Supa crema de dovleac
Un dovleac de 1,5 kgl se injumatateste, se scot semintele cu
ajutorui unei linguri, se curata de coaja si se taie cubulete. Intr-o oala de
supa se prajesc in 3 linguri de unt 2-3 cepe potrivite si 2-3 catei de
usturoi taiate marunt. Se adauga dovleacul
si se lasa la foc potrivit sa se inmoaie circa 20-25 de minute. Se adauga un ardei
iute curatat de seminte si tocat marunt, sarea si piperul dupa gust.
Intre timp se fierbe 500 ml lapte impreuna cu 2 foi de dafin. Legumele se paseaza cu mixerul si se adauga laptele din care s-au scos foile de dafin. Supa se serveste calda cu seminte de dovleac prajite si presarate pe deasupra si cu citeva picaturi de ulei din seminte de dovleac sau ulei din masline.
Intre timp se fierbe 500 ml lapte impreuna cu 2 foi de dafin. Legumele se paseaza cu mixerul si se adauga laptele din care s-au scos foile de dafin. Supa se serveste calda cu seminte de dovleac prajite si presarate pe deasupra si cu citeva picaturi de ulei din seminte de dovleac sau ulei din masline.
Dovleac
umplut cu risotto
Punem 200g orez basmati
si orez salbatic la fiert in apa sau supa de pui. Fierbem orezul pana e foarte
putin fraged. Intre timp taiem un dovleac in doua, daca doriti
"farfurii" de dovleac nu foarte adanci, folositi 4 dovleci la care le
taiati capacul, iar mijlocul il taiati felii pe care le puneti la cuptor
impreuna cu risotto-ul, la copt. Curatam frumos dovleacul de mijloc si de
seminte, si netezim frumos capacele, le asezonam cu sare si piper si le asezam
pe o tava de copt. Amestecam intr-un bol orezul impreuna cu 185g castane
fierte, tocate, 75g merisoare uscate, 1 ceapa mica toccata, 2 linguri patrunjel
tocat, 150g parmezan ras, sare si piper dupa gust, o lingurita de cimbrisor si
impartim in capacele de dovleac. Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade
pentru 30-35 de minute, adaugan putina apa daca e necesar, pentru ca risotto-ul
sa fie cremos in interior.
Placinta taraneasca cu dovleac
Din 700 gr faina, 25 gr drojdie, 350 ml lapte , un ou, 50ml
ulei, o lingura zahar si un praf de
sare se face un aluat cu o consistenta elastica care se lasa la odihnit cam 15 min. Se imparte in bucati egale si se intinde in foaie subtire fara sa se rupa, se unge cu putin ulei si se intinde umplutura preparata astfel: dovleacul curatat de coaja se rade prin razatoare apoi se caleste impreuna cu zahar(dupa gust) pana ce se inmoaie bine. Se adauga scortisoara sare si vanilie si se lasa sa se raceasca.
Dupa ce am intins umplutura pe foaie se ruleaza si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu ou sau ulei si presaram zahar tos. Se coace la foc potrivit
sare se face un aluat cu o consistenta elastica care se lasa la odihnit cam 15 min. Se imparte in bucati egale si se intinde in foaie subtire fara sa se rupa, se unge cu putin ulei si se intinde umplutura preparata astfel: dovleacul curatat de coaja se rade prin razatoare apoi se caleste impreuna cu zahar(dupa gust) pana ce se inmoaie bine. Se adauga scortisoara sare si vanilie si se lasa sa se raceasca.
Dupa ce am intins umplutura pe foaie se ruleaza si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu ou sau ulei si presaram zahar tos. Se coace la foc potrivit
Placinta cu dovleac si crema de branza
Combinati 400g pesmet cu 120 g unt si 80 g zahar. Presati "aluatul" pe fundul unei forme de tarte cu diametrul de aproximativ 23 de cm, urcand pe peretii acesteia aproximativ 2 cm. Dati la cuptorul preincalzit la 175 grade Celsius pentru 6-8 minute (trebuie sa o scoateti inainte de a deveni maronie) Se lasa la racit.
Bateti 700
g crema de branza, 200 g zahar si 100 g zahar brun pana devin o compozitie
omogena. Adaugati 2 oua, 450 g dovleac pasat si 100 g lapte. Adaugati apoi 2
linguri amidon, 1 1/4 linguri scortisoara, 1/2 lingura nucsoara. Turnati compozitia in crusta. Dati
la cuptor pentru 55-60 de minute sau pana cand marginile sunt tari, iar
mijlocul pare inca usor moale.
Combinati 400
g smantana la temperatura camerei, 100g zahar si o lingurita vanilia si mixati bine.
Intindeti deasupra placintei caldute. Dati la cuptor inca 5 minute. Inainte de
a se consuma, se tine la frigider cateva ore.
Prajitura cu dovleac si morcov
Se taie 700 gr dovleac cuburi potrivite si se pune la fiert cu putina sare se lasa 20min. Se scurge si se face piure, il lasam la racit. Se curata 2 morcovi si ii dam pe razatoare. Se bat 4 oua cu 300gr zahar si adaugam 300 ml ulei, dovleacul, morcovul, 100gr nuci, 100gr stafide (peste stafide se pun 3 ling de rom si se lasa 2-3 min) si o lingurita scortisoara, se amesteca bine. Adaugam un praf de copt si 300gr faina cernuta, amestecam. Ungem tava cu ulei o pudram cu faina, punem aluatul si-l bagam la cuptor pt 40-50 min. Se poate face si de post daca se scot ouale din reteta.
Se taie 700 gr dovleac cuburi potrivite si se pune la fiert cu putina sare se lasa 20min. Se scurge si se face piure, il lasam la racit. Se curata 2 morcovi si ii dam pe razatoare. Se bat 4 oua cu 300gr zahar si adaugam 300 ml ulei, dovleacul, morcovul, 100gr nuci, 100gr stafide (peste stafide se pun 3 ling de rom si se lasa 2-3 min) si o lingurita scortisoara, se amesteca bine. Adaugam un praf de copt si 300gr faina cernuta, amestecam. Ungem tava cu ulei o pudram cu faina, punem aluatul si-l bagam la cuptor pt 40-50 min. Se poate face si de post daca se scot ouale din reteta.
Desert
cu dovleac copt
Dovleacul
se curata de coaja si se taie in bucati mici. Se pune intr-o tava, se presara
cu zahar vanilat si scortisoara si se da la cuptor pentru 15 minute. Apoi
se
adauga nuci, migdale, stafide, cateva cuisoare si miere dupa gust. Se da din
nou tava la cuptor pentru inca 10 minute. Se poate servi cu frisca sau
inghetata - daca nu tineti post.
Dulceata
de dovleac
Un kg de pulpa de
dovleac se taie in cuburi mici. Se amesteca 200 ml apa cu 1 kg zahar, sucul de
la o lamaie, o portocala si cateva bucati din coaja acestora. Se
pun la fiert, la foc mare, pana se obtine un sirop bine legat (aprox 25 min).
Se adauga dovleacul si se continua fierberea, la foc mic, pentru inca 20-25
minute. Se amesteca des, sa nu se prinda de fundul vasului. Cand dulceata
de dovleac este destul de inchegata, se pune fierbinte in borcanele
spalate si sterilizate.
Work of Art by Ray Villafane
Sa
aveti pofta de cultura!
Comentarii
Trimiteți un comentariu