Natura si morala

  Deedee Cheriel

Natura este putin simtitoare fata de insusirile noastre psihice, dar este foarte simtitoare fata de insusirile noastre morale.
 

 Natura intreaga este indiferenta fata de cultura noastra materiala; dar nu este idiferenta fata de compatimire, bunatate, modestie, precum nu este fata de pofta, rautate ori slabiciune.
 

  Corinne Reid

 Aceasta este o dovada elocventa a faptului ca natura in raport cu omul, vadeste in primul rand o insemnatate morala.



 Natura intreaga este omul la nivel extins. Deaceea totul seamana cu omul si totusi din acest tot nimic nu este om in afara de om. Natura este, asadar, trupul extins al omului.
 

  Pat Perry

 Tot binele si raul nostru este exprimat prin natura in nenumarate nuante. Slabiciunile noastre  si facerile de bine, nazuintele noastre si nebunia, pacea si razboiul nostru launtric, totul isi are chipul in fiintele naturii, in obiecte ori elemente.
 

  Jennifer Davis

Natura este omul rasturnat sau intregul om launtric, intregul om duhovnicesc, in chipuri si expresii.
 

  Deedee Cheriel
 
Natura este omul extins; omul este natura restrinsa.
 


 Cine priveste natura mai adinc, acela va afla in toate insusirile sufletului sau, toate pacatele, slabiciunile si facerile de bine infatisate limpede in animale, in plante si in elemente; in mare, in rauri si mlastini; in stele, in furtuni si trasnete.
 

  Deedee Cheriel

Cateva exemple in aceasta privinta a dat Platon, iar mai multe Dionisie Areopagitul si Sfantul Grigore al Nyssei, ca si multi sfinti si parinti ai Bisericii.
 

  Julie Morstad
 
Zilnic vorbim despre oameni asemanatori naturii, ca de exemplu : lenes ca vaca, bland ca mielul, nevinovat ca porumbelul, siret ca vulpea, dulce ca mierea, turbat ca hiena, razbunator ca ursul, rau ca lupul, pofticios ca un caine, rautacios ca pisica, mancacios ca porcul, luminat ca soarele, proaspat ca roua etc.
                                                        Sfantul Nicolae Velimirovici – Invataturi despre BINE si RAU
 
Kiira Kirsijona

Comentarii