Raphaelle Peale

 
(17 februarie 1774 - 4 martie 1825), pictor american, a realizat in special portrete si naturi statice.
 
 

Still Life with Orange and Book, 1815

 
Tatal artistului, Charles Willson Peale, era un cetatean respectat in Philadelphia, in pofida felului de a fi putin cam excentric. Pictor si naturalist, un prieten apropiat al lui Benjamin Rush, adept al dietelor simple si temperantei, a dat fiecaruia din cei sapte copii ai sai, cu exceptia celui de al saptelea, numele unui pictor sau om de stiinta. Chiar daca Raphaelle avea sa se dovedeasca cel mai de succes, relatiile cu tatal sau nu au fost niciodata prea bune, acesta considerandu-l un artist ratat.
 
 
Still Life with Cake, 1816

 
Cu toate acestea, tatal a fost primul sau profesor de pictura si desen, iar din 1794 Rahaelle a inceput sa lucreze ca pictor profesionist. Din cauza numarului mic de comenzi s-a vazut nevoit sa lucreze in special in Sud si in New England, realizand mai ales portrete, miniaturi si siluete, foarte populare atunci. Avea sa abordeze ulterior un alt gen, cel al naturilor statice, fiind unul dintre cei mai buni artisti americani in domeniu.

 
Still Life: Strawberries, Nuts &c., 1822

 
Datorita alcoolismului si conditie fizice precare, a lucrat totusi destul de putin, pastrandu-se doar vreo 70 de lucrari. In ciuda talentului, tatal avea sa ii reproseze mereu ca se iroseste intr-un gen pe care il vedea ca mecanic si mult inferior portretisticii.

 
Still Life with Cake


Desi uneori a reprezentat in compozitiile sale si elemente comune, Raphaelle prefera imagini cu mese somptuoase, elegante, cu detalii amuzante ascunse in cadru - o portocala partial decojita era o ironie la adresa numelui familiei, un servet alb sugera un nud, etc. Lucrarile sale au fost foarte apreciate pentru detaliu si talent, dar cumparatorii nu au fost numerosi, iar fara sprijinul tatalui Raphaelle a avut perioade dificile, in care se refugia in alcool si lucra tot mai putin.


Blackberries, circa 1813

 
A murit la varsta de 51 de ani, fara a se impaca vreodata cu tatal sau. Desi in epoca s-a spus ca a murit din cauza consumului de alcool, se pare ca a fost de fapt rezultatul anilor de otravire cu vapori si arsenic si mercur, substante folosite in atelierul de taxidermie al tatalui sau, unde artistul a lucrat pentru mai multi ani.
 

Sursa; www.artline.ro


 Dessert (Still Life with Lemons and Oranges), 1814

 

A Basket Of Peaches

 

Bowl of Peaches, 1816

 

Cutlet and Vegetable 1816

 

Still Life With Steak 1816-1817

 

Tabletop Still Life 1810

 

Melons and Morning Glories, 1813

 

Still Life: Basket of Peaches, 1816

 
 

Sa aveti pofta de cultura!


Comentarii

Trimiteți un comentariu