Tortul aniversar

  Happy Birthday cake
Unii sustin ca prajiturile isi au originea in egiptul antic unde erau de fapt painici rotunde, plate, nedospite, coapte pe o piatra fierbinte. Altii zic ca, acum mai bine de 2000 de ani, de fapt vechii greci faceau niste turte rotunde din grau indulcit cu miere, pe care le ofereau in dar, zeitei artemis. Dar am gasit undeva ca, in vremea primelor jocuri olimpice, din anul 776 inainte de hristos, pe insula Delos au fost servite atletilor niste prajitur mici cu crema de branza un fel de cheesecake.

Atunci cand romanii au cucerit Grecia, secretul a cazut in mainile lor. Romanii numeau aceasta prajitura “placenta” si reteta era similara cu cea a placintei cu branza pe care o stim cu totii. Aceasta “placenta” avea un aluat de patiserie, fin, care, uneori, o si acoperea. Prajitura se mai numea si “libium” si era oferita de romani zeilor lor, la templu.

Incercati sa va intoarceti in timp, in perioada antica si sa facem, cu ingredientele de astazi, aceasta reteta pe care o stim cu numele de cheesecake:

200 g biscuiti digestivi (sau de ovaz) se dau prin razatoare, apoi se pun intr-o forma rotunda de tarta si se amesteca cu 50 ml unt topit. Se preseaza pe margini, ca sa arate ca o crusta, apoi se coace la cuptor 10-15 minute, pana se rumeneste si se lasa sa se raceasca.

  Cakes
Forma rotunda a tortului se pastreaza tot din timpuri foarte vechi cand nu existau decat niste vase de ceramica care erau rotunde, sau aluatul se cocea direct pe vatra, punandu-se direct pe o frunza de hrean sau de paltin, acest obicei pastrandu-se si astazi in unele sate de la munte.

In perioada medievala se credea ca o prajitura in alta forma decat rotunda aduce doar nenoroc si tristete. Mai ales prajiturile pentru nunti erau toate in forma rotunda pentru a aduce fericirea celor casatoriti. Forma tortului rotund aniversar, astazi insa s-a cam pierdut. Tortul astazi este in forma patrata, dreptunghilara, in forma de inimioara, floare, masina, etc.

  Various cakes

Dar sa revenim la cheesecak-ul nostru.


Intr-un castron, se amesteca 450 g crema de branza, la temperatura camerei, 200 g zahar  si 200 ml frisca nebatuta. Se adauga cele 3 oua, unul cate unul. Umplutura se pune in crusta si se coace la foc mic-mediu 50 de minute. Se serveste dupa ce a stat la frigider cel putin 3 ore. Se poate orna cu fructe sau sirop de ciocolata.
 

  Around the cake
Evolutia prajiturilor pana la ceea ce sunt ele astazi a fost posibila de-a lungul multor secole, datorita dezvoltarii tehnologiei si a diversificarii ingredientelor.
Descoperirea egipteana si folosirea ulterioara a drojdiei naturale, a ajutat la depasirea stadiului de prajitura plata. Cand untul si ouale si-au facut si ele loc in aluat, consistenta acestuia s-a apropiat foarte mult de ceea ce obtinem in zilele noastre. Prajiturile au continuat sa se imbunatateasca in special datorita ingredientelor noi precum vanilia si ciocolata. Prin secolul 18, majoritatea prajiturilor nu s-au mai facut cu drojdie, exceptie facand, de exemplu alsatian kugelhopf (o prajitura tip briosa provenita din nord-estul frantei).
 
Noile prajituri deveneau tot mai pufoase cu ajutorul oualor batute. Acestea, pe langa faptul ca trebuiau batute mai multe ore, erau necesare intr-un numar foarte mare (uneori chiar si 30). Tehnologia nu s-a oprit aici, ci a dus la aparitia bicarbonatului de sodiu (1840) si la scurt timp a prafului de copt (1960). Calitatea prajiturilor a continuat sa se imbunatateasca de-a lungul timpului odata cu rafinarea si imbunatatirea calitatii ingredientelor.

