Cantec trist


 

Gloomy Sunday - Ein Lied von Liebe und Tod
 
 

(1999)

Dragoste / Drama

Regizor: Rolf Schübel

Cu: Erika Marozsán, Joachim Król, Ben Becker, Stefano Dionisi,

Budapesta anilor ’30. Laszlo, evreu, proprietarul unui restaurant, il angajeaza pe Andras, un tanar muzician, sa cante in restaurantul sau. Cei doi barbati se indragostesc de frumoasa chelnerita, Ilonka, pentru care Andras compune o melodie trista. Devenita slagar, melodia atrage si multe necazuri, pentru ca, multi din cei care o asculta, se sinucid. Fragila legatura dintre cei trei este brutal intrerupta de aparitia industriasului german Hans. Si el indragostit de Ilonka, Hans dispare o vreme, dar revine in armata germana, avand grad de colonel. Profitand de noua pozitie, el va crea multe probleme fostilor prieteni.
 
 
 
 

“Gloomy Sunday” este o melodie compusa de pianistul si compozitorul de origine maghiara Rezsoe Seress in 1933, pentru un poem unguresc scris de Laszlo Javor. Titlurile originale ale melodiei si poemului sunt “Szomorú vasárnap” (in traducere Gloomy Sunday) si unde in versurile poemului se reflecta ororile culturii moderne.
 
 
 
 

“Gloomy Sunday” a fost interpretat de multi cantareti, insa cea mai cunoscuta versiune este cea a lui Billie Holiday, care a inregistrat primul hit pe baza acestei melodii in 1941. Din cauza legendelor urbane, cum ca “Gloomy Sunday” a fost inspiratia multora in actul lor de suicid, a fost supranumita in Statele Unite “The Hungarian Suicide Song”. Insusi compozitorul Rezsoe Seress s-a sinucis in 1968, insa majoritatea celoralaltor zvonuri cum ca aceasta melodie ar fi fost interzisa la radio, sau ca a produs cele mai multe sinucideri par a fi nefondate. Legendele erau mai mult folosite in campanii de marketing deliberate. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, versiunea lui Billie Holiday a fost interzisa la BBC.
 
 
 
 

Melodia apare si in filmul Lista lui Schindler, cand Oskar Schindler ia cina cu sotia lui intr-un restaurant.
 

Sa aveti pofta de cultura!



Comentarii