vineri, 20 septembrie 2013

Caracatita

 
 
considerata o delicatesa in randul mancarurilor exotice este usor identificabila de toata lumea datorita tentaculelor. O puteti gasi in magazinele de specialitate, sub forma proaspata sau congelata. Un alt sortiment intalnit esteconserva de caracatita, care contine de fapt pui de caracatita in ulei vegetal sau in sos de usturoi, ori marinati dupa retete speciale. Daca alegeti sa cumparati varianta proapata a caracatitei, aveti grija ca pielea sa fie neteda, lucioasa si de culoare purpurie si miros specific apei de mare, dar nu foarte pronuntat. Carnea de caracatita este tare si elastica, asa ca trebuie fragezita ca sa devina comestibila. Iata ce puteti pregati cu caracatita: caracatita marinata, supa de caracatita, caracatita la cuptor sau in sos picant, caracatita la gratar cu legume.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Caracatita si creveti la gratar cu legume
 
3 buc creveti (nu foarte mici)
4 buc caracatite baby
1 vanata
1 dovlecel
1 cartof
1 ciuperca
1 morcov
1 cartof
5-6 catei usturoi
sare, piper
 
Etapa 1 Caracatitele au fost congelate. De la magazin pana acasa s-au decongelat la fix pentru a ma apuca de pranz.
Le-am spalat bine, apoi le-am sters de apa in exces. Crevetii au fost de asemenea congelati.
Etapa 2 Am pus caracatitele pe gratar, si cu 5 minute inainte sa sting focul am pus si crevetii. Se fac foarte repede asa ca nu stau pe gratar prea mult. Sa fiu sigura ca erau facute caracatitele le-am testat.Aveau o textura de calamar dar nu sunt chiar asa de cauciucate.
Etapa 3 Legumele le-am taiat in cubulete potrivite iar usturoiul le-am pisat bine.
In putin ulei de masline le-am calit putin si am asezonat cu sare si piper.
Am adaugat putina apa si le-am acoperit cu un capac.
Totul nu dureaza mai mult de 20 de minute dar se serveste cu multa pofta.
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Caracatita cu cartofi/Polpo con patate

 
 o caracatita de un kg
 3-4 cartofi mari
 o jumatate ?ceapa
 o tulpina de telina
 un buchetel de patrunjel
 2 foi de dafin
 un morcov
 2 lamii
 o lingura otet
 2 linguri ulei extravergin de masline
 sare
 
 
Curatim ceapa, telina, morcovul si le spalam. Intr-o oala punem apa, ceapa, telina, morcovul, foile de dafin si o lingura de otet si lasam sa dea in clocot. Luam caracatita, curatim "sacul" caracatitei si eliminam interiorul (alta denumire n-am gasit), cu un cutit eliminam ochii, fara sa rupem carnea, apoi o spalam bine sub jetul de apa. Cind apa incepe sa fiarba, prindem caracatita de corp si bagam repede in apa doar tentaculele, apoi le scoatem din apa, repetind operatiunea de 4-5 ori, in acest fel tentaculele se incretesc si vor deveni mai fragede. Punem caracatita in apa, micsoram focul la minim, in asa fel apa va fierbe incetisor, acoperim cu un capac si lasam pe foc timp de 40 de minute. Intr-un alt vas, fierbem cartofii cu tot cu coaja timp de 30-35 de minute, facem o proba cu o scobitoare, asa nu vom risca sa fie prea fierti cartofii. Ii scurgem de apa, ii curatim si taiem in felii groase.
Intr-un castronel destul de incapator, punem caracatita taiata bucati de cca 2 cm, cartofii taiati, presaram deasupra patrunjelul spalat si taiat marunt, adaugam un pic de sare si condimentam cu doua linguri de ulei amestecate cu sucul de la cele doua lamii. Asezam pe un platou si servim.
 




 

 
 
 
 

Caracatita marinata

 
1,2 kg caracatita eviscerata
-1 morcov
-3 felii radacina telina
-3 catei usturoi
-1 radacina patrunjel
-2 frunze de dafin
-1 paharel de vin alb
-1 lingura otet de vin alb
-sucul de la o lamaie
-ulei de masline
-patrunjel
-sare,piper

Mod de preparare
1.Se spala caracatita.Se pune intr-o oala adanca apa cu sare la fiert.Se adauga legumele intregi curatate,dafinul si vinul.
2.In timp ce apa fierbe se adauga caracatita intreaga si se lasa la foc moale timp de o ora.Dupa o ora se stinge focul si se lasa caracatita sa se raceasca in suc propriu.
3.Dupa ce s-a racit, se scoate si se taie bucati de cca 1 cm.Se pun intr-un bol si se amesteca cu otet,zeama de lamaie,ulei de masline, patrunjel tocat, sare si piper.Se lasa sa se odihneasca putin si se amesteca inca o data inainte de a servi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Caracatita cu orez

 
  
1 kilogram de caracatita
1 ceapa medie
1 pahar vin rosu
2 pahare apa
1 pahar orez
3-4 linguri ulei de masline
delikat,piper, si sare dupa gust
Mod de preparare:
Taiem caracatita in bucati potrivite, adaugam paharul de vin peste si rezervam pt cateva minute
intr-o cratita punem uleiul de masline,adaugam ceapa tocata si calim timp de 1 min la foc molcom,adaugam caracatita cu vinul si lasam sa dea in clocot aproximativ 3-4 min, adaugam condimentele si cele 2 pahare de apa(tot timpul masuram cu acealasi pahar), lasam sa fiarba la foc mic circa 20 min., oala acoperim cu capac. Dupa timpul scurs adaugam paharul de orez, la inceput amestecam in oala des sa nu se prinda orezul, cand orezul este fiert stingem focul si servim cald.
Pofta buna!
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Photo by Jung Yeon-Je/AFP Photo
 
 
 
 
 
Sa aveti pofta de cultura!
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu