Supa greceasca de pui cu lamaie
Ingrediente
1 lamaie mare, 2 oua, 1 morcov, 1 ceapa mica, 50 gr orez cu bob lung, 1 kg carne de pui piept dezosat,
1 lingura patrunjel proaspat tocat,
sare, piper
Metoda de
preparare
Fierbe pieptul
de pui intr-o oala alaturi de morcov si ceapa. Condimenteaza cu sare si ai
grija sa spumezi din cand in cand. Dupa 30 de minute, la foc mic, ar trebui ca
pieptul de pui sa devina usor de strapuns cu o furculita.
Scoate carnea
si pune-o pe o farfurie sa se raceasca.
Zeama
concentrata de carne o pui din nou pe foc dupa ce o strecori si indepartezi
morcovul fiert si ceapa. Adauga orezul si lasa-l sa fiarba timp de 20 de
minute.
Intre timp,
taie pieptul de pui in fasii subtiri . Adauga-le in supa si lasa-le sa fiarba
cu orezul inca 5 minute.
Intr-un bol,
bate usor cele doua oua si adauga si sucul stors de la o lamaie. Pune si o cana
de supa fierbinte si bate in continuare pana cand supa se omogenizeaza cu oul.
Stinge focul si
toarna amestecul de ou in oala cu supa, amestecind usor. Serveste
supa fierbinte cu patrunjel proaspat si piper.
Cina cu
arome africane - Pui in stil marocan cu lamaie si masline
Ingrediente
100
gr masline verzi, fara samburi, 450
ml supa pui, 1 lingurita praf ghimbir, 1
lingurita boia dulce, 1
lingurita chimen, 1 ceapa mare, 2-3
catei usturoi, 1 lingura ulei de masline, 2
buc lamaie, 800 gr carne de pui fara piele, sare,
piper
Metoda de
preparare
Spala carnea de
pui si lasa-o sa se scurga.
Stoarce scul de
la o lamaie si taie cea de-a doua lamaie in 8 felii.
Incinge
uleiul intr-o tigaie la foc mediu. Caleste ceapa taiata solzisori cu sare si
piper pana cand devine aurie. Adauga cateii de usturoi zdrobiti, boia de ardei,
chimen si ghimbir si caleste in continuare 1-2 minute.
Toarna supa de
pui si lasa amestecul sa dea in clocot.
Condimenteaza
bucatile de pui cu sare si piper si pune-le in tigaie impreuna cu feliile de
lamaie.
Acopera cu un
capac si lasa la fiert pe foc mic 25-30 de minute pana cand carnea este fiarta.
Scoate bucatile
de carne pe un platou, adauga sucul de lamaie stors in prealabil si maslinele
intregi si lasa la fiert inca 5 minute pana cand sosul incepe sa se ingroase.
Mai adauga sare si piper daca este nevoie si opreste focul.
Serveste puiul
cu sos fierbinte, decorat cu felii de lamaie si masline si garnitura de cartofi
copti.
Salata
de cartofi cu pancetta si dresing de lamaie
Ingrediente
Ingrediente
1/2
lingurita coaja de lamaie rasa, 1/2
lingurita rozmarin proaspat tocat, 1-2
catei usturoi, 200 ml ulei de masline, 100
ml zeama de lamaie, 750
gr cartofi albi, 3 felii pancetta , 1
lingurita patrunjel tocat, 1
tulpina telina, sare, piper
Metoda de
preparare
Intr-o tava,
coace feliile de pancetta in cuptorul bine incins timp de 15 minute pana cand
devin crocante si aramii. Scoate-le si tamponeaza-le cu servetele de hartie
pentru a lua grasimea in exces. Lasa-le sa se raceasca.
Intr-un bol,
amesteca zeama si coaja de lamaie, rozmarinul, usturoiul zdrobit si adauga
treptat uleiul de masline. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Fierbe
cartofii in coaja, lasa-i sa se raceasca complet, curata-i si taie-i felii, nu
mai groase de 5 mm, sau in cubulete.
Pregateste
salata intr-un bol mare in care pui cartofii, tulpina de telina tocata marunt
si dresingul pregatit inainte. Amesteca bine insa ai grija sa nu zdrobesti
feliile de cartofi. Mai adauga sarea si piper daca e nevoie.
