Pastrav in arta

Pastravul - 1872

In lucrarea  lui Gustave Courbet vedem un pastrav prins in undita, agonizand. Tonurile dominante sunt cele de brun si ocru, desi scena e acvatica. Pastravul nu mai e albastru, iar apa a devenit sumbra. Tabloul sugereaza trecerea spre moarte: pestele care va ajunge curand un aliment.
 

 

Imagini video din 24 august 1961, cu soprana de origine austriacă Irmgard Seefried interpretand celebrul cantec lui Schubert, "Pastravul". La pian Erik Werba.
 

Păstrăvul
       versuri de Schubert
În apa cea curată
Dintr-un pârâu venea
Zburând ca o săgeată
Un păstrav mic, zglobiu.
Şedeam privind pârâul
Şi atât de drag mi-era
Să văd cum peştişorul
În apă se juca.
Pescarul sta hoţeşte
Cu undiţa la mal
Pândind pe micul peşte
Ce se juca în val.
Gândeam că pârâiaşul
Cât limpede va fi,
Cu undiţa vrăjmaşul
Nu-l poate-ademeni.
Dar vai! Nerăbdatorul,
Într-un târziu,
Răzbi să tulbure izvorul
Şi-atunci, cât ai clipi,
El undiţa smuceşte
Şi păstrăvul e-n ea.
Şi văd cum micul peşte
Pe iarbă se zbătea.
 
 
In ciuda firii lui retrase, Franz Schubert a avut o personalitate boema. In timpul scurtei sale vieti, putine dintre lucrari i-au fost serios interpretate, desi obisnuia sa se aseze la pian la petreceri, pentru
a-si prezenta compozitiile. Muzica sa nu a fost cu adevarat acceptata la Viena, ceea ce i-a creat dificultati financiare. A avut si o sanatate precara.
In 1824, stilul lui se maturizase si compusese deja cele mai bune piese ale sale. In sfirsit, cercurile muzicale vieneze ii recunosteau geniul. Cariera sa promitatoare este curmata insa in 1828, cind moare pe neasteptate (se spune ca de sifilis, dar nu exista dovezi in acest sens).
Opera lui, din care amintim Simfonia 8-a (Neterminata), Cvartetul de coarde nr. 14 (Fata si moartea) si suitele de lieduri, ii asigura o pozitie notabila in istoria muzicii.
                                                    ’’Comori ale muzicii clasece’’- Editura Reader’s Digest

In  acest film de Jasmina Hajdany ii puteti vedea pe Julian Rachlin, Mischa Maisky, Mihaela Ursuleasa, Nobuko Imai si Stacey Watton, interpretand celebrul Cvintet in La pentru pian, vioara, viola, violoncel si contrabas, compus de Schubert in 1819.
 

 
 
 
Aceasta compozitie contine in partea a patra un set de cinci variatiuni pe tema popularului cantec al lui Schubert, Die Forelle (Pastravul). Spiritul original al melodiei este recapturat intr-o maniera mai libera, iar ritmul este modificat pentru a accentua caracterul lejer si umoristic al temei.

 
Dupa aceasta frumoasa compozitie as vrea sa va recomand un film din 1992.
  
Candva, pe aici, trecea un rau

Regia - Robert Redford

Cu - Brad Pitt, Craig Sheffer, Tom Skerritt

Gen film - Biografic, Dramă



Premii
Oscar (1993) - Cel mai bun operator: Philippe Rousselot

Globurile de Aur (1993) - Cel mai bun regizor, nominalizat: Robert Redford
Oscar (1993) - Cel mai bun scenariu adaptat, nominalizat: Richard Friedenberg
Oscar (1993) - Cea mai bună muzică, nominalizat: Mark Isham
Trailer
 
 

Sinopsis: Norman si Paul, doi frati din Montana, cresc impreuna sub supravegherea tatalui lor, un preot extrem de sever. Toti trei impartasesc o pasiune comuna: pescuitul la musca in raurile din imprejurimi. Satui de autoritatea tatalui lor, cei doi frati incearca sa protesteze. Drumurile lor insa se vor scinda: Norman va imbratisa arta scrisului, Paul - caruia autocontrolul pare sa-i lipseasca cu desavarsire – va cauta riscul cu orice pret.

Tulburator, poetic, filmul lui Redford ne spune povestea unui tata care incearca sa treaca fiilor lui principiile fundamentale ale vietii sale. Mai mult decat atat e povestea fiilor care-si amintesc aceste lectiii peste ani. Tatal, pastor presbiterian, isi dascalise fiii in predicile duminicale. Dar cele mai importante lectii fusesera invatate la pescuit, pe raul care trecea candva pe-acolo.
 
Si la final nu pot sa ma abtin, sa nu va recomand inca ceva:


 
 
Sa aveti pofta de cultura!

Comentarii