Ingrediente:
500 g faina,
100 g unt(sau 50 g untura),
4 linguri zahar,
1 praf de sare,
2 plicuri zahar vanilat,
100 ml lapte,
100 g smantana,
4 galbenusuri ou,
20 g drojdie proaspata,
500 g faina,
100 g unt(sau 50 g untura),
4 linguri zahar,
1 praf de sare,
2 plicuri zahar vanilat,
100 ml lapte,
100 g smantana,
4 galbenusuri ou,
20 g drojdie proaspata,
Preparare:
Incalzim laptele si dizolvam in el 1 lingura zahar si praful de sare. Tot la lapte adaugam si drojdia. Faina o punem intr-un vas si o amestecam cu 100 g unt (sau 60 g untura). Adaugam laptele in care am dizolvat cele spuse mai sus, cele 4 galbenusuri de ou, inca 3 linguri de zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 100 g smantana si framantam bine pana obtinem un aluat omogen. Presaram deasupra aluatului putina faina, acoperim vasul si lasam la dospit pentru circa 40 minute la loc caldut.
Dupa ce a dospit aluatul il rasturnam pe suprafata de lucru presarata cu faina si il intindem de grosimea unui lat de cutit(cca. 2-3 mm). Il taiem in patrate. Fiecare patrat il crestam pe diagonala sau facem doua crestaturi paralele ca in imaginile de mai jos. Daca vrem sa obtinem o minciunea simpla ramanem la optiunea unei singure crestaturi si varful din partea opusa il vom trage prin taietura si obtinem forma de minciunea ce se vede in maginea centrala(mijloc si dreapta). pentru a obtine minciunele duble alegem varianta celor doua crestaturi si fiecare varf il tragem printr-o taietura. Lasam minciunelele astfel pregatite la odihna de cca. 20 min., dupa care le prajim in ulei. Dupa ce s-au rumenit frumos, le scoatem pe servet de hartie pentru a absorbi uleiul in exces.
Incalzim laptele si dizolvam in el 1 lingura zahar si praful de sare. Tot la lapte adaugam si drojdia. Faina o punem intr-un vas si o amestecam cu 100 g unt (sau 60 g untura). Adaugam laptele in care am dizolvat cele spuse mai sus, cele 4 galbenusuri de ou, inca 3 linguri de zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 100 g smantana si framantam bine pana obtinem un aluat omogen. Presaram deasupra aluatului putina faina, acoperim vasul si lasam la dospit pentru circa 40 minute la loc caldut.
Dupa ce a dospit aluatul il rasturnam pe suprafata de lucru presarata cu faina si il intindem de grosimea unui lat de cutit(cca. 2-3 mm). Il taiem in patrate. Fiecare patrat il crestam pe diagonala sau facem doua crestaturi paralele ca in imaginile de mai jos. Daca vrem sa obtinem o minciunea simpla ramanem la optiunea unei singure crestaturi si varful din partea opusa il vom trage prin taietura si obtinem forma de minciunea ce se vede in maginea centrala(mijloc si dreapta). pentru a obtine minciunele duble alegem varianta celor doua crestaturi si fiecare varf il tragem printr-o taietura. Lasam minciunelele astfel pregatite la odihna de cca. 20 min., dupa care le prajim in ulei. Dupa ce s-au rumenit frumos, le scoatem pe servet de hartie pentru a absorbi uleiul in exces.
Maria Raducanu & Maxim
Belciug - Minciuna (Ionel Fernic)
Sa
aveti pofta de cultura!
Comentarii
Trimiteți un comentariu