de Alexandre Dumas
Crap prajit
Se curata de solzi un crap, se despica in
doua, se goleste, se scot laptii sau icrele. Se pune la marinat una sau doua
ore cu sare, piper, ceapa, cimbru, foi de dafin, patrunjel, jumatate de lingura
de otet; se scurge, se trece prin faina si se pune in ulei fierbinte. Cand
crapul este pe jumatate prajit, se pun in tigaie si laptii sau icrele date prin
faina, se prajeste bine si se serveste cu garnitura de patrunjel.
Crap fript
Se
curata pestele de solzi, se taie aripioarele si virful cozii, se scot branhiile,
se goleste fara a se taia prea mult din burta; mare grija sa nu se sparga
vezica amara. Se taie si se amesteca laptii cu unt, patrunjel si ceapa tocata
fin; se asezoneaza cu sare si piper si se baga in burta pestelui care se coase.
Se pune crapul pe un platou, se marineaza cu putin ulei, fire de patrunjel si
ceapa tocata, sare fina; apoi se frige, se scot firele de ata si se serveste cu
sos alb si capere.
Crap cu ciuperci
Se ia un crap frumos, se fierbe in apa cu
putin vin, sare si piper; cand este fiert, se aseaza pe un platou si inainte de
a fi sevit se toarna peste el o tocana de ciuperci facuta cu unt si bine
asezonata cu sare, piper, verdeata; se garniseste cu crutoane prajite.
Crap a la Chambord
Se
curate crapul, i se scoate pielea, se goleste fara sa i se deschida burta in
intregime, se scot branhiile fara sa se
rupa limba. Se impaneaza cu fasii de costita sau jumatate de bucatele de
ciuperci, jumatate cu bucatele de morcov. Se pune pestele intr-un vas alungit,
se acopera cu supa clara de legume si se fierbe. Separat se pregateste un sos
din ciuperci trase in unt, trei cani de ciulama de legume (faina trasa in unt
si desfacuta cu zeama de legume) si jumatate de sticla de vin alb. Se scade
sosul pe foc mic, se degreseaza, daca este nevoie, se potriveste cu sare si
piper. Se aseaza crapul pe un platou si se serveste inconjurat de sos.
Crap umplut
Se fce o umplutura din carne de peste fara
oase, tocata, amestecata cu putina ceapa verde, sare, piper, verdeata, unt si
miez de paine muiata in smantina. Se leaga compozitia cu ou, se umple un crap
mare cu ea si se pune la fiert la foc mic si acoperit, impreuna cu vin alb
asezonat cu sare, piper, cuisoare, o legatura de verdeata amestecata cu putin
unt. Cand este facut se aseaza pe un platou si se serveste cu sosul in care a
fiert, strecurat, pus in sosiera si cu diferite garnituri.
Lapti de crap prajiti
Se scot laptii de la 7-8 crapi si se pun in
apa rece care se schimba de mai multe ori, pentru a se albi. Se pune la fiert
intr-o cratita apa cu putin otet si sare. Cand clocoteste apa, se arunca in ea
laptii, se lasa sa dea un clocot, se scot, se scurg, se cufunda intr-o
compozitie ca de clatite, se prajesc in tigaie pana capata o culoare aurie si
se servesc presarati cu patrunjel.
Crap a la Hussarde
Se ia un crap frumos, se goleste printr-o
deschizatura cat mai mica si se umple cu unt frecat impreuna cu verdeata
toccata si bine asezonat. Se lasa la marinat cu ulei, cimbru, busuioc,
patrunjel; cand a luat bine gustul marinatei, se aseaza pe gratar, se serveste
fierbinte cu diferite sosuri.
Tocana de crap
Se
scoate carnea de crap, se taie in bucati si se pune intr-o cratita calda ca sa
mai piarda din apa. Se amesteca dupa aceea cu unt, patrunjel, ceapa si ciuperci
tocate. Intr-o cratita se prepara un rantas din unt cu putina faina; se adauga
amestecul de peste, sare, piper, o felie de lamiae; se amesteca tot timpul ca
sa nu se prinda, se stinge cu zeama de peste si se serveste fierbinte.
Crap file
Se taie crapul in bucati care se pun la marinat;
dupa un timp se scot, se pudreaza cu faina, se prajesc in unt sau ulei fin si
se servesc fierbinti cu garnitura de patrunjel.
Crap a la Piemontaise
Un crap frumos, bine curatat se pune la
marinat timp de doua ore, cu ulei, sare, piper, patrunjel, felii de ceapa,
usturoi, cimbru, busuioc, foi de dafin. Se pune la cuptor, la foc potrivit,
stropindu-l cu marinata in care este asezat. Se trag ciuperci in unt impreuna
cu verdeata si putina faina; se stinge cu supa de legume si o jumatate de pahar
de vin alb. Cand tocana este gata, se leaga cu trei galbenusuri de ou si
smantana, se stoarce zeama de la o lamiae. Se aseaza crapul pe un platou
inconjurat de tocana de ciuperci.
Crap cu bere
Se taie crapul in trei bucati, dupa ce a fost
bine curatat, se pune intr-o cratita cu o sticla de bere buna, un pahar de
rachiu(tescovina), o bucata de unt frecat cu putina faina, o legatura de
patrunjel, ceapa, usturoi, cuisoare, cimbru, foi de dafin, busuioc, sare,
piper; se fierbe pe foc iute si se serveste cand este scazut sosul bine.
photos by
Akşam Gunesi
Sa
aveti pofta de cultura!
Comentarii
Trimiteți un comentariu