sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Retete de weekend - Dovleac

 
Supa crema de dovleac
Un dovleac de 1,5 kgl se injumatateste, se scot semintele cu ajutorui unei linguri, se curata de coaja si se taie cubulete. Intr-o oala de supa se prajesc in 3 linguri de unt  2-3 cepe potrivite si 2-3 catei de usturoi taiate marunt. Se adauga dovleacul si se lasa la foc potrivit sa se inmoaie circa 20-25 de minute. Se adauga un ardei iute curatat de seminte si tocat marunt, sarea si piperul dupa gust.
Intre timp se fierbe 500 ml lapte impreuna cu 2 foi de dafin. Legumele se paseaza cu mixerul si se adauga laptele din care s-au scos foile de dafin. Supa se serveste calda cu seminte de dovleac prajite si presarate pe deasupra si cu citeva picaturi de ulei din seminte de dovleac sau ulei din masline.

 
Dovleac umplut cu risotto  
Punem 200g orez basmati si orez salbatic la fiert in apa sau supa de pui. Fierbem orezul pana e foarte putin fraged. Intre timp taiem un dovleac in doua, daca doriti "farfurii" de dovleac nu foarte adanci, folositi 4 dovleci la care le taiati capacul, iar mijlocul il taiati felii pe care le puneti la cuptor impreuna cu risotto-ul, la copt. Curatam frumos dovleacul de mijloc si de seminte, si netezim frumos capacele, le asezonam cu sare si piper si le asezam pe o tava de copt. Amestecam intr-un bol orezul impreuna cu 185g castane fierte, tocate, 75g merisoare uscate, 1 ceapa mica toccata, 2 linguri patrunjel tocat, 150g parmezan ras, sare si piper dupa gust, o lingurita de cimbrisor si impartim in capacele de dovleac. Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute, adaugan putina apa daca e necesar, pentru ca risotto-ul sa fie cremos in interior.

 
Placinta taraneasca cu dovleac 
Din 700 gr faina, 25 gr drojdie, 350 ml lapte , un ou, 50ml ulei, o lingura zahar si un praf de
sare se face un aluat cu o consistenta elastica care se lasa la odihnit cam 15 min. Se imparte in bucati egale si se intinde in foaie subtire fara sa se rupa, se unge cu putin ulei si se intinde umplutura preparata astfel: dovleacul curatat de coaja se rade prin razatoare apoi se caleste impreuna cu zahar(dupa gust) pana ce se inmoaie bine. Se adauga scortisoara sare si vanilie si se lasa sa se raceasca.
Dupa ce am intins umplutura pe foaie se ruleaza si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu ou sau ulei si presaram zahar tos. Se coace la foc potrivit

 
Placinta cu dovleac si crema de branza

Combinati 400g pesmet cu 120 g unt si 80 g zahar. Presati "aluatul" pe fundul unei forme de tarte cu diametrul de aproximativ 23 de cm, urcand pe peretii acesteia aproximativ 2 cm. Dati la cuptorul preincalzit la 175 grade Celsius pentru 6-8 minute (trebuie sa o scoateti inainte de a deveni maronie) Se lasa la racit.
 Bateti 700 g crema de branza, 200 g zahar si 100 g zahar brun pana devin o compozitie omogena. Adaugati 2 oua, 450 g dovleac pasat si 100 g lapte. Adaugati apoi 2 linguri amidon, 1 1/4 linguri scortisoara, 1/2 lingura nucsoara. Turnati compozitia in crusta. Dati la cuptor pentru 55-60 de minute sau pana cand marginile sunt tari, iar mijlocul pare inca usor moale.
 Combinati 400 g smantana la temperatura camerei, 100g zahar si o lingurita vanilia si mixati bine. Intindeti deasupra placintei caldute. Dati la cuptor inca 5 minute. Inainte de a se consuma, se tine la frigider cateva ore.

 
Prajitura cu dovleac si morcov

Se taie 700 gr dovleac  cuburi potrivite si se pune la fiert cu putina sare se lasa 20min. Se scurge si se face piure, il lasam la racit. Se curata 2 morcovi si ii dam pe razatoare. Se bat 4 oua cu 300gr zahar si adaugam 300 ml ulei, dovleacul, morcovul, 100gr nuci, 100gr stafide (peste stafide se pun 3 ling de rom si se lasa 2-3 min) si o lingurita scortisoara, se amesteca bine. Adaugam un praf de copt si 300gr faina cernuta, amestecam. Ungem tava cu ulei o pudram cu faina, punem aluatul si-l bagam la cuptor pt 40-50 min. Se poate face si de post daca se scot ouale din reteta.

 
Desert cu dovleac copt
Dovleacul se curata de coaja si se taie in bucati mici. Se pune intr-o tava, se presara cu zahar vanilat si scortisoara si se da la cuptor pentru 15 minute. Apoi se adauga nuci, migdale, stafide, cateva cuisoare si miere dupa gust. Se da din nou tava la cuptor pentru inca 10 minute. Se poate servi cu frisca sau inghetata - daca nu tineti post.

 
Dulceata de dovleac
Un kg de pulpa de dovleac se taie in cuburi mici. Se amesteca 200 ml apa cu 1 kg zahar, sucul de la o lamaie, o portocala si cateva bucati din coaja acestora. Se pun la fiert, la foc mare, pana se obtine un sirop bine legat (aprox 25 min). Se adauga dovleacul si se continua fierberea, la foc mic, pentru inca 20-25 minute. Se amesteca des, sa nu se prinda de fundul vasului. Cand dulceata de dovleac este destul de inchegata, se pune fierbinte in borcanele spalate si sterilizate.

 

 

 

 

 

 

 

 
Work of Art by Ray Villafane
 
 
Sa aveti pofta de cultura!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu