KITCHEN de Banana Yoshimoto – carte, teatru, film.



Un love-story despre o fata, care de mica a ramas fara parinti si care a fost crescuta de bunici, apoi cind era la gimnaziu, i-a murit si bunicul, iar mai tarziu, nici bunica n-a avut incotro… dar…  la inmormintarea celei din urma, a intilnit un baiat (ea crezind ca-i vre-un amant de-al bunicii), care la fel ca si fata, de mic ii murise mama de cancer, apoi tat-su dupa ce a facut ceva de neinteles, a murit si el, nu de mult, prin violenta, adica injunghiat. O poveste destul de interesanta, despre doi tineri care nu stiu ce vor de la viata si mai bine ar fi sa porneasca o afacere ( dupa parerea mea foarte profitabila) sa traiasca pe linga cei care s-au saturat de viata.  Daca nu va place subiectul , n-o sa va para rau ca a-ti venit, pentru ca, cel putin, o sa aflati ce inseamna CHUTNEY si daca aveti curaj, o sa si gustati. Oricum ar fi, noi ne dorim sa aveti pofta de teatru.

Aceasta este recomandarea celor de la teatru’ LA MASA (www.teatrulamasa.ro), pentru spectacolul lor CHUTNEY cu Valentina Popa, Istvan Teglas si Vitalie Bichir. Un scenariu de Vitalie Bichir dupa romanul KITCHEN al scriitoarei de origine japoneza Banana Yoshimoto, traducere de Irina Holca, aparut la Editura Humanitas in 2004.
 
 

Mikage este o tanara atipica, pentru care determinarile varstei imbraca forme bizare. Cand altor fete le plac parfumurile, florile exotice sau baietii romantici, ea se hraneste cu imagini domestice, decupate de obicei din bucatarii. Printre apropiati i se numara storcatorul de fructe, cutitul de paine si gresia pe care calca. Pana si la moartea bunicii sale Mikage se izoleaza langa frigider, gasind in zumzetul lui consolarile pe care nu pot sa i le ofere cei din jur. Lucrurile se schimba abia cand Yuichi, un coleg de facultate, incearca s-o smulga din depresie si-i propune sa se mute cu el si cu mama lui. Acceptand, Mikage nu stie ca instalarea intr-o noua locuinta va insemna o dubla indragostire: de Eriko, mama lui Yuichi, dar si de bucataria in care aceasta prezideaza sedinte culinare si crize de existenta. Destinul lui Mikage e la fel de incert ca miscarea celor alaturi de care isi duce zilele, in viata ei irump dezvaluiri spectaculoase si se iau revanse transante asupra anilor trecuti. Universul lui Mikage este unul al paradoxurilor stranii, al obsesiilor, al revenirilor si al unei inteleptiri anevoioase. Un univers aromat ca o bucatarie inaintea pranzului duminical.
 

Foto de Tiziana Fabi


"Faceam insemnari la intamplare intr-un caiet, pe cand eram in scoala primara. Inainte de a deveni scriitor cu norma intreaga, pe vremea studentiei, am fost chelnerita intr-o ceainarie si atunci scriam cand apucam. Asa s-a nascut, de fapt, romanul Kitchen."*

Banana Yoshimoto (pe numele adevarat Maiko Yoshimoto), fiica unui scriitor influent in Japonia anilor '50–'60, s-a nascut in 1964, la Tokio. Se pare ca prenumele pe care l-a ales ca pseudonim este un omagiu adus poetului Basho („banana“ in japoneza veche). La numai 23 de ani, cand termina facultatea, ii apare primul roman, Kitchen, care devine rapid un bestseller, primeste doua premii literare importante si este ecranizat de Yoshimitsu Morita in 1989, cu Ayako Kawahara, Kenji Matsuda si Isao Hashizume, filmul bucurandu-se si el de mare succes.



 

 
In 1997 regizorul Yim Ho a facut o alta ecranizare cu actorii: Jordan Chan Siu-Chun, Yasuko Tomita si Law Kar-Ying



 

"Întâi stabilesc tema și apoi născocesc personajele. Privesc întotdeauna realitatea dintr-un unghi diferit. Nu scriu niciodată lucruri la care să nu mă fi gândit temeinic înainte. Nu am nici un ritual de scris, dar înainte de a mă concentra asupra unei noi cărți îmi fac curățenie în cameră. Și de fiecare dată când scriu un roman mi se întâmplă din când în când să nu dorm vreo trei zile la rând."*

Banana Yashimoto a mai scris Tugumi, de asemenea ecranizat si premiat, Utakata, Amurita, N.R, soparla, Cosul cu fructe etc., toate confirmand locul unic pe care il ocupa in literatura japoneza contemporana. Opera ei a fost publicata in peste douazeci de tari.
"Înainte să devin mamă parcă eram grăbită să trăiesc, să experimentez, să încerc tot felul de lucruri. După nașterea primului copil, mi-am dorit să trăiesc mult și frumos."*
 
*din interviul aparut in The ONE


 
Sa aveti pofta de cultura!

Comentarii