Retete de weekend - PESTE







 

 

SCRUMBIE CU VERDETURI LA CUPTOR

INGREDIENTE:

2 scrumbii
3-4 lamaii
2 linguri ulei de masline
patrunjel
rozmarin
menta
sare de mare
piper

PREPARARE:

In primul rand curatam bine scrumbia si o spalam. In interiorul acesteia punem felii de lamaie si verdeturile spalate si uscate.

Punem scrumbia pe o folie de staniol, o ungem cu o lingura de ulei de masline si turnam zeama de la o lamaie. Impachetam astfel incat tot lichidul sa ramana in staniol. Dam scrumbiile la cuptorul preancalzit la 200°C, pentru 20 de minute. Dupa acest interval de timp le vom scoate din staniol, le lasam in sucul de lamaie in vas si le mai introducem la cuptor pentru inca 10-15 minute, avand grija sa le intaorcem pe ambele parti. Cand le scoatem din cuptor le saram si piperam.

Servim cu garnitura de cartofi fierti si brocoli. Scrumbia este un peste foarte gras, este posibil sa mai aveti nevoie de lamaie cand serviti.
 
 
 
 
 



 

SALATA DE PASTE CU TON SI ROSII

INGREDIENTE:

200 g paste scurte (penne)
160 g ton (in conserva ulei sau in suc propriu)
100 g rosii cherry
70-100 g masline fara samburi
2-3 linguri ulei masline
2-3 catei usturoi
1 crenguta rozmarin
1/2 legatura patrunjel
sare
piper

PREPARARE:

Punem pastele la fiert in apa cu sare. Cat timp acestea se fierb calim usturoiul taiat in jumatati sau sferturi, impreuna cu o crenguta de rozmarin. Cand se rumeneste usturoiul luam de pe foc si il scoatem din ulei, impreuna cu crenguta de rozmarin.

Taiem rosiile pe jumatate, eliminam semintele, apoi le tocam cubulete. Tocam si patrunjelul verde.Dupa ce s-au fiert pastele, le scurgem de apa in care au fiert si turnam uleiul aromat peste acestea. Asezonam cu sare si piper, apoi le amestecam cu tonul scurs de ulei, masline, patrunjel si cuburi de rosii. Amestecam usor, pana se omogenizeaza compozitia si servim.

 



 

 

BUDINCA DE SOMON CU SPANAC SI CIUPERCI

INGREDIENTE:

600 g somon
120-150 g ciuperci
1 ceapa mica tocata marunt
60 g de frunze de spanac proaspat
2 oua – separate
1 felie de franzela inmuita in lapte
2 linguri ulei
cateva fire de marar proaspat
sare
piper proaspat macinat
1 lingura suc lamaie
1 lingura ulei pentru tapetare
2 linguri faina pentru tapetare forma

PREPARARE:

 

Somonul il spalam, il curatam de piele si il taiem bucatele mici. Intr-o lingura de ulei calim 1 catel de usturoi taiat pe jumatate si 30 g spanac.

 

Ceapa tocata marunt si ciupercile spalate si taiate cubulete le calim impreuna, in uleiul in care am calit spanacul.

La final, perpelim intr-o lingura de ulei somonul condimentat cu sare si piper, pret de 1-2 minute, pana se albeste. Turnam sucul de lamaie peste acesta, apoi il amestecam cu painea data prin masina de tocat (sau sfaramata in mana pur si simplu), ciuperci, spanacul calit si cel proaspat pe care il rupem in bucatele, mararaul tocat marunt, un galbenus batut.

Incorporam albusurile batute spuma tare si amestecam pana se omogenizeaza compotia. Turnam budinca intr-un vas termorezistent (cu diametrul de 18 cm), tapetat cu ulei si faina, apoi o ungem cu ajutorul unei pensule, cu galbenusul ramas.

Coacem budinca de somon la 180°C timp de 45 minute.






 

STIUCA UMPLUTA

INGREDIENTE:

1 stiuca mai mare (minim 1 kg)
3 oua
100 g franzela
1 ceapa mare
50 g slanina afumata
3 catei usturoi
1 legatura mica marar
sare
piper
50 ml ulei
1 ceasca vin
cateva linguri de apa

PREPARARE:

Curatam bine pestele de solzi si intestine. Cu un cutit bine ascutit desprindem pielea de pe carne, astfel incat sa ramana prinsa in cap si coada. Pe piele poate sa mai ramana carne, nu trebuie sa insistam acolo unde nu merge desprinsa pentru a nu rupe pielea.
 

Luam apoi carnea de pe oase si o dam prin masina de tocat cu ceapa calita, painea, slanina, usturoiul si mararul.

Adaugam ouale batute si amestecam compozitia. Cu aceasta vom umple pielea de stiuca. Coasem pielea pe burta si punem stiuca intr-o tava unsa cu ulei. Adaugam cateva linguri de apa, o foaie de dafin si vin. Dam la cuptor pentru 45-50 de minute. Vom stropi mereu stiuca pentru a nu se usca si crapa pielea.

Servim stiuca umpluta rece, ornata cu felii de lamaie.

 
 



 

BORS DE PESTE DOBROGEAN

 

INGREDIENTE:

1 kg peste mic (eu am folosit 2 dorade foarte mici si 2 carasi)
1 kg de peste mare (crap)
2 cepe medii-mici
2 ardei grasi curatati si taiati pe jumatate
1/2 telina mica
1 pastarnac
2 rosii medii
6 linguri suc de rosii
600-700 ml apa
1 l bors
2-3 ramurele leustean
sare
piper
1 radacina de hrean
1 legatura patrunjel verde

PREPARARE:

Curatam pestele bine de solzi si il spalam sub jet de apa. Taiem pestele mare in bucati si il lasam sa astepte pe o farfurie, in frigider. Dam prin sita carnea pestelui mic.