Lasa salata la
rece timp de o ora si jumatate si serveste-o cu panceta taiata in fasii subtiri
si patrunjel proaspat tocat.
Un
desert pufos - tarta cu lamaie si crusta de bezea
Ingrediente
3
buc lamaie, un praf de sare, 8
oua, 350 gr zahar, 200
gr unt, 200 gr faina
Metoda de
preparare
Blatul:
200gr
faina alba
110g unt
la temperatura camerei
50g zahar
1 ou
Un praf de
sare
Lasa untul,
taiat in cubulete, sa se inmoaie usor la temperatura camerei. Intr-un vas de
mixer bate-l pana cand devine spumos. Amesteca cu zaharul pana se transforma
intr-o crema pufoasa. Bate oul separat si incorporeaza-l treptat in crema de
unt.
Amesteca faina
cu un praf de sare si toarn-o pe toata odata in compozitie. Mixeaza usor pana
cand faina se incorporeza si crema capata consistenta astfel incat sa o poti
strange sub forma unei mingi.
Aplatizeaza
alautul cu mana, inveleste-l in folie de plastic si pune-l la rece timp de
20-30 de minute pana cand se intareste.
Intre timp
pregateste o tava de tarta cu diametrul de 20-25 cm. Cand aluatul s-a intarit
ruleaza-l cu sucitorul pe masa de lucru tapetata cu faina. Trebuie sa obtii un
cerc cu diametrul cu 5 cm mai mare decat tava si nu mai subtire de 3 mm.
Ia alautul de
pe masa infasurat usor pe sucitor si pune-l in tava de tarta. Cu ajutorul unei bucati
de aluat lipeste-l de peretii si marginile tavii. Taie aluatul in exces.
Coace in orb
aluatul timp de 20-25 minute in cuptorul preincalzit la 200C/treapta 6 gaz pana
cand devine auriu si usor crocant.
Crema:
3 oua
100 ml suc
proaspat de lamaie
150g zahar
coaja rasa de la 3 lamai
4 linguri
unt la temperatura camerei
Pregateste
intre timp umplutura cremoasa care va desavarsi tarta.
Bate ouale cu
zaharul si sucul de lamaie la bain marie pana cand se incorporeaza bine.
Continua sa tii deasupra aburilor pentru alte 5-7 minute pana cand devine o
crema subtire asemanatoare smantanii.
Strecoara crema
printr-o sita deasa pentru a indeparta eventualele cocoloase. Adauga imediat
untul taiat cubulete. Ai grija sa nu le adaugi pe toate deodata pentru ca risti
ca amestecul sa se taie, adica sa formeze cocoloase si sa scoata la suprafata
apa din unt. La final adauga si coaja rasa de la 3 lamai.
Toarna crema in
tava cu aluatul copt si baga din nou la cuptor dupa ce ai redus temperatura
180C/treapta 4 gaz. Las-o la copt timp de 10 minute, pana cand crema se
intareste putin la suprafata, dar este inca apoasa la mijloc.
Bezeaua:
4 albusuri
de ou
150g zahar
1
lingurita de zeama de lamaie/otet
Cat timp tarta
prinde forma si culoare in cuptor, poti sa pregatesti bezeaua. Mixeaza la
viteza mare albusurile pana cand devin o spuma tare. Adauga zeama de lamaie si
continua sa mixezi cateva minute. Pune acum si zaharul si mizeaza pana cand
albusurile se ridica in valuri.
Cand crema s-a
intarit, scoate tarta din cuptor si pune cu ajutorul unei linguri bulgari de
bezea peste tarta. Incepe cu marginile si continua in spirala pana in mijlocul
tartei.
Tarta astfel
decorata se baga din nou in cuptorul incins si se mai coace 10-15 minute pana
cand bezeaua se rumeneste usor.
Lasa tarta sa
se raceasca si serveste-o alaturi de un pahar cu vin alb.
sursa: www.foodstory.ro
“Puckler” by April
Maciborka & David Wile
Sa
aveti pofta de cultura!
Comentarii
Trimiteți un comentariu