miercuri, 12 decembrie 2012

Dinu Paturica


Masa de mancare era asezata intre doua paturi si impregiurata cu scaunele pe care erau sa seaza onorabilii oaspeti ai lui Paturica. Pe masa erau randuite farfurii cu mezelicuri de tot felul: marinata de stacoji, farfurioare mai mici cu icre proaspete de morun, licurini jupuiti, sardele muiate in untdelemn de Mitilene, masline dulci de Tessalia, gramadite in forma piramidala, icre tari de chefal, smochine de Santorini, halva de Adrianopole; nimic din delicatetile gastronomice ale Orientului nu lipsea de pe masa ciocoiului, mai impodobita chiar decat a stapanului sau. Toate aceste mezelicuri erau asezate dupa o regula militara, avand la fiecare distanta de doua palme cate o carafa de vin galben de Dragasani, cu pelin rosu din viile manastirii Bistrita si cu vinuri orientale de diferite colori si gusturi, fara a lipsi papornitele cu anason de Chio si cu mastica de Corint. In fine, Paturica daduse dispozitiuni ca oaspetii sai sa nu cerce cea mai mica lipsa intru indeplinirea gustului lor rafinat.



…Paturica se puse la masa cu prietenii sai. Patru tiganasi, curat imbracati, aduceau bucate la masa si doua tigance tinere si frumusele erau insarcinate a turna prin pahare nectarul care, de la caderea zeilor din Olimp incoace, a luat prozaicul nume de vin si rachiu. Oaspetii, sorbind rachiul, cazura pe farfuriile cu mezelicuri precum cad lacustele peste holdele plugarilor.

Dinu Paturica observa aceasta si, cu oarecare nerabdare in calitate de ospatator, striga cu un glas ascutit si obraznic:

- Aduceti ciorba, bre !



- Numaidecat, coconasule ! raspunsera tiganasii, plecand toti deodata ca sa arate mai mult zel. Dupa cateva minute ei pusera pe masa un castron colosal, plin cu ciorba de stiuca fiarta in zeama de varza cu hrean; pe urma adusera doua farfurii lunguiete cu mihalti si pastravi rasol, muiati in otet si untdelemn; adusera mai multe vase de cositor pline cu iahnii, cu plachii, cu crapi impluti cu stafide si coconare si alte felurite mancari care se ziceau in vechime “bucate cu cheltuiala”.

Vinul asemenea curgea fara incetare din pahare si aluneca pe gatul ciocoilor cari, la fiecare desertare de pahar, strigau:

- Sa traiasca nenea Paturica !

                                                          “Ciocoii vechi si noi” de Nicoale Filimon (fragment)

Photo by Christian Stoll




Sa aveti pofta de cultura!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu