Retete de weekend - cu Lamaie

 
 
 
 
 
 

Supa greceasca de pui cu lamaie
 
Ingrediente
 
1 lamaie mare, 2 oua, 1 morcov, 1 ceapa mica, 50 gr orez cu bob lung, 1 kg carne de pui piept dezosat, 1 lingura patrunjel proaspat tocat, sare, piper
 
Metoda de preparare
 
Fierbe pieptul de pui intr-o oala alaturi de morcov si ceapa. Condimenteaza cu sare si ai grija sa spumezi din cand in cand. Dupa 30 de minute, la foc mic, ar trebui ca pieptul de pui sa devina usor de strapuns cu o furculita.
Scoate carnea si pune-o pe o farfurie sa se raceasca.
Zeama concentrata de carne o pui din nou pe foc dupa ce o strecori si indepartezi morcovul fiert si ceapa. Adauga orezul si lasa-l sa fiarba timp de 20 de minute.
Intre timp, taie pieptul de pui in fasii subtiri . Adauga-le in supa si lasa-le sa fiarba cu orezul inca 5 minute.
Intr-un bol, bate usor cele doua oua si adauga si sucul stors de la o lamaie. Pune si o cana de supa fierbinte si bate in continuare pana cand supa se omogenizeaza cu oul.
Stinge focul si toarna amestecul de ou in oala cu supa, amestecind usor. Serveste supa fierbinte cu patrunjel proaspat si piper.




 
 
 

Cina cu arome africane - Pui in stil marocan cu lamaie si masline

Ingrediente
 
100 gr masline verzi, fara samburi, 450 ml supa pui, 1 lingurita praf ghimbir, 1 lingurita boia dulce, 1 lingurita chimen, 1 ceapa mare, 2-3 catei usturoi, 1 lingura ulei de masline, 2 buc lamaie, 800 gr carne de pui fara piele, sare, piper
 
Metoda de preparare
 
Spala carnea de pui si lasa-o sa se scurga.
Stoarce scul de la o lamaie si taie cea de-a doua lamaie in 8 felii.
Incinge uleiul intr-o tigaie la foc mediu. Caleste ceapa taiata solzisori cu sare si piper pana cand devine aurie. Adauga cateii de usturoi zdrobiti, boia de ardei, chimen si ghimbir si caleste in continuare 1-2 minute.
Toarna supa de pui si lasa amestecul sa dea in clocot.
Condimenteaza bucatile de pui cu sare si piper si pune-le in tigaie impreuna cu feliile de lamaie.
Acopera cu un capac si lasa la fiert pe foc mic 25-30 de minute pana cand carnea este fiarta.
Scoate bucatile de carne pe un platou, adauga sucul de lamaie stors in prealabil si maslinele intregi si lasa la fiert inca 5 minute pana cand sosul incepe sa se ingroase. Mai adauga sare si piper daca este nevoie si opreste focul.
Serveste puiul cu sos fierbinte, decorat cu felii de lamaie si masline si garnitura de cartofi copti.


 
 
 

Salata de cartofi cu pancetta si dresing de lamaie



Ingrediente
 
1/2 lingurita coaja de lamaie rasa, 1/2 lingurita rozmarin proaspat tocat, 1-2 catei usturoi, 200 ml ulei de masline, 100 ml zeama de lamaie, 750 gr cartofi albi, 3 felii pancetta , 1 lingurita patrunjel tocat, 1 tulpina telina, sare, piper
 
Metoda de preparare
 
Intr-o tava, coace feliile de pancetta in cuptorul bine incins timp de 15 minute pana cand devin crocante si aramii. Scoate-le si tamponeaza-le cu servetele de hartie pentru a lua grasimea in exces. Lasa-le sa se raceasca.
Intr-un bol, amesteca zeama si coaja de lamaie, rozmarinul, usturoiul zdrobit si adauga treptat uleiul de masline. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Fierbe cartofii in coaja, lasa-i sa se raceasca complet, curata-i si taie-i felii, nu mai groase de 5 mm, sau in cubulete.
Pregateste salata intr-un bol mare in care pui cartofii, tulpina de telina tocata marunt si dresingul pregatit inainte. Amesteca bine insa ai grija sa nu zdrobesti feliile de cartofi. Mai adauga sarea si piper daca e nevoie.
Lasa salata la rece timp de o ora si jumatate si serveste-o cu panceta taiata in fasii subtiri si patrunjel proaspat tocat.
 
