Cum sa postim


 
 
Exista postul simturilor, al mintii si al duhului. Pacatul vine prin doua izvoare: prin mânie si prin lacomie, iar prin post si rugaciune acestea seaca.


 
 

Înainte de a posti trebuie sa ne împacam cu toti semenii nostri. De la Mântuitorul Iisus Hristos am aflat ca Dumnezeu este iubire si porunca cea mai mare este porunca iubirii de Dumnezeu si de oameni.


 
 

Una din legile iubirii se numeste iertare si, împlinind-o, vom înfrânge mânia. Mântuitorul Iisus Hristos ne-a spus: “De veti ierta oamenilor gresealele lor, ierta-va si voua Tatal vostru cel Ceresc; iar de nu veti ierta oamenilor gresealele lor, nici Tatal vostru nu va va ierta gresealele voastre”. (Mt. 6, 14-15)


 
 

Pentru a fi numiti “fiii Tatalui Ceresc” trebuie sa iubim pe vrajmasii nostri, sa facem bine celor ce ne urasc si sa ne rugam pentru cei ce ne asupresc. (Mt. 5, 43)





A rasplati binele cu raul este lucrare diavoleasca, a rasplati raul cu raul este lucrare dobitoceasca, a rasplati binele cu bine este lucrare omeneasca, iar a rasplati raul cu bine este lucrare dumnezeiasca si virtute crestina.


 
 

Prin iubire si iertare biruim mânia, din care izvorasc atâtea rele, iar prin post secam fântâna otravitoare a atâtor patimi aducatoare de moarte.


 
 

Trebuie apoi sa mergem la duhovnic pentru a ne spovedi si a ne usura sufletul de pacate. Dupa aceea vom primi binecuvântarea de a posti si astfel vointa noastra va fi ajutata de puterea harului dumnezeiesc.


 
 

Cu privire la post, Sfântul Ioan Gura de Aur ne îndeamna astfel: “Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochii, picioarele si mâinile si toate madularele trupului vostru. Mâinile sa posteasca, ramânând curate de hotie si lacomie, picioarele nealergând spre locuri pacatoase, ochii sa nu priveasca la frumuseti straine, gura sa posteasca de sudalme si de vorbiri rusinoase”.


 
 

Vremea postului este o vreme de bucurie duhovniceasca, în care simti cum te eliberezi de lanturile patimilor care te tineau în robie. Numai fariseii erau tristi când posteau, fiindca o faceau ca sa fie laudati de oameni si nu pentru a se apropia de Dumnezeu.
 


 

Photo by Boom





Sa aveti pofta de cultura!


 

Comentarii