La "Moara cu noroc"

Regia: Victor Iliu
Scenariu: Titus Popovici
Cu: Constantin Codrescu, Ioana Bulcă, Geo Barton
În alte roluri: Colea Răutu, Marieta Rareş, Gheorghe Ghiţulescu, Benedict Dabija, I. Atanasiu-Atlas, Willy Ronea, Valeria Gagialov, Sandu Sticlaru, Aurel Cioranu, George Manu, N. Săvulescu, Dem Hagiac.
Dramă psihologică, ecranizare după nuvela "Moara cu noroc" de Ioan Slavici.
 

Acţiunea se petrece în anii 1870 la un han izolat din împrejurimile Aradului. Ahtiat după bani, cârciumarul Ghiţă se asociază la tâlhării cu Sămădău, însă îşi distruge viaţa şi familia.

"Când am realizat La moara cu noroc s-a vorbit despre o influenţă a westernului, acest gen cinematografic atât de intim legat de tradiţiile culturale şi istoria poporului american. Toate existau în nuvela pe care Slavici a scris-o cu mult înainte de afirmarea westernului, în spiritul unui realism critic evoluat." - Victor Iliu - 1956

Ghiţă şi Ana sosesc la hanul Moara cu noroc. Aici cei doi împreuna cu copiii lor vor să-şi construiască o viaţă mai bună lipsită de griji.

La han nu poţi avea linişte dacă nu eşti în cârdăşie cu Lică Sămădăul, asa că Ghiţă încearcă să-şi menţină o bună relaţie cu acesta, dar şi cu căprarul Pintea. Ghiţă este târât de Lică în diferite afaceri murdare care îl vor îndepărta de familie, împreună cu Pintea va încerca să-l dovedească pe Lică.
Una dintre nestematele cinematografiei româneşti regizată de Victor Iliu.
Premiera filmului a avut loc pe data de 26 ianuarie la Cinema "Patria" (fostul cinema Aro) unde în '43 a avut premiera altă capodoperă românească, "O noapte furtunoasă" de Jean Georgescu.
 
 
 
Sa aveti pofta de cultura!


Comentarii