Humusul
a devenit noua mea obsesie culinară. Mă scapă de stresul „nu am ce mânca”
atunci când nu mai am timp să gătesc şi când foamea îmi mănâncă din răbdare. Nu
are sens să apelez la fast food când am la îndemână cea mai delicioasă gustare
preparată chiar de mine.
Humusul clasic este o pastă făcută din năut la care se adaugă ulei de măsline, tahini (pastă de susan), usturoi, zeamă de lămâie şi chimion. Seamană mult cu fasolea bătută, dar are o dulceaţă aparte.
Dacă vrei să încerci şi tu, cel mai bine este să-l faci în casă pentru că cel cumpărat nu este întotdeauna foarte bun.
Ai nevoie de 150g năut uscat, 100g tahini, zeama de la o jumătate de lămâie, 3 linguri ulei de măsline, sare, piper, chimion şi un căţel de usturoi.
Se lasă năutul la înmuiat între 6 şi 12 ore, apoi se fierbe timp de o oră. Se scurge bine. Se pun toate ingredientele într-un blender şi se mixează bine până se formează o pastă. Dacă ţi se pare prea groasă, mai poţi adăuga ulei sau apă minerală.
Bineînţeles că aceasta nu este o reţetă bătută în cuie aşa că ingredientele variază după bunul tău plac. După ce mai experimentezi poţi încerca tot felul de combinaţii.
Eu, de exemplu, înlocuiesc uleiul de măsline cu ulei de floarea soarelui presat la rece, renunţ la zeama de lămâie şi înlocuiesc chimionul cu pudră de cayenne (foarte puţină pentru că este picantă). Sare nu folosesc pentru că îmi place gustul năutului simplu.
Humusul clasic este o pastă făcută din năut la care se adaugă ulei de măsline, tahini (pastă de susan), usturoi, zeamă de lămâie şi chimion. Seamană mult cu fasolea bătută, dar are o dulceaţă aparte.
Dacă vrei să încerci şi tu, cel mai bine este să-l faci în casă pentru că cel cumpărat nu este întotdeauna foarte bun.
Ai nevoie de 150g năut uscat, 100g tahini, zeama de la o jumătate de lămâie, 3 linguri ulei de măsline, sare, piper, chimion şi un căţel de usturoi.
Se lasă năutul la înmuiat între 6 şi 12 ore, apoi se fierbe timp de o oră. Se scurge bine. Se pun toate ingredientele într-un blender şi se mixează bine până se formează o pastă. Dacă ţi se pare prea groasă, mai poţi adăuga ulei sau apă minerală.
Bineînţeles că aceasta nu este o reţetă bătută în cuie aşa că ingredientele variază după bunul tău plac. După ce mai experimentezi poţi încerca tot felul de combinaţii.
Eu, de exemplu, înlocuiesc uleiul de măsline cu ulei de floarea soarelui presat la rece, renunţ la zeama de lămâie şi înlocuiesc chimionul cu pudră de cayenne (foarte puţină pentru că este picantă). Sare nu folosesc pentru că îmi place gustul năutului simplu.
Humus cu legume la grătar
Ingrediente
350g de legume fripte pe grătar (ardei, vinete,
dovlecei)
400g de năut din conservă, scurs
1 cățel de usturoi, tocat
zeama de la 1 lămâie
1 linguriță ulei de măsline
2 lipii, prăjite și tăiate fășii
100g de ridichi
2 morcovi, tăiați bastonașe
3 tulpini de țelină Apio, tăiate bastonașe
400g de năut din conservă, scurs
1 cățel de usturoi, tocat
zeama de la 1 lămâie
1 linguriță ulei de măsline
2 lipii, prăjite și tăiate fășii
100g de ridichi
2 morcovi, tăiați bastonașe
3 tulpini de țelină Apio, tăiate bastonașe
Mod de preparare
1. Mărunțește legumele fripte împreună cu năutul
(păstrează câteva boabe deoparte), usturoiul și zeama de lămâie într-un robot
de bucătărie. Asezonează și mixează până obții o consistență păstoasă.
2. Pune totul într-un bol și presară peste el boabele
de năut păstrate, apoi stropește-l cu uleiul de măsline. Servește-l cu felii de
lipii, ridichi, morcovi și țelină.
