Retete de weekend - Crapul


 de Alexandre Dumas
 
 
Crap prajit
 
Se curata de solzi un crap, se despica in doua, se goleste, se scot laptii sau icrele. Se pune la marinat una sau doua ore cu sare, piper, ceapa, cimbru, foi de dafin, patrunjel, jumatate de lingura de otet; se scurge, se trece prin faina si se pune in ulei fierbinte. Cand crapul este pe jumatate prajit, se pun in tigaie si laptii sau icrele date prin faina, se prajeste bine si se serveste cu garnitura de patrunjel.

 

Crap fript
 
 Se curata pestele de solzi, se taie aripioarele si virful cozii, se scot branhiile, se goleste fara a se taia prea mult din burta; mare grija sa nu se sparga vezica amara. Se taie si se amesteca laptii cu unt, patrunjel si ceapa tocata fin; se asezoneaza cu sare si piper si se baga in burta pestelui care se coase. Se pune crapul pe un platou, se marineaza cu putin ulei, fire de patrunjel si ceapa tocata, sare fina; apoi se frige, se scot firele de ata si se serveste cu sos alb si capere.



Crap cu ciuperci
 
Se ia un crap frumos, se fierbe in apa cu putin vin, sare si piper; cand este fiert, se aseaza pe un platou si inainte de a fi sevit se toarna peste el o tocana de ciuperci facuta cu unt si bine asezonata cu sare, piper, verdeata; se garniseste cu crutoane prajite.



Crap a la Chambord
 
 Se curate crapul, i se scoate pielea, se goleste fara sa i se deschida burta in intregime, se scot branhiile fara sa  se rupa limba. Se impaneaza cu fasii de costita sau jumatate de bucatele de ciuperci, jumatate cu bucatele de morcov. Se pune pestele intr-un vas alungit, se acopera cu supa clara de legume si se fierbe. Separat se pregateste un sos din ciuperci trase in unt, trei cani de ciulama de legume (faina trasa in unt si desfacuta cu zeama de legume) si jumatate de sticla de vin alb. Se scade sosul pe foc mic, se degreseaza, daca este nevoie, se potriveste cu sare si piper. Se aseaza crapul pe un platou si se serveste inconjurat de sos.



Crap  umplut
 
Se fce o umplutura din carne de peste fara oase, tocata, amestecata cu putina ceapa verde, sare, piper, verdeata, unt si miez de paine muiata in smantina. Se leaga compozitia cu ou, se umple un crap mare cu ea si se pune la fiert la foc mic si acoperit, impreuna cu vin alb asezonat cu sare, piper, cuisoare, o legatura de verdeata amestecata cu putin unt. Cand este facut se aseaza pe un platou si se serveste cu sosul in care a fiert, strecurat, pus in sosiera si cu diferite garnituri.



Lapti de crap prajiti
 
Se scot laptii de la 7-8 crapi si se pun in apa rece care se schimba de mai multe ori, pentru a se albi. Se pune la fiert intr-o cratita apa cu putin otet si sare. Cand clocoteste apa, se arunca in ea laptii, se lasa sa dea un clocot, se scot, se scurg, se cufunda intr-o compozitie ca de clatite, se prajesc in tigaie pana capata o culoare aurie si se servesc presarati cu patrunjel.



Crap a la Hussarde
 
Se ia un crap frumos, se goleste printr-o deschizatura cat mai mica si se umple cu unt frecat impreuna cu verdeata toccata si bine asezonat. Se lasa la marinat cu ulei, cimbru, busuioc, patrunjel; cand a luat bine gustul marinatei, se aseaza pe gratar, se serveste fierbinte cu diferite sosuri.



Tocana de crap
 
 Se scoate carnea de crap, se taie in bucati si se pune intr-o cratita calda ca sa mai piarda din apa. Se amesteca dupa aceea cu unt, patrunjel, ceapa si ciuperci tocate. Intr-o cratita se prepara un rantas din unt cu putina faina; se adauga amestecul de peste, sare, piper, o felie de lamiae; se amesteca tot timpul ca sa nu se prinda, se stinge cu zeama de peste si se serveste fierbinte.



Crap file
 
Se taie crapul in bucati care se pun la marinat; dupa un timp se scot, se pudreaza cu faina, se prajesc in unt sau ulei fin si se servesc fierbinti cu garnitura de patrunjel.



Crap a la Piemontaise
 
Un crap frumos, bine curatat se pune la marinat timp de doua ore, cu ulei, sare, piper, patrunjel, felii de ceapa, usturoi, cimbru, busuioc, foi de dafin. Se pune la cuptor, la foc potrivit, stropindu-l cu marinata in care este asezat. Se trag ciuperci in unt impreuna cu verdeata si putina faina; se stinge cu supa de legume si o jumatate de pahar de vin alb. Cand tocana este gata, se leaga cu trei galbenusuri de ou si smantana, se stoarce zeama de la o lamiae. Se aseaza crapul pe un platou inconjurat de tocana de ciuperci.


 
Crap cu bere
 
Se taie crapul in trei bucati, dupa ce a fost bine curatat, se pune intr-o cratita cu o sticla de bere buna, un pahar de rachiu(tescovina), o bucata de unt frecat cu putina faina, o legatura de patrunjel, ceapa, usturoi, cuisoare, cimbru, foi de dafin, busuioc, sare, piper; se fierbe pe foc iute si se serveste cand este scazut sosul bine.
 
photos by Akşam Gunesi
 
 
Sa aveti pofta de cultura!
 


Comentarii