Pilaf sub plapuma.

 

 Dintre nenumaratele feluri in care se trateaza si cel mai des se maltrateaza orezul, l-am ales pe acesta, ca fiind cel mai usor de executat. E ideal pentru gospodinele cochete sau grabite, cind nu si cochete si grabite. O stationare prea indelungata in bucatarie le poate imbiba, doamne freest, rochia noua, cu iz de bucate.
 
 
 Deci iata:
Pentru patru personae:
Un pahar mare de orez, ales bine. Doua pahare-jumatate supa de carne (daca doriti sa serviti pilaful rece). Sare, ad libitum.
Preparatia.
Incingeti untul (sau undelemnul) intr-o cratita. Cind s-a incins bine, turnati orezul, de preferinta nespalat (daca e frumos). Il rumeniti usor, mestecind mereu (altfel se lipeste). Turnati cele doua pahare si jumatate cu supa sau apa (n-ati uitat sarea, nu-i asa?) si lasati sa fiarba acoperit si la foc blajin, pina ce lichidul prin evaporare, dispare de la suprafata, fara ca orezul sa fie inca fiert. In momentul acesta luati cratita, asa cum se gaseste, cu capacul pe ea si-o acoperiti c-o plapuma sau c-o patura groasa, ingramadind apoi, deasupra, saluri, perne, pulovere, in fine, tot ce poate acoperi bine(si un covor turcesc sau persan, daca doriti). Parasiti orezul si asteptati pilaful, ca se face singur.
 
 
Il puteti lasa asa cit binevoiti. Dar daca doriti sa-l mincati cald, dupa un ceas, un ceas si jumatate cel mult, despuiati cratita si ridicati capacul. Veti constata ca orezul se umfla (infloreste, cum spun practic bucatarii) in proprii lui aburi si propria-I caldura.
Pastorel Teodoreanu
 
Artist Guim Tió Zarraluki
 
Sa aveti pofta de cultura!

Comentarii