Marea crăpelniţă





Realizat in anul 1973 de Marco Ferreri si avand o distributie de exceptie, incluzandu-i pe Marcello Mastroianni, Michel Piccoli, Phillipe Noiret si Ugo Tognazzi, filmul este povestea a patru prieteni, un pilot civil, un teleast, un judecator si patronul unui restaurant de lux, care au cunoscut rasfatul succesului social si s-au saturat de viata, hotarand sa aleaga sinuciderea colectiva in modul cel mai original cu putinta:se izoleaza intr-un rafinat ''seminar gastronomic'', dedandu-se,ca marchizul de Sade, unui ospat pantagruelic. Atrasa de ideea lor, o institutoare li se alatura. Proiectul este simplu: se vor indopa pana ce vor plesni, acordandu-si si cateva intermezzo-uri sexuale.
 
 

"Prezent la Festivalul filmului de la Cannes, filmul Marea crăpelniţă ( La Grande Bouffe ) produce un mare scandal şi îl propulsează pe regizorul Marco Ferreri între cei mai buni observatori ai timpului său. Stilul lui Ferreri, inimitabil în simplitatea lui, este poate ceea ce deranjează mai mult publicul epocii. Departe de a fi provocator sau estetizant, el adoptă aici o manieră de filmare afectuoasă şi distantă, rafinând propriul sistem care constă în multiplicarea unghiurilor de filmare în vederea creării unui sentiment de înstrăinare născut dintr-o falsă familiaritate". - Serge Daney - 1995 - Dictionnaire des Films (Larousse).
 
 
Filmul nu te poate lăsa indiferent pentru că este un film foarte dur, foarte disperat. Aşa aratăviaţa noastră, sistemul în care trăim, care nu-i lasă pe oameni să gândească.În faţa morţii celor patru bărbaţi, spectatorii ar trebui să aibă un moment de trezire, chiar dacă trebuie să râdă, când au de ce.

 

 
 
Sa aveti pofta de cultura!

Comentarii