citeva retete. De exemplu Rembrandt (mai poarta si numele de Au sosit graurii): se toarna vodca in bere asa ca sa nu se amestece. Daca vodca s-a asezat frumos la fund fara sa se amestece, reiese ca avem un Rembrandt autentic, iar daca nu, inseamna ca avem un Rembrandt fals. Daca avem proportia de 50 gr. vodca si 200 gr. bere inseamna ca avem un Rembrandt timpuriu, iar daca proportia e de 200 gr. vodca si 100 gr. bere avem de a face cu un Rembrandt tirziu.

De asemenea, e bine de stiut tehnica Goneste ursul in birlog. Tehnica e simpla: se umple o halba cu bere si se bea cu inghitituri mici. Dupa fiecare inghititura de bere in locul eliberat se toarna vodca. Procedura se repeta pina cind berea din halba este inlocuita de vodca. A Goni ursul din birlog presupune doar inversarea bauturilor. E bine de stiut si de tehnica Vodolaz care e construita in felul urmator: intr-o halba de bere se da drumul la un paharel mic de vodca. Paharul nu trebuie sa fie rasturnat. Halba se bea dintr-o data in asa fel incit ultimele inghitituri sa fie cele de vodca. Cu alte cuvinte, vorba populara sovietica: berea fara vodca e ca nunta fara muzica. Fireste n-ar trebui sa uitam de Cipok care e un Iors, adica un amestec de vodca cu bere unde se acopera cu mina cana in care se tine recipientul si este lovit de genunchi ca amestecul sa fie „gazat”. Spuma creata se bea dintr-o inghititura. Nu vreti sa stiti efectul.

  Bivaly (Smecherul ) Yevgeny Morgunov

Amestecuri de acest gen se fac si din vodca si vin, ca de exemplu toate cocteilurile de tip Sarutul (Ultimul sarut, Sarutul fara dragoste, Iness Armand etc.) unde se punea proportie de 50 la 50 vin rosu si vodca. Insa aceste combinatii aveau o cautare mult mai restrinsa si in folclorul sovietic se zicea ca vodca cu bere e placere, vodca cu vin e chin.

Despre Samagon n-are rost sa vorbim. Despre el se stie nu numai in URSS ci si mult peste hotarele tarii. Este o bautura traditionala si poate fi facut din aproape orice. Vorba lui Bender, „chiar si din taburet, ca aici multora le place taburetovka”. Insa despre bauturile alcoolice care se cumparau din alte magazine decit cele specializate, chiar ca ar trebui sa spunem citeva cuvinte. Cetateanul sovietic, pentru a procura ceva combustibil, avea de ales intre traditionalele alimentare sau magazine specializate si Galanteria, Apteka (Farmacie), sau gama de magazine care comercializau tot soiul de solutii chimice. Despre Troinoi Odekolon (Odekolon vine de la eau de Cologne) se stie din anii de gradinita ca e bautura cea mai raspindita dupa vodca, datorita faptului ca e foarte ieftin (94 kopeici) si contine 64% spirt si 3-4% substante aromate. Am putea sa impartim bautura in categoriile parfumerie, unde s-ar incadra tot ce tine de parfumuri, cosmetica etc., si unde intra aproape tot, adica de la apa de colonie pina la solutii pentru unghii, par si picioare. O alta categorie ar fi himia ce presupune orice clei, diluant, dizolvant etc., pe baza de spirt, alcool industrial etc. De exemplu din aceasta categorie face parte lichidul de frina. Era preferat cel folosit in aviatie. Bautura chiar asa se chema Tormoz (frina). O categorie importanta era cea care facea parte din apteka, caci aici aproape toate lichidele erau pe baza de alcool. Deviza bautorului sovietic era: tot ce arde se poate bea. Mai era si categoria de bautura unguente ce contineau alcool: pasta de dinti, crema de ghete, dar aici produsul necesita ceva preparare. Aceste categorii au fost folosite mereu in URSS, insa ele au dat roada in perioadele mai dificile si mai ales in perioada prohibitiei gorbacioviste. In aceasta perioada poporul sovietic a trebuit sa devina un adevarat artist al productiei produselor alcoolice.

Despre cocteiluri ar trebui sa mai spunem ca in URSS in general erau preferate cele din 2 componente si foarte tari.
Trus (Lasul ) Gheorghi Vitsin

Pe linga Iors mai erau faimoase Rasaritul din nord compus din vodca si sampanie, Ursul furios – coniac si vodca, Moartea alba – spirt cu apa, Ciornoburka – denaturat cu bere si, fireste, Bloody Marry. Dintre cocteilurile cu trei componente face parte, de exemplu, Cuiul ruginit care contine vodca, vin dulce si sampanie. In general nu erau respectate si cautate cocteilurile rafinate si slabe. Ele erau atribuite mai degraba intelighentiei cu fite. Orice adaos cum ar fi acetona, clei, spray de gindaci era mult mai bine vazut si mai autentic.

Nu cred ca ar fi corect sa nu spun ca in aceasta categorie a Panoului de onoare al bauturilor sovietice intra, si n-o sa va vina sa credeti, ceaiul. Dar nu oricum, fireste. In URSS se bea intr-adevar foarte mult ceai, insa, pentru a intra in lumea marilor zboruri, el trebuie pregatit intr-un anume fel. Rezultatul se cheama Cifir. Pentru a-l prepara e nevoie de apa fiarta, peste care se toarna frunzele de ceai in cantitate destul de mare. Se acopera si se lasa ca iarba sa se aseze. De respectat cu sfintenie: a nu se amesteca. Infuzia e gata in 10 minute. In principiu se bea imediat, cu un singur recipient care circula de la unul la altul. Se bea in inghitituri mici si neaparat pe stomacul gol. Despre efecte ce pot sa spun decit ca, traditional, Cifirul e considerat bautura puscariasilor, iar cind baietii iau o doza zic ca pot sari un zid de 4 metri.
„Si am baut imediat”.

 

"Contrabandistii" este un scurt metraj savuros, care, alaturi de altele pare sa fie un omagiu adus pe de o parte filmului mut, pe de alta celor 3 stooges. Personajele sunt (ca si in alte ocazii): Smecherul, Lasul si Cascatul - toti 3 intruchipand cate o categorie sociala a perioadei (fapt vizibil dupa imbracaminte si gesturi) si personajul cu adevarat principal - cainele.
Este iarna. De aceasta data cei trei prieteni sunt undeva in padure si se ocupa cu fabricarea ilegala a bauturilor (de altfel singurul moment vorbit il reprezinta un cantec inchinat instalatiei de distilat alcoolul).
Cabana este plina de sticle cu bautura frumos aranjate pe rafturi, iar cei trei se pregatesc sa guste productia noua. Daca asupra unuia dintre ei, singurul efect este inrosirea puternica a nasului, al doilea se imbata si este pe punctul de a provoca un mic dezastru. In timp ce stau la masa cei trei aud zgomote suspecte afara, Smecherul si Badaranul, iesind sa verifice imprejurimile, iar Lasul (dupa cum i-o arata si numele) este pregatit sa se predea. Cand toti trei sunt afara cainele intra si el in actiune...

                                                                                                  sursa : www.cinemarx.ro
 
 
Sa aveti pofta de cultura!

Comentarii