Retete de weekend - paine

Paine de casa

Punem 400 gr faina intr-un vas adaugam 7 gr drojdie uscata in centrul fainii si le amestecam impreuna. Facem o gropita in mijloc si adaugam 225-250 gr apa calduta, 4 linguri ulei, 8 gr sare  si 10 gr zahar si incepem sa framantam cca 10 minute, pana cand sunt incorporate toate ingredientele si aluatul devine elastic (eu am amestecat cu o lingura mare de lemn). Consistenta trebuie sa fie compacta. Se pune aluatul la crescut acoperit cu folie de alimente pentru 40 minute.
Dupa 40-45 minute se rastoarna aluatul pe masa, i se da forma dorita, il punem in tava de cuptor (de chec sau rotunda) unsa cu ulei de masline, acoperim cu un servet si mai lasam 20 minute la crescut. Incalzim cuptorul la 22o grade si inainte de a baga painea in cuptor o umezim cu apa foarte putina (cat sa luceasca), o pudram cu faina din belsug si o crestam in forma de grilaj cu un cutit bine ascutit. Taieturile le facem cu mare grija si nu apasam prea mult aluatul. O bagam la cuptor pentru 20-30 minute pana coaja se rumeneste. Se scoate pe un gratar si se acopera cu un servet, daca vrem coaja mai moale.
 
Paine cu cartofi

Pentru inceput pasam 250 g cartofi fierti. Adaugam 100 ml apa calduta si 1 lingurita smantana, apoi pasam pana iese o crema. Punem peste pireul de cartofi 320 g faina pe care am amestecat-o cu 1 lingurita de sare si 1 plic drojdie uscata. Framantam aluatul bine. Va ramane putin lipicios. Presaram putina faina si il lasam sa dospeasca cam 30 de minute intr-un loc cald. Cand aluatul este crescut (isi dubleaza volumul), il mai framantam inca 2 minute pe o suprafata preasarata cu faina. Formam o paine rotunda de aluat pe care o asezam intr-o tava, pe hartie de copt. Coacem painea in cuptorul preancalzit la 220°C pentru 20 de minute, apoi scadem temperatura la 200°C pentru alte 30 de minute. Cand o scoatem din cuptor daca dam cu degetul in ea trebuie sa sune a gol. Atunci este coapta.
 


Paine integrala

Se toarnă 1 kg făină integrală de grâu într-un lighean mare si se amesteca cu un praf sare. Separat, se amestecă 50 g drojdie cu 2 linguri miere până la completa dizolvare şi se adaugă 500 ml apă călduţă. Se frământă un aluat de consistenţă potrivită, care se pune, acoperit cu un ştergar, la crescut într-un loc cald. Aluatul se împarte în 2 părţi egale, se rulează şi se aşază în tăvi de cozonac în care s-a pus hârtie pentru copt. Se lasă să se odihnească 30 minute, după care se introduc tăvile în cuptorul încălzit în prealabil. Pâinea se coace la foc domol, 40 - 45 minute.
Paine cu seminte


De departe reteta mea preferata, potrivita pentru sandwichuri si toast, o paine atat de naturala si sanatoasa si mai ales prietenoasa cu silueta. Ingredientele sunt: o cana mare de apa, 2 linguri de miere, 4 lingurite de ulei de masline, o cana si jumatate de faina, o canita de ceai plina cu fulgi de ovaz, o jumatate de canita de seminte de floarea soarelui, alta jumatate cu seminte de dovleac, susan, mac, chimen, o lingura de sare, o lingurita de drojdie. Se toarna toate ingredientele in masina de paine si se alege programul pentru paine cu seminte. Inainte de a fi gata de copt, se poate unge cu un galbenus si se pot presara seminte deasupra.

Painea cu seminte.

Cerne 500 de grame de faina integrala intr-un vas incapator. Amesteca 7 grame de drojdie uscata cu o lingura, doua de apa calduta, pana ce este complet omogenizata. Toarna drojdia inmuiata peste faina, adauga o linguita cu sare si 100 de grame de amestec de seminte (floarea soarelui, susan si dovleac), miezul de la 10 nuci si pune incet, in timp ce amesteci in mijlocul gramezii de faina, 350 mililitri de apa calduta. Pune toata apa si framanta painea cel putin zece minute. Aluatul trebuie sa fie moale si elastic si sa nu se lipeasca de mana. Lasa aluatul in vasul in care l-ai framantat, acoperit cu un servet curat, intr-un loc cald, circa 30 de minute. In acest timp coca trebuie sa-si dubleze volumul. Pune aluatul, incet (prin rasturnare), fara sa mai framanti, intr-un vas rotund, uns cu ulei. Vasul trebuie sa fie mare, pentru ca painea o sa mai creasca si in cuptor. Coace painea 45 de minute, la foc potrivit (in cuptorul incins bine, in prealabil). Este gata cand este ferma la atingere si frumos rumenita. Cand este gata scoate painea din cuptor, dar lasa-o in tava in care s-a copt, inca 15-30 de minute, acoperita cu un servet curat.
"Dough Portraits" by danish artist Søren Dahlgaard
Photo shoot at Vancouver Biennale 2010
 
Sa aveti pofta de cultura!

 

Comentarii