Retete de weekend - cu LAPTE


 
 
Supa taraneasca cu boia
Ingrediente
 
600 g cartofi
300 g rosii
2 cepe
3 linguri unt
200 ml lapte
o lingura faina
o lingurita boia de ardei
citeva fire de patrunjel
3 L apa
Mod de preparare
Se prajeste ceapa taiata marunt. Cand s-a rumenit se adauga rosiile curatate si taiate marunt. Se continua prajitul, adaugandu-se faina si boia de ardei. Se stinge totul cu 3 litri de apa fierbinte. Cand supa a inceput sa fiarba, se adauga cartofii taiati in cuburi mici, se lasa sa mai dea un clocot si se adauga laptele fierbinte. Se fierbe pana cand sunt gata cartofii. Se ia de pe foc si se presara cu patrunjel verde taiat marunt
 
 
 
Spanac fiert in lapte cu chiftelute umplute cu cascaval
Ingrediente
1 kg spanac crud sau 600g congelat
4-5 catei usturoi
300 ml lapte
2 linguri ulei
Sare
chiftelute umplute cu cascaval
Mod de preparare
Pentru spanac crud: se curata de codite si se spala bine iar apoi se opareste 2-3 minute. Dupa ce s-a racit, se toaca marunt. Pentru spanac congelat: se decongeleaza apoi se toaca marunt. Se caleste putin usturoi curatat intr-o tigaie incinsa cu ulei pentru cateva secunde, prevenind astfel arderea. Se amesteca bine spanacul tocat cu lapte, se asezoneaza si se fierbe 5-10 minute pana scade laptele, la foc mic. Se prajesc chiftelutele umplute si se servesc cu spanacul preparat.
 

 
 
Omleta in 3 culori cu lapte
Ingrediente
6 oua
4 linguri de lapte
2 legaturi de marar si patrunjel
Sare
2 linguri telemea rasa
1 lingura sos gros de rosii
Mod de preparare
Ouale se amesteca cu lapte si sare, se bat bine si se imparte compozitia in 3 parti. Prima parte se amesteca cu verdeata, a doua cu branza rasa iar ultima cu sosul de rosii. Se pune compozitia in 3 recipiente mici, unse cu unt, intr-o oala mare cu apa clocotita si se baga la cuptor, la foc mediu. Cand s-au copt, omletele se aseaza pe farfurie una peste alta si se servesc.
 

 
 
Pui cu mazare in sos de lapte
Ingrediente
un piept de pui
o ceapa mica rosie
mazare congelata 400 g
150 ml lapte
faina ptr infainat
1 cub baza pentru mancare
ulei de masline 4 linguri
Mod de preparare
Intr-o caserola se pun 2 linguri de ulei in care se caleste ceapa taiata marunt dupa care se adauga mazarea congelata cu un cub baza pentru mancare, se adauga apa cat sa acopere si se lasa sa fiarba. Separat intr-o alta tigaie se pun 2 linguri de ulei unde se prajeste usor pieptul de pui taiat fasii si dat prin faina. Cand e usor rumenit se toarna laptele si se lasa sa scada. Cu cinci minute inainte sa se stinga focul se adauga mazarea care e fiarta si se lasa sa prinda gust si sa se ingroase un pic. Se verificati daca mai trebuie sare si in caz ca nu mananca copii se poate adauga piper alb sau curry.
 

 
 
Budinca de conopida
Ingrediente
1 conopida mai mare sau 2 mai mici (circa 1 kg)
4 oua
50 g unt
2 linguri faina
150 ml lapte
1 lingura pesmet foarte fin
2 linguri smantana
un varf de sare
Mod de preparare
Se fierbe in apa clocotita cu sare conopida desfacuta in buchetele. Dupa ce a fiert, se scurge si se usuca. Se prepara sosul intr-o cratita, adaugandu-se untul infierbantat peste faina faina si, amestecand mereu, se stinge cu laptele rece. Se lasa sosul la racit, adaugandu-se apoi galbenusurile de ou, pesmetul, albusurile batute spuma tare si smantana. Se adauga conopida taiata bucati si se toarna in forma unsa cu unt si pesmet. Se lasa la cuptor 30 de minute si se serveste.
 

 
 
Briose cu lapte
Ingrediente
2 cupe faina
3 lingurite praf de copt
1/4 lingurita sare
3/4 cupa zahar
1 ou
150 ml lapte
1/4 cupa ulei vegetal
Mod de preparare
Intr-un bol se amesteca faina, zahar, praf de copt si sare. Se adauga oul, laptele si uleiul peste faina si se amesteca pana cand se uniformizeaza. Se pregatesc formele pentru briose, tapetandu-le. Se lasa la cuptor 25 de minute, apoi se servesc
 

 
 
Clatite cu branza si lapte
Ingrediente
o ceasca cu faina
150 ml lapte
2 lingurite cu zahar
2 lingurite de ulei
sare dupa gust
Ingrediente umplutura
30 g branza de vaci
3 linguri cu smantana
2 galbenusuri de ou
5-6 linguri cu zahar
5 linguri cu stafide
3 pliculete cu zahar vanilinat
Mod de preparare
Se pregateste compozitia clasica pentru clatite, adaugand intr-un castron faina, oua, sare, zahar si lapte. Se amesteca bine, adaugand ulei, pentru a se omogeniza. Se lasa compozitia sa stea o ora, timp in care se pregateste crema de umplutura, frecand branza de vaci cu galbenusurile si zaharul. Se umplu clatitele cu aceasta compozitie si se lasa la cuptor pentru 15 minute, apoi se servesc.
 




Gris cu lapte

Ingrediente

1L lapte

1 lingurita sare

2 linguri zahar

1 pahar sirop de fructe sau dulceata de fructe

Mod de preparare

Se fierbe laptele, adaugandu-se incet grisul si sarea. Se amesteca continuu timp de 15 minute, la foc mic. Se adauga apoi si zaharul si se lasa sa dea in clocot un minut. Se rastoarna grisul intr-un castron care a fost in prealabil umezit cu apa, lasandu-se sa se raceasca. Se serveste in portii mici, cu sirop de fructe sau dulceata sau ciocolata.



 
 
Milk shake
Ingrediente
100 ml lapte rece
5 capsuni mari proaspete
1/2 banana
doua lingurite de zahar
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele într-un blender si se mixeaza. Se serveste în pahare decorate cu frisca si bucatele de fructe.
 
 

Photographer Georges Pacheco
 
Sa aveti pofta de cultura!
 

Comentarii