Orbii şi elefantul




 

 povestire cu talc
 
 

Se povesteşte că la un moment dat, la Buddha au venit un grup de discipoli.
  "Maestre, aici în sat trăiesc o mulţime de ermiţi şi intelectuali care se complac intr-o continuă dispută, unii spunând ca lumea este infinită şi eternă, ceilalţi că ea este finită şi muritoare; unii spun că sufletul moare împreună cu corpul în timp ce ceilalţi că el trăieşte etern şi aşa mai departe. Ce poţi să spui Maestre în ceea ce îi priveşte?”
 
 








  Privindu-i, Buddha le-a răspuns,
  "Candva, demult, trăia un rege, care chemându-şi servitorii, le-a spus:"Adunati-vă cu toţii, servitori credincioşi, apoi mergeţi de strângeţi la un loc pe toţi oamenii născuţi orbi din împărăţie, pentru a le arăta un elefant.'”.
  "Prea bine, mărite rege” au spus servitorii, după care fiecare a plecat spre a îndeplini voia regelui lor.
 
 
 
 
 
 

  Când toţi cei născuţi orbi au fost adunaţi în locul desemnat de rege, acesta a venit în mijlocul lor şi le-a spus, "Acesta este un elefant”. Apoi unui orb i-a prezentat capul elefantului, altui orb i-a prezentat trompa, altuia urechea şi aşa mai departe, spunându-i fiecăruia că ceea ce i-a arătat a fost un elefant.
 
 
 
 
 
 
 

  De fiecare dată când regele prezenta elefantul unui orb, îl întreba pe acesta,
  "Asadar, orbule, ai văzut cum arată un elefant? Spune-mi acum, ce fel de lucru este un elefant?”
  Cei cărora li s-a prezentat capul elefantului au spus că elefantul este ca o oală. Apoi cei cărora li s-a arătat urechea au spus că elefantul este ca un coş de fructe; cei cărora li s-a arătat colţii de fildeş ai elefantului au spus că elefantul este ca un plug; cei cărora li s-a arătat trunchiul elefantului au spus că elefantul este ca un grânar; cei cărora li s-a arătat picioarele au spus că elefantul este ca şi coloana care susţine un templu; cei cărora li s-a arătat coada au spus că elefantul este ca o perie.
  Apoi toţi orbii adunaţi în acea piaţă au început să se îmbrâncească şi să ţipe, "Asa arată elefantul!”, "Ba nu, elefantul nu arată aşa!”,"Ba da!”, "Ba nu!”. În curând lucrurile au scăpat de sub control şi orbii s-au luat la bătaie.
 
 
 
 
 
 

  Maestrul a încheiat, spunând "La fel sunt şi aceşti predicatori şi intelectuali care vorbesc la nivel teoretic de lucruri pe care ei nu le-au vazut... Prin ignoranţa lor, sunt exact ca orbii din povestea cu împăratul: certăreţi şi deformând realitatea într-un fel sau altul.
 
 
 
 
 
‘Pouring Lamp’ by Yeong Woo Kim
 


 
Sa aveti pofta de cultura! 
 
 


 
 
 

Comentarii