duminică, 9 decembrie 2012

Senatorul melcilor

1995
regia: Mircea Daneliuc

cu: Dorel Vişan, Cecilia Bârbora, Clara Vodă, Madeleine Thibeault, Dan Chişu, Florin Zamfirescu, Constanţa Comănoiu, Nicolae Albani, Mircea Andreescu, Dinu Apetrei, Anda Caropol, Viorel Comănici, Camelia Zorlescu.
Senatorul Vartosu soseste intr-o localitate montana sa inaugureze o instalatie eoliana, prilej cu care este intampinat de un potop de reclamatii din partea taranilor, nemultumiti de felul cum au fost reimproprietariti. Se debaraseaza insa repede de ei si se instaleaza intr-o fosta vila a lui Ceausescu, in care dormise si presedintele Frantei, Charles de Gaulle. E incantat de atentia cu care este abordat de trei ziaristi straini, interesati, de fapt, sa cumpere o parcela de munte, comandandu-le pentru pranzul de a doua zi... melci. Desi autoritatile scot la cules toata suflarea locului, melci nu prea sunt, nu-i sezonul lor. Totul degenereaza intr-o serbare campeneasca, terminata cu un viol. Vartosu se retrage la o cabana din apropiere si refuza sa se implice. Ravasit de alcool, crezand chiar ca a fost otravit cu melci si ciuperci, are o criza mistica, dar a doua zi, vazand ca nu mai are nimic, uita promisiunile facute lui Dumnezeu si o sterge cat poate de repede la Bucuresti.

"Daca in alte filme ale lui Daneliuc predominante erau furia sau exasperarea, gustul amar sau gustul salciu, acest al doisprezecelea film al lui e dominat de un calm superior, de o luciditate armonioasa: < portretul artistului la maturitate >." - Eugenia Voda -1995 (Romania literara)

"Senatorul meu seamănă tot mai mult cu cei de astăzi. Aici este tristeţea. Filmul, care atunci avea o anumită actualitate, acum este şi mai actual. Mai trebuie puţin şi va deveni total actual. Multe dintre roluri conţin o parte din destinul meu şi m-au marcat. Este foarte complicat pentru un artist să joace un personaj. Credinţa mea, pe care o spun pe unde pot, este că un artist nu trebuie să facă roluri, ci să recreeze destine. Din acest punct de vedere mă consider un norocos." Dorel Vişan (Premiul pentru interpretare masculină la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa 1995)

"Ori de câte ori cobor din apartamentul meu, parcă aterizez în alt loc. Când ies afară nu fac decât patru-cinci paşi şi cineva îmi strică imediat ziua. E suficient să observi. Nu trebuie să faci nimic". Mircea Daneliuc.

 
 
 
Sa aveti pofta de cultura!
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu