O conserva care valoreaza 9042500 de dolari

Andy Warhol - Campbell Soup
 
După cel de-al doilea război mondial, atât în Statele Unite cât și în Marea Britanie, dar și în întreaga Europă triumfă mișcarea artistică cunoscută sub titlu de expresionism abstract.
Cu timpul această direcție începe să-și piardă elanul inițial, iar unii dintre creatorii săi par să fie din ce în ce mai dezamăgiți de aceasta. Astfel, se pregătește terenul pentru apariția unei noi forme de expresie în artă, care va primi numele de "Pop art".
 

 
Originea cuvântului "pop", este prescurtarea expresiei englezești "popular art", în sensul de artă cu mare popularitate la public, ca fiind inițial opusă "artei academice." În realitate, pop art se dovedește a fi sofistictă și chiar academică. Denumirea de pop penetrează ulterior și în muzică, mai târziu apărând și denumirea de "Muzică pop", desemnând un anume gen muzical (nu trebuie confundată cu arta sau muzica populară, respectiv folclorică).
 
 
   

Miscarea Pop Art este una dintre cele mai colorate si "jucause" miscari artistice ale secolului trecut. Inspirata de bogatia imagistica a societatii de consum, ea a intrat rapid si in domenii ca moda sau design interior, ramanand pana in zilele noastre un reper stilistic constant.

Andy Warhol - Ice Cream Dessert
Andy Warhol, considerat „părintele curentului pop-art”, debutează ca grafician de reclame, execută ilustrații pentru jurnalele de modă și decorează vitrinele magazinelor. Este remarcat destul de repede, începe să fie apreciat, frecventează cercurile înalte și expune în galerii de modă.
 
 
 Andy Warhol - Hamburger


La începutul anilor șaizeci, Warhol se apucă de pictură, ceea ce nu înseamnă totuși că se desparte de estetica reclamei. Ciclurile de sticle Coca-Cola și cutiile de supă Campbell's sunt produse pure ale culturii populare de masă.


  Andy Warhol's original Campbell's Soup cans artwork on display at the MoMA, New York
 "Artiștii pop au creat tablouri pe care fiecare dintre trecătorii de pe Broadway erau în stare să le recunoască într-o fracțiune de secundă: toate aceste minunate lucruri moderne pe care cu orice chip s-au străduit să nu le observe expresioniștii abstracți". (Andy Warhol)

Andy Warhol - "Knives"
 Campbell Soup Company îl omagiază anul acesta pe Andy Warhol, punând în vânzare, în Statele Unite, o ediţie limitată cu celebrele cutii de supă, ilustrate în în culorile portocaliu, albastru, verde şi roz,
 
 
Puţin peste un milion de cutii cu supă Campbell din această ediţie limitată sunt disponibile din luna septembrie în supermarketurile americane Target, până la epuizarea stocului, la preţul de 75 de cenţi.
Ediţia a fost produsă cu acceptul Fundaţiei Andy Warhol, o asociaţie cu scop nelucrativ care promovează artele.
 
 

Supa Campbell este "o marcă legendară şi, graţie tablourilor lui Andy Warhol, ea va fi întotdeauna asociată cu mişcarea pop art", a spus Ed Carolan, vicepreşedintele Campbell Soup Company pentru America de Nord.
 
 
 
Sa aveti pofta de cultura!

Comentarii