Reteta de weekend - Ratatouille

Ratatouille este un film animat, din 2007, creat de Pixar și distribuit de Walt Disney Pictures. El este al 8-lea film produs de Pixar și a fost regizat de Brad Bird. Filmul urmărește aventurile lui Remy, un șobolan ce visează să devină bucătar și încearcă să-și atingă scopul printr-o înțelegere cu un băiat ce duce gunoiul de la un restaurant din Paris.
 
 
 
 
Titlul se referă la o mâncare franțuzească ce este servită spre sfârșitul filmului dar este și un joc de cuvinte referitor la specia personajului principal al filmului (rat = șobolan).
 
 
 

Ratatouille este o tocană de legume tradițională, din regiunea Provence a Franței, originară în Nice. Numele complet al felului de mâncare este ratatouille niçoise.

Aceasta este compusă, în principal, din legume fierte: vinete, ceapă, dovlecei, ardei și roșii. Ca orice retetă „tradițională”, nu există un mod exact de a o prepara, doar anumiți pași sunt obligatorii. Există două metode de a prepara legumele: fierberea lor separat, sau toate împreună.

În alte țări ale Europei există rețete asemănătoare: versiunea malteză se numește kapunata, foarte asemănătoare cu cea franceză, ea fiind însoțită și de pește prăjit. În bucătăria italiană ea se numește caponata, în Spania pisto, în Ungaria lecsó, în Bulgaria și România ghiveci, în Grecia briami (conține și cartofi). Versiunile din Croația și Serbia se numesc Đuveč și conțin fasole verde și orez. În Asia, Turcii umplu o vânătă cu legume, iar rețeta se numește imam bayildi.

                                                                                                ro.wikipedia.org

 
 

 

Pentru prepararea retetei, trebuie sa: Taiati o vanata felii de jumatate de cm grosime (cca. 300 g), Puneti-le intr-o tigaie de teflon (fara ulei), sau pe gratar, si rumeniti-le pe ambele parti pana capata o culoare maro-aurie. Dupa ce ati rumenit feliile de vanata, taiati dovleceii felii (cca. 300 g) si rumeniti-i si pe acestia, fara ulei, pana capata o culoare maro-aurie.

Tocati apoi o ceapa, decojiti si tocati 500 g rosii rosiile (sau o conserva de rosii in bulion, cuburi), tocati 2 catei de usturoi, taiati un morcov rondele, taiati 3 ardei grasi cuburi (rosu, galben, verde), tocati verdeturile ( o lingurita de rozmarin, una de cimbru, una de busuioc, patrunjel, maghiran) si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare.

 Puneti 2 linguri ulei de masline intr-o tigaie si adaugati ceapa, usturoiul, morcovul, ardeiul gras. Rumeniti legumele 5 minute, la foc mediu, amestecand permanent. Adaugati rosiile tocate (sau rosiile in bulion), o lingura pasta de tomate, condimentati cu un praf de sare si de piper, si amestecati bine. Adaugati foaia de dafin, cimbrul, maghiranul, busuiocul si jumatate din patrunjelul tocat si lasati sa fiarba 5 minute, la foc mic. Dupa ce a fiert 5 minute stingeti focul.

Puneti intr-un vas rezistent la foc (sau intr-o tava) un rand de felii de vinete si un rand de dovlecei, peste care presarati jumatate din rozmarinul tocat. Adaugati, peste vinete si dovlecei, jumatate din legumele din tigaie. Aranjati legumele uniform in vas.
Puneti restul de felii de vinete si dovlecei, presarati rozmarinul ramas si turnati restul de legume deasupra. Acoperiti uniform cu legume, dupa care introduceti vasul (tava) in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute.


Dupa 45 de minute, scoateti vasul din cuptor si lasati-l sa se racoreasca 20 de minute. Puneti apoi in farfurii, presarati patrunjel verde tocat pe deasupra, si...  


 

Ratatouille a fost lansat pe 29 iunie 2007 în SUA și, printre alte premii, a câștigat Academy Award for Best Animated Feature.


 
 

 Sa aveti pofta de cultura!
 
 
 

Comentarii