Carnea foarte moale de pe fundul sitei o culegem cu o lingura si o adaugam in supa. Punem iar la fiert carnea impreuna cu sucul de rosii si zarzavatul curatat si spalat. Zarzavatul il punem in bucati intregi, sau cat mai mari, pentru a le scoate apoi usor din supa. Dupa ce s-au fiert legumele, le scoatem din supa, si adaugam in oala bucati cat mai mari din pestele mare, cateva boabe de piper si borsul fiert in prealabil. Verificam dupa 10 minute daca pestele este fiert.

Cu 2 minute inainte de a lua oala de pe foc, asezonam cu sare, punem leusteanul si patrunjelul verde proaspat tocate. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba.

Servim borsul cu o lingurita de hrean ras.
 
 



 

FILE DE PASTRAV CU PIURE DE TELINA

 

INGREDIENTE:


Pentru piure de telina – 2 portii:

1 telina mare
1 ceapa de marime medie
2 linguri ulei de masline
2 linguri vin alb
1 cub de unt
sare
piper

Peste : file de pastrav, 4-5 linguri ulei de masline

PREPARARE:

Telina o punem la fiert. Intre timp calim ceapa taiata foarte marunt in uleiul de masline. Peste aceasta turnam vinul si lasam sa fiarba 1 minut. Cand telina este fiarta o pasam. Integram ceapa calita si untul, asezonam cu sare si piper si mixam pana se omegenizeaza compozitia.

Pentru a praji pestele nu trebuie decat sa incingem foarte bine uleiul, astfel incat sa nu se lipeasca. Prajim patravul pe ambele parti 4- 5 minute.
Il punem peste pireul de telina si il servim cald.
 
 
 
 



 

SARAMURA DE CRAP

INGREDIENTE:

1 crap de 1 kg
4 rosii mari
3 ardei grasi
1-2 ardei iuti
6 catei de usuroi
1 ramura rozmarin
2-3 ramuri cimbru
1 legatura patrunjel
cateva boabe de piper
sare
2 linguri ulei

PREPARARE:

Curatam pestele, il spalam si il crestam pe spate in cateva locuri locuri. Il saram, apoi il prajim pe gratar, sau pe o tabla pe care am presarat sare grunjoasa.
Il frigem pe ambele parti. Pe aceeasi tabla prajim rosiile, ardeiul gras si un ardei iute. Dupa ce s-au fript punem pestele intr-un vas termorezistent.
Pregatim saramura fierband apa cu sare, ulei, usturoiul, verdeata, piperul, pana ajunge la punctul de fierbere, apoi adaugam si legumele si ardeiul iute fripte pe tava. Lasam sa fiarba impreuna 3-4 minute, apoi turnam peste peste. Lichidul trebuie sa fie suficient pentru a-l acoperi.

Punem pestele cu saramura la cuptor pentru inca 10-15 minute la 200°C, astfel incat sa se intrepatrunda toate aromele.
Cand este gata presaram patrunjel verde tocat marunt. Servim saramura cu mamaliga calda.







PLACHIE DE PESTE

INGREDIENTE:

500 g peste file
100 ml ulei
2 cepe mari
2 catei de usturoi
100 ml suc rosii
2 rosii coapte bine
1 morcov
50 ml vin alb
50 ml apa
1 foaie de dafin
2 linguri faina
suc de lamaie sau otet
1/4 lingurita boabe piper
sare.

PREPARARE:

Pestele spalat il condimentam cu sare si piper, il dam prin faina, apoi il calim putin pe ambele parti.

Ceapa taiata solzisori o calim pana devine putin sticloasa, in uleiul in care am calit pestele. Adaugam morcovul ras si le calim impreuna putin, cam 2 minute, apoi punem rosiile taiate cubulete, sucul de rosii, vinul si apa, usturoiul zdrobit, boabele de piper si dafinul.

Fierbem totul pret de cateva minute, cam 5 minute ar fi suficient, apoi punem pestele peste legume si dam totul la cuptor ( la 200°C) pentru 20-30 minute.


O servim calduta cu suc de lamaie.





 
 

CRAP UMPLUT CU LEGUME LA CUPTOR

INGREDIENTE:

1,5 kg crap
10 linguri suc de rosii
100 ml ulei
1 kg cartofi
200 g ciuperci tocate din conserva
cateva buchetele de brocolli
1 tulpina de telina
2 cepe de marime medie
150 ml vin
1 ardei kapia sau ardei gras verde
sare
piper
cimbru
2 lamaii

PREPARARE:

Curatam pestele si il saram, il crestam, apoi il calim putin in ulei.

Il scoatem din tigaie si prajim in acelasi ulei pe rand ciupercile, brocolli, cartofii, ardeii feliati subtire, tulpina de telina si la sfarsit ceapa tocata marunt.

Intr-o tava punem stratul de cartofi, il acoperim cu ceapa calita, apoi punem pestele pe care il umplem cu ciuperci, ardei, telina, cateva felii de lamaie si 2 linguri din ceapa calita. Condimentam cu sare, cimbru si piper dupa gust, stropim totul cu 150 ml vin alb si suc de rosii. In fiecare crestatura facuta pestelui punem felii de lamaie.

Dam totul la cuptor, acoperit cu o folie de aluminiu pentru 20 de minute, apoi inca 10-15 minute fara folie.

Rezultatul este absolut delicios…
 
 
 
 

Fish Heads by Tim Tadder
 
 
Sa aveti pofta de cultura!


 

 

 

 

Comentarii