Retete de weekend - raw-vegane




 
 


Cel mai bine ne simtim cand mancam in stil mai lichid, de aceea in ultima vreme am preparat multe supe . Aceasta supa este de un gust dulce cu o textura fina care te mangaie si te alinta. Tenta de iute este data de ardeiul iute cayenne, ce te trezeste din starea de placere data de dulceata si te convinge sa o savurezi mai departe. In contrast cu supele gatite, aceasta supa te face sa o savurezi incet si cu calm, astfel incat sa ii simti toata aroma.

 

Ingrediente

·         1000 ml suc de morcov (2 Kg de morcovi)

·         1/4 radacina de telina mica (aprox 20 gr)

·         1 ardei capia rosu

·         1/4 ceapa galbena mica

·         1-2 catei de usturoi

·         suc de la o jumatate lamaie mica

·         1/2 lingurita curry dulce

·         1/4 lingurita ardei rosu cayenne

·         1 avocado mic (max 250 gr intreg)

Mod de preparare

Se face sucul de morcov, ardei capia si radacina de telina , la storcatorul prin presare, si se pune intr-un bol de supa. Se face suc din ceapa si usturoi si se adauga in bolul de supa, gustand sa nu fie prea tare la gust.

Desfacem avocado si ii punem pulpa intr-o cana sau bol inalt, unde il blenduim fin cu cateva polonice de supa. Adaugam pasta obtinuta de avocado in bolul cu supa si mai mixam putin pentru incorporare cu un blender de mana. Daca nu aveti blender de mana, puneti toata compozitia in blenderul vertical, sau intr-un robot si mixati putin pentru incorporare.

Adaugam curry si ardeiul cayenne, putin cate putin pana ne satisfacem dorinta de iute. Asezam grabnic in boluri si ornam cu ceapa verde si patrunjel tocat.

Timp de preparare : 20-30min.
 
 




Am inceput sa iubesc avocado, gustul sau fin si cremozitatea lui m-au cucerit. Acum ceva timp nu vroiam nici sa aud de avocado pentru ca nu ii simteam nici un gust, si il evitam pe cat posibil. Mai apoi am inceput sa fac guacamole cu multe condimente, multa lamaie si mustar si a inceput sa imi placa. Daar … acum pot sa spun ca avocado are gust ! Si inca ce gust minunat are . Nu mai simt nevoia sa pun multe condimente si lamaie, pentru ca vreau sa ii simt gustul cat mai bine. De ce nu ii simteam gustul inainte ? Pai din cauza sinusurilor infundate si gustului pervertit si suprasolicitat (ars).

Eh.. dar hai sa ne apucam sa facem pesto de spanac cu avocado.

 

Ingredientele :

·         50 gr frunze spanac

·         1 avocado mic (max 250gr intreg)

·         suc de la jumate de lamaie mica

·         1-2 castraveti mici

·         3-4 catei de usturoi

·         1-2 vf de lingurita turmeric

Se curata castravetii de coaja si se taie in doua pe lungime. Se scobesc cu ajutorul unei lingurite, iar pulpa scoasa poate fi folosita la prepararea pesto-ului. Toate ingredientele pentru pesto se mixeaza la blender si gata cu treaba mai complicata.

Acum vine partea frumoasa de creatie si fantezie : asezarea in farfurii astfel incat sa atraga privirile si apoi gustul privitorului. Se pune pesto-ul proaspat facut in barcute, se dau uta – uta putin, ca sa se aseze comfortabil, si se decoreaza dupa ideile fiecaruia.

Timp de preparare : 15-20 min

 


 


 

Ingrediente :

·         250 gr. ciuperci mici champignon

·         1 broccoli taiat in buchetele mici

·         1 castravete

·         1 rosie taiata cubulete

·         1 lingura suc de lamaie

·         2 lingurite sos soya tamari

·         2 linguri ulei de masline

·         1 lingurita curry

·         sare Himalaya

Se amesteca toate intr-un bol si se lasa la marinat cat timp se prepara celelalte componente ale retetei. Trebuie lasate cel putin 30min. pana la 1h.

1.      sosul de curry :

·         2 linguri tahini

·         o mana de caju (50 gr. aprox. )

·         1/2 ardei iute

·         sucul de la o lamaie

·         2 catei de usturoi

·         15 cl. apa

·         3 lingurite curry

·         1 lingurita sos de soya tamari

Se mixeaza toate in blender pana la consistenta unui sos.

2. orezul de pastarnac :

·         3 pastarnaci ( 300-400gr. )

·         2 linguri de ulei masline

·         2 lingurite muguri de pin (inmuiate 30min.)

·         2 lingurite nuci macadamia (inmuiate 30min.)

·         1 lingura suc de lamaie

·         1 lingurita sirop de agave

·         sare Himalaya

Se dau pastarnacii la blender sau la robot pana ajung la consistenta orezului. Se adauga celelalte ingrediente in blender/robot si se mixeaza bine.

Sosul de curry se amesteca cu legumele scoase de la marinat si se serveste cu orez.

Nr. de portii : 2-3

Timp de preparare : 40min.

 


 


Un desert exceptional, unul din preferatele mele. Se face foarte rapid si este usor si delicios. Este format din 2 creme – una de ciocolata si alta cu gust de frisca si 2 topping-uri – fructe de padure si nuci caramel.

 

Ingrediente crema cioco
·         150 gr nuci caju hidratate 8h
·         2 linguri de cacao pudra
·         1/2 lingurita de vanilie pudra
·         1-2 linguri de miere sau alt indulcitor
·         apa, aprox 100-150 ml
Ingrediente nuci caramel
·         50-60 gr nuci pecan taiate marunt
·         1 lingura de ulei de cocos
·         1/2 lingurita mesquite
·         1/2 lingura de agave/miere lichida

 

Ingrediente crema frisca
·         150 gr caju
·         suc de la 1/4 lamaie
·         1-2 linguri de miere sau alt indulcitor natural
·         2 linguri de fulgi de cocos
·         1 lingurita de lucuma
Topping fructe de padure
·         100-150 gr fructe de padure proaspete sau congelate

 

Mod de preparare nuci caramel

Lingura de ulei de cocos se amesteca, intr-un vas mic, cu mesquite si indulcitorul ales pana rezulta o crema. Uleiul de cocos nu trebuie topit, se lucreaza foarte bine cu el la temperatura camerei. In crema obtinuta se incorporeaza nucile macinate sau taiate cu cutitul . Acesta este un topping crocant, deci nucile nu trebuie sfaramate fin. Nucile caramel se pun pe fundul fiecarui pahar, in care vom turna desertul.

Mod de preparare Crema cioco

Nucile caju se pun la blender cu putina apa, si se mixeaza foarte fin. Adaugati apa treptat astfel incat sa nu iasa compozitia prea lichida dar nici prea tare. Crema trebuie sa fie foarte fina, fara bucati vizibile de nuci. Se adauga celelalte ingrediente si se mixeaza bine. Se toarna aceasta crema in paharele pentru servit, peste primul topping.

Fructele de padure se aseaza in pahare/ bolurile de servit peste crema de cioco.

Mod de preparare Crema frisca

Acelasi mod ca si la crema de cioco. Frisca se aseaza in paharele pentru servit, peste fructele de padure. Se orneaza cu nuci caramel si fructe de padure.

Timp de preparare : 20-25 min

Cantitate : 3-4 pahare sau boluri
 
 

 

Comentarii