  Rosebud cakes
Este imposibil sa vorbesti despre prajituri si sa nu amintesti de Tiramisu! Cremos, lejer, proaspat, tiramisu este o prajitura autentic italiana, ale carei origini sunt inca subiect de controversa intre cateva regiuni din italia.
Unii pretind ca au inventat prajitura in secolul al XVI-lea, mai mult sau mai putin din intamplare, cu ocazia vizitei unui important duce in Siena, orasul principal al regiunii Toscana.
Venetienii, la randul lor, spun ca Tiramisu a fost creata la mijlocul renasterii, pentru curtezane si ca desertul avea proprietati afrodisiace. Reteta veche continea branza de capra, un afrodisiac recunoscut si esenta tare de cafea. Tradus exact tiramisu inseamna "ridica-ma", cu certitudine de la calitatile afrodisiace recunoscute. 
O alta versiune, din lombardia, sustine ca Tiramisu a aparut din grija unui patiser zgarcit, care a combinat niste resturi de biscuit cu niste resturi de crema, doar ca sa nu le arunce la gunoi.

  Dark cake 

In zilele noastre s-a pastrat obiceiul cu numarul lumanarilor care corespunde cu numarul anilor impliniti si importanta stingerii lor dintr-o suflare. Dar in Grecia antica, pe acele turte despre care am vorbit mai sus, se puneau niste faclii mici care trebuiau sa lumineze precum luna. Grecii credeau ca fumul care iesea din aceste faclii, ajungea la zeita si o imbuna pentru a asigura fericirea aceluia care ducea aceasta turta luminata.

  Lemon cake 

Si in scrierile vechi germane, din perioada medievala, se vorbeste despre niste turte care se daruiau trecatorilor de pe strada atunci cand se nastea un prunc. Purta numele de "geburtstagorten" si era facuta dintr-un aluat de paine indulcit cu miere de albine. Avea in mijloc pusa o lumanare aprinsa care purta numele de "lumanarea vietii" si se stingea numai atunci cand turta se manca in intregime.

  Four cakes 

Uneori in tortul aniversar se ascundea o bijuterie pentru sarbatorit. Acest obicei a fost inventat de englezi, pastrandu-se si pana azi cand se ascunde ceva in placinta cu ravase de anul nou.
In evul mediu, se obisnuia sa se puna pe tortul aniversar, atatea lumanari (sau faclii, opaite) cati ani avea sarbatoritul si una in plus.

  Cakes and pies
 




După cunoştiinţele celor de la www.tortul.eu, fiul lui Philippos, Alexandru cel Mare, a inventat tortul.
A fost că Alexandru a organizat cea mai mare nuntă din istorie, în Persia, oraşul Susa. Zece mii de bărbati macedoneni au fost convinşi de rege să se căsătorească cu femei persiene, aşa au ajuns zece mii de femei şi văduve miresele armatei macedonă. Alexandru a fost foarte inventiv şi i-a plăcut să provoace surpriză şi bucurie.

În antichitate, soldaţii au primit de mâncare în fiecare zi o bucată de pâine în jur de 60 dkg. Forma pâinii era plată şi rotundă cu dimensiunea unui tort obişnuit din zilele noastre. Pâinea a fost făcută din făină integral de orz secară sau grâu.

  Chocolate cake
În ziua nunţii din Susa, aluatul tortului a fost făcut din cereale, migdale, nuci, fructe uscate şi miere, tăiat în jumătate şi umplut cu cremă de brânză de capră amestecat cu miere şi anason. Tortul a fost împodobit cu petale de trandafir în miere şi din migdale au pus semne magice.
Oricare ar fi istoria, tortul aniversar este o mare bucurie asteptata atat de catre sarbatorit cat si de catre invitatii lui si trebuie sa nu lipseasca de la nici o aniversare.


Morton Wayne Thiebaud, sa nascut in Mesa, Arizona, SUA, pe 15 noiembrie 1920, intr-o familie de mormoni. Familia lui sa tot mutat dintr-o localitate in alta ajungind si in Salt Lake City şi Los Angeles.
A urmat cursurile şcolii politehnice superioare din Long Beach si a fost deosebit de interesat de pictură, muzică şi teatru. În acea perioadă a facut primele sale lucrari - cea mai mare parte, portrete de profesori şi colegi de şcoală.
În 1936 începe să lucreze pentru  Walt Disney Studio. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, a fost inrolat în armată, a servit forţele aeriene.
În 1949 a intrat la universitatea din San Jose. Intre 1950-1953, studiaza la Universitatea din California, în Sacramento. Apoi, până în 1961, a predat la Sacramento City College şi intre 1960-1976, lucreaza ca profesor asistent la Universitatea din California.
Morton Wayne Thiebaud, unul dintre reprezentanţii de frunte ai artei pop... despre pop art vorbim altadata.

Sa aveti pofta de cultura!

Comentarii