3. V.N. per porție: 266 kilocalorii, 12g proteine, 40,3g carbohidrați, 5,9g grăsimi, 0,8 grăsimi saturate, 9,1g fibre, 8,6g zahăr, 0,4g sare
Humus
de dovleac și harissa
Ingrediente
1 dovleac plăcintar de 400g, decojit și tăiat în
cuburi cu latura de 2cm
3 căței de usturoi, nedecojiți
2 linguri ulei de măsline
3 linguri de tahini (pastă de susan)
1 lingură de harissa, plus extra pentru servit
400g de năut din conservă
3 căței de usturoi, nedecojiți
2 linguri ulei de măsline
3 linguri de tahini (pastă de susan)
1 lingură de harissa, plus extra pentru servit
400g de năut din conservă
Mod de preparare
1. Încinge cuptorul la 200ºC/gaz 6. Pune dovleacul și
usturoiul într-o tavă, asezonează-le și toarnă 100ml de apă. Acoperă tava cu
folie de alumniu și dă-o la cuptor 45 de minute, până când se înmoaie
dovleacul. Lasă deoparte, până se răcește.
2. Pune dovleacul și zeama lăsată în tavă într-un
robot de bucătărie, adaugă cățeii de usturoi scoși din coajă și ingredientele
rămase. Mixează până obții o pastă omogenă.
3. Răstoarnă humusul într-un castron și stropește-l cu
harissa înainte de servire.
4. V.N. per porție: 155 kilocalorii, 4g proteine, 13g
carbohidrați, 9g grăsimi, 1g grăsimi saturate, 3g fibre, 3g zahăr, 0,4g sare
Humus
cu ceapă roşie şi condimente indiene
Ingrediente
2 linguri ulei de măsline
1 ceapă roşie tăiată fin
1 linguriţă seminţe de chimion
1 linguriţă seminţe de coriandru
½ linguriţă seminţe de fenicul
1 conservă de 400g de năut, clătit şi uscat
sucul de la ½ lămâie
1 lingură pastă de susan
2 linguriţe de coriandru tăiat fin
lipie, pentru servit
1 ceapă roşie tăiată fin
1 linguriţă seminţe de chimion
1 linguriţă seminţe de coriandru
½ linguriţă seminţe de fenicul
1 conservă de 400g de năut, clătit şi uscat
sucul de la ½ lămâie
1 lingură pastă de susan
2 linguriţe de coriandru tăiat fin
lipie, pentru servit
Mod de preparare
1. Într-o tigaie de teflon se încinge o linguriţă de
ulei, în care se căleşte ceapa până devine moale şi uşor maronie. Se ia de pe
foc şi se lasă la răcit până se pregătesc restul ingredientelor.
2. Condimentele se prăjesc aproximativ două minute la
foc mic, apoi se iau de pe foc şi se macină până devin pudră. Într-un robot de
bucătărie se mixează năutul, sucul de lămâie, pasta de susan, condimentele,
sare, coriandrul şi ceapa roşie, până amestecul devine fin.
3. Se răstoarnă într-un bol pentru servit şi se
asezonează cu restul de ulei de măsline. Se încălzeşte lipia şi se serveşte cu
humus.
Humus cu sfeclă roşie
Ingrediente
500g de sfeclă crudă, curăţată de frunze până la
2cm, dar rădăcina păstrată întreagă
2 conserve a 400g de năut, scurs
sucul de la 2 lămâi
1 lingură de chimion măcinat
iaurt, seminţe de chimion prăjite, mentă şi pâine cu coaja crocantă, pentru servit
2 conserve a 400g de năut, scurs
sucul de la 2 lămâi
1 lingură de chimion măcinat
iaurt, seminţe de chimion prăjite, mentă şi pâine cu coaja crocantă, pentru servit
Mod de preparare
1. Se fierbe sfecla într-o oală mare, acoperită, 30-40
de minute, până devine fragedă. Se scurge, apoi se pune deoparte să se
răcească.
2. Se foloseşte o pereche de mănuşi de cauciuc. Se
trag şi se aruncă rădăcinile, frunzele şi se decojeşte sfecla răcită. Se taie
pulpa grosier. Se mixează sfecla, năutul, sucul de lămâie, chimionul, două
linguriţe de sare şi nişte piper. Se serveşte amestecat cu un pic de iaurt,
nişte seminţe de chimion prăjite, un pic de mentă ruptă şi nişte pâine cu coaja
crocantă.
Sursa:
www.goodfood.ro
Mr.
Chickpea by Sadi Tekin
Sa
aveti pofta de cultura!
Comentarii
Trimiteți un comentariu