 
 





Un desert pufos - tarta cu lamaie si crusta de bezea



Ingrediente


3 buc lamaie, un praf de sare, 8 oua, 350 gr zahar, 200 gr unt, 200 gr faina
 
 

Metoda de preparare
 

Blatul:
 
200gr faina alba
110g unt la temperatura camerei
50g zahar
1 ou
Un praf de sare
 

Lasa untul, taiat in cubulete, sa se inmoaie usor la temperatura camerei. Intr-un vas de mixer bate-l pana cand devine spumos. Amesteca cu zaharul pana se transforma intr-o crema pufoasa. Bate oul separat si incorporeaza-l treptat in crema de unt.

Amesteca faina cu un praf de sare si toarn-o pe toata odata in compozitie. Mixeaza usor pana cand faina se incorporeza si crema capata consistenta astfel incat sa o poti strange sub forma unei mingi.

Aplatizeaza alautul cu mana, inveleste-l in folie de plastic si pune-l la rece timp de 20-30 de minute pana cand se intareste.

Intre timp pregateste o tava de tarta cu diametrul de 20-25 cm. Cand aluatul s-a intarit ruleaza-l cu sucitorul pe masa de lucru tapetata cu faina. Trebuie sa obtii un cerc cu diametrul cu 5 cm mai mare decat tava si nu mai subtire de 3 mm.

Ia alautul de pe masa infasurat usor pe sucitor si pune-l in tava de tarta. Cu ajutorul unei bucati de aluat lipeste-l de peretii si marginile tavii. Taie aluatul in exces.

Coace in orb aluatul timp de 20-25 minute in cuptorul preincalzit la 200C/treapta 6 gaz pana cand devine auriu si usor crocant.

Crema:
 
3 oua
100 ml suc proaspat de lamaie
150g zahar coaja rasa de la 3 lamai
4 linguri unt la temperatura camerei
 
 
Pregateste intre timp umplutura cremoasa care va desavarsi tarta.

Bate ouale cu zaharul si sucul de lamaie la bain marie pana cand se incorporeaza bine. Continua sa tii deasupra aburilor pentru alte 5-7 minute pana cand devine o crema subtire asemanatoare smantanii.

Strecoara crema printr-o sita deasa pentru a indeparta eventualele cocoloase. Adauga imediat untul taiat cubulete. Ai grija sa nu le adaugi pe toate deodata pentru ca risti ca amestecul sa se taie, adica sa formeze cocoloase si sa scoata la suprafata apa din unt. La final adauga si coaja rasa de la 3 lamai.

Toarna crema in tava cu aluatul copt si baga din nou la cuptor dupa ce ai redus temperatura 180C/treapta 4 gaz. Las-o la copt timp de 10 minute, pana cand crema se intareste putin la suprafata, dar este inca apoasa la mijloc.

Bezeaua:
 
4 albusuri de ou
150g zahar
1 lingurita de zeama de lamaie/otet

Cat timp tarta prinde forma si culoare in cuptor, poti sa pregatesti bezeaua. Mixeaza la viteza mare albusurile pana cand devin o spuma tare. Adauga zeama de lamaie si continua sa mixezi cateva minute. Pune acum si zaharul si mizeaza pana cand albusurile se ridica in valuri.

Cand crema s-a intarit, scoate tarta din cuptor si pune cu ajutorul unei linguri bulgari de bezea peste tarta. Incepe cu marginile si continua in spirala pana in mijlocul tartei.

Tarta astfel decorata se baga din nou in cuptorul incins si se mai coace 10-15 minute pana cand bezeaua se rumeneste usor.

Lasa tarta sa se raceasca si serveste-o alaturi de un pahar cu vin alb.
 


 
 


“Puckler” by April Maciborka & David Wile




Sa aveti pofta de cultura!

Comentarii