Scena din Avarul de Molier - William
Powell Frith
Harpagon: Maitre Jaques, m-am obligat ca în
această seară sublimă să primesc oaspeţi. I-am invitat la mine la cină.
Jacques: S-a întîmplat o minune cerească.
Harpagon: Ce-aţi putea găti bun pentru noi?
Jacques: Aş găti eu ceva bun, sărmanul de
mine, dar de unde bani pentru asta?
Harpagon: La dracu, bani, bani, mereu bani!
Parcă v-ar fi crescut cuvîntul ăsta pe limbă. Cum deschideţi gura, cum vă iese
din gură ca un porumbel. La dracu, de ce vorbiţi neapărat despre lucruri
neplăcute? De cînd vă treziţi şi pînă mergeţi la culcare, nu pomenişi decît
despre bani.
Valere: Maitre Jacques, răspunsul dumitale
este atît de absurd şi de penibil...Oricare bucătar poate să improvize pentru
că aici stă secretul acestui meşteşug! Orice om de bine care are bani poate să
gătească ce-i pofteşte inimioara pentru că are bani. Dar adevărata artă a unui
maestru culinar stă in imaginaţia acestuia, de a găti ceva bun şi constistent
care să nu coste bani. Cel mai uşor lucru de pe pămînt este să mănînci cu bani.
Ei, dar adevărata artă este să mănînci bine dar fără bani, aici este cheia
priceperii, pentru că un bucătar adevărat poate să gătească ceva formidabil
fără să cheltuiască o leţcaie.
Jacques: Ceva bun şi fără bani?
Valere: Exact.
August Desperet
Jacques: Stăpîne şi domnule Valere, dacă
credeţi că puteţi să faceţi acest lucru singuri, atunci eu mă dau la o parte. Descurcaţi-vă
cum ştiţi că eu n-am învăţat asta, nu ştiu cum să gătesc ceva care nu costă.
Harpagon: Iar acum vreau ca să-ţi închizi
pliscul şi să asculţi: de ce avem nevoie?
Jacques: Păi nu aveţi un maestru de
ceremonii? Să vă aranjeze el o masă bună cu bani puţini.
Harpagon: Ştiu, dar mie mi-e poftă să
te-ntreb pe tine, nu pe el.
Jacques: Cîte persoane vin la masă?
Harpagon: Cred că opt sau nouă. Dar găteşti
numai pentru opt, dar destul de mult cît să ajungă pentru zece.
Valere: Se înţelege de la sine.
Jacques: Atunci avem nevoie de patru
castroane mari pentru supă, cinci castroane mici pentru sos, platouri mari şi
mici pentru aperitive şi friptură.
Harpagon: La dracu, nu mă pun acum să
hrănesc tot oraşul.
Jacques: Ca friptură v-aş recomanda o...
Harpagon: (îi astupă gura cu mîna) Gura! Nu
te potoleşti odată, pramatie? Vrei să mă ruinezi?
Comédie
française, regia : Catherine Hiegel
Jacques: Ca aperitiv aş putea...
Harpagon: Încă? Nu vrei să taci, deci?
(iară-i astupă gura cu mîna)
Valere: (către Jacques) Mi-e teamă că
dumneata vrei să-i saturi pe toţi pînă crapă. Crezi tu că acest domn cumsecade
şi-a invitat pritenii la masă cu intenţia de a-i ucide? Citeşte numai cîteva
sfaturi medicale sau întreabă un medic al oraşului dacă vine pe aici despre
mîncare: tot ce semănîncă este dăunător şi cu cît mănînci mai puţin cu atît
eşti mai uşor şi ai conştiinţa mai liberă.
Harpagon: Aşa da. Vorbeşte înainte că bine
vorbeşti. Bravo!
Valere: Bunule Maitre Jacques, mie mi-e
teamă că dumneata cu această masă pompoasă pe care vrei să ne-o oferi, ne
pregăteşti deja şi o groapă la cimitir. Trebuie să mîncăm din politeţe, mai
mult simbolic, să gustăm şi să ne săturăm din arome. Nimeni nu ne obligă să
mîncăm pînă crăpăm. Nu cunoşti maxima antică:” trebuie să mănînci ca să
trăieşti, nu să trăieşti ca să mănînci”?
Scenografie de R. Finkelstein
Harpagon: Oh, ah, ce frumos ai vorbit. Vino
în braţele mele şi lasă-mă să te îmbrăţişez pentru aceste cuvinte. Această
maximă este cea mai frumoasă maxmă dintre toate maximele pe care le-am auzit
vreodată. Trebuie să trăieşti atîta vreme cît poţi mînca şi nu să mănînci ca să
nu poţi trăi...sau cum?
Valere: Trebuie să mănînci ca să
trăieşti, nu să trăieşti ca să mănînci.
Harpagon: (către Jacques) Ai auzit deci.
(către Valere) Cum se numeşte acest mare
om care ascris aceste cuvinte sublime?
Valere: Sincer să fiu, nu-mi mai
amintesc.
Harpagon: Scrie-mi iute acest text pe
hîrtie. Vreau să-l scriu pe un pergament cu litere aurii, să-l pun în ramă şi
să-l agăţ deasupra căminului în sufragerie.
Valere: O să fac acest lucru. Lăsaţi-mă
pe mine să mă îngrijesc de toate, o să aranjez eu cumtrebuie această cină. O să
fac eu rost de ce trebuie
Harpagon: Bravo,
aşa-mi place.
Jacques: Foarte
bine. Atunci nu mai trebuie să-mi bat eu capul cu asta. Mai puţină osteneală
cuatît mai bine.
Harpagon: (către Valere)Trebuie să optaţi
pentru nişte feluri de mîncare simple, din care se mănîncă puţin dar care
satură cît două porţii mîncate odată. Cred că ar fi bine să gătiţi nişte ghiveci călugăresc cu mazăre şi salată
de sfeclă roşie sau o tocană de cartofi şi vinete iar ca desert nişte compot de
mere pe care nu trebuie să-l îndulciţi foarte tare.
Valere: Nu vă faceţi nici un fel de
griji, am eu grijă de toate.
Comentarii
Trimiteți un comentariu