Punem 400 gr faina intr-un vas adaugam 7 gr drojdie uscata in centrul fainii si le
amestecam impreuna. Facem o gropita in mijloc si adaugam 225-250 gr apa
calduta, 4 linguri ulei, 8 gr sare si 10
gr zahar si incepem sa framantam cca 10 minute, pana cand sunt incorporate
toate ingredientele si aluatul devine elastic (eu am amestecat cu o lingura
mare de lemn). Consistenta trebuie sa fie compacta. Se pune aluatul la crescut
acoperit cu folie de alimente pentru 40 minute.
Dupa 40-45 minute se rastoarna
aluatul pe masa, i se da forma dorita, il punem in tava de cuptor (de chec sau
rotunda) unsa cu ulei de masline, acoperim cu un servet si mai lasam 20 minute
la crescut. Incalzim cuptorul la 22o grade si inainte de a baga painea in
cuptor o umezim cu apa foarte putina (cat sa luceasca), o pudram cu faina din
belsug si o crestam in forma de grilaj cu un cutit bine ascutit. Taieturile le
facem cu mare grija si nu apasam prea mult aluatul. O bagam la cuptor pentru
20-30 minute pana coaja se rumeneste. Se scoate pe un gratar si se acopera cu
un servet, daca vrem coaja mai moale.
Paine cu cartofi
Pentru inceput pasam 250 g cartofi fierti. Adaugam 100
ml apa calduta si 1 lingurita smantana, apoi pasam pana iese o crema. Punem
peste pireul de cartofi 320 g faina pe care am amestecat-o cu 1 lingurita de
sare si 1 plic drojdie uscata. Framantam aluatul bine. Va ramane putin
lipicios. Presaram putina faina si il lasam sa dospeasca cam 30 de minute
intr-un loc cald. Cand aluatul este crescut (isi dubleaza volumul), il mai
framantam inca 2 minute pe o suprafata preasarata cu faina. Formam o paine
rotunda de aluat pe care o asezam intr-o tava, pe hartie de copt. Coacem painea
in cuptorul preancalzit la 220°C pentru 20 de minute, apoi scadem temperatura
la 200°C pentru alte 30 de minute. Cand o scoatem din cuptor daca dam cu
degetul in ea trebuie sa sune a gol. Atunci este coapta.
Paine
integrala
Se toarnă 1
kg făină integrală de grâu într-un lighean mare si se amesteca cu un praf sare.
Separat, se amestecă 50 g drojdie cu 2 linguri miere până la completa dizolvare
şi se adaugă 500 ml apă călduţă. Se frământă un aluat de consistenţă potrivită,
care se pune, acoperit cu un ştergar, la crescut într-un loc cald. Aluatul se
împarte în 2 părţi egale, se rulează şi se aşază în tăvi de cozonac în care s-a
pus hârtie pentru copt. Se lasă să se odihnească 30 minute, după care se
introduc tăvile în cuptorul încălzit în prealabil. Pâinea se coace la foc
domol, 40 - 45 minute.
Paine cu seminte
Painea cu seminte.
Cerne 500 de grame de faina
integrala intr-un vas incapator. Amesteca 7 grame de drojdie uscata cu o
lingura, doua de apa calduta, pana ce este complet omogenizata. Toarna drojdia
inmuiata peste faina, adauga o linguita cu sare si 100 de grame de amestec de
seminte (floarea soarelui, susan si dovleac), miezul de la 10 nuci si pune
incet, in timp ce amesteci in mijlocul gramezii de faina, 350 mililitri de apa
calduta. Pune toata apa si framanta painea cel putin zece minute.
Aluatul trebuie sa fie moale si elastic si sa nu se lipeasca de mana. Lasa
aluatul in vasul in care l-ai framantat, acoperit cu un servet curat, intr-un
loc cald, circa 30 de minute. In acest timp coca trebuie sa-si dubleze volumul.
Pune aluatul, incet (prin
rasturnare), fara sa mai framanti, intr-un vas rotund, uns cu ulei. Vasul
trebuie sa fie mare, pentru ca painea o sa mai creasca si in cuptor. Coace painea 45 de minute, la foc potrivit (in cuptorul
incins bine, in prealabil). Este gata cand este ferma la atingere si frumos
rumenita. Cand este gata scoate painea din cuptor, dar lasa-o in tava in care
s-a copt, inca 15-30 de minute, acoperita cu un servet curat.
"Dough Portraits" by danish
artist Søren Dahlgaard
Photo shoot at Vancouver Biennale 2010
Sa
aveti pofta de cultura!
Comentarii
Trimiteți un comentariu