Vatel

 
 
Franta, UK, Belgia, 2000 
 
 Biografic, Drama, Romantic

Regizor: Roland Joffé

 





Cu: Gerard Depardieu, Uma Thurman, Tim Roth, Timothy Spall, Julian Glover, Julian Sands, Murray Lachlan Young, Hywel Bennett, Richard Griffiths, Arielle Dombasle, Marine Delterme, Philippine Leroy-Beaulieu, Jerôme Pradon, Feodor Atkine, Nathalie Cerda
 
 
 
 
Castelul printului de Condé, sfârsit de aprilie, 1671.
Printul îmbãtrâneste, iar finantele sale sunt la pãmânt. Sperã sã conducã viitoarea campanie militarã din Olanda, însã pentru asta el trebuie sã câstige bunãvointa lui Ludovic al XIV-lea. Trufasul Condé, care nu se supune nimãnui în afarã de rege, îsi pune, de data aceasta, soarta sa si a castelului în mâinile devotatului sãu slujitor Vatel, încredintându-i misiunea sã organizeze aici, la Chantilly, o serbare fantasticã , de trei zile si trei nopti, la care va lua parte întreaga Curte.
Vatel concepe "receptia" pe teme, imagineazã meniuri extrem de elaborate si mizanscene spectaculoase – exact aspectele la care este foarte sensibil regele – si pune la lucru o armatã întreagã de slujitori.
 
 
În toiul ametitoarei sale întreprinderi, Vatel este sedus de Anne de Montausier, o tânãrã din anturajul reginei. Desi curtatã si de rege, si de marchizul de Lauzun, ea i se oferã lui Vatel, în pofida originii lui plebee. Cãci, vestitul maestru de ceremonii este, în primul rând, un suflet nobil.
Petrecerea se va încheia în curând, cu mare succes dupã cum se întrevede. Numai cã, în seara celei de a treia zile, pestele comandat pentru cinã nu mai soseste ...
 
 
 

Sa aveti pofta de cultura!



 

 

Comentarii