Celebrul autor al
faimoaselor romane Adio, arme !, A avea și a nu avea, Pentru
cine bat clopotele, Bătrânul și marea (Premiul Nobel 1954)
descrie prepararea felului său de mâncare preferat, pastrav la tigaie.
Ernest Hemingway a descoperit această mâncare pe când se afla la pescuit în Spania, pe
raul Irati. I-a plăcut foarte mult și, cu timpul, a devenit expert în gătirea
lui.
Iată ce
scria el: „În afara insectelor, gătitul este cel care poate ruina o ieșire cu
cortul. Ideea tuturor despre gătit se rezumă la fript: frige tot și frige-l
bine. Lucrul cel mai necesar într-o excursie este tigaia. Exista mai multe
feluri de a face pastrav la tigaie. Unele mai bune, altele mai puțin bune. Cel
mai bine este să îl gătești pe cărbuni. Ai nevoie de câteva cutii de Crisco,
Cotosuet sau orice grăsime vegetală. Se pune bacon în tigaie și atunci când
este făcut pe jumătate se adaugă păstrăvul în grăsimea încinsă. Acesta trebuie
tăvălit prin mălai inainte. Apoi pune baconul deasupra peștelui. Grăsimea
acestuia se va scurge peste păstrăv în timp ce se gătește. Pastravul la tigaie
trebuie sa fie crocant la exterior și roz înăuntru, iar baconul să fie făcut
bine, dar nu foarte bine”.
În ceea ce privește bautura, numele lui Hemingway
este asociat cu cocktailuri celebre. În barul “La Bodeguita del Medio” din
Havana, faimosul scriitor obișnuia să bea Mojito. Acest
cocktail se face din 4 frunze de mentă, sucul de la una-două lime, tot atâta
rom alb și tot atâta apă minerală, plus o linguriță de zahăr. Se pun frunzele
de mentă într-un pahar înalt și se toarnă sucul de lime peste ele. Se adaugă
zahărul peste ele și cu ajutorul unui pisălog de la mojar se freacă frunzele cu
zahărul în zeama de lime până se zdrobesc. Se adaugă fulgi de gheață ori cuburi
de gheață, apoi romul și, la sfârșit, apa minerală. Paharul se poate decora cu
felii subțiri de lime.
Despre Hemingway se spune că bea 16 pahare de
cocktail Daiquiri într-o singură după-amiază, în barul El
Floridita. Aici barmanul pregătea aceasta bautura după o rețetă concepută
special pentru scriitor. Pe lângă rom Havana Club, suc de lime și zahăr, punea
în blender și un strop de suc de grepfrut. O altă variantă înlocuiește sucul de
grepfrut cu o linguriță de lichior Maraschino. Prețuirea lui Hemingway pentru
cocktailurile cubaneze este mărturisită de el prin cuvintele scrise chiar pe
unul din pereții barului La Bodeguita del Medio: “Mojito îl beau în Bodeguita
și Daiquiri în Floridita.”
Sursa: www.zinnaida.ro
Sa
aveti pofta de cultura!
Comentarii
Trimiteți un comentariu