Retete de weekend - CUBA

 
 
 
 
 
 
 
Carne de porc cu papaya
 
 
Ingrediente: 1,5 kg carne de porc, 70 gr ceapa, 2 catei de usturoi,tocati, cateva fire de patrunjel, 50 ml vin rosu sec, 160 ml apa, 115 ml suc de ananas, 25 gr zahar brun, 120 gr papaya, 2 ardei rosii copti, 4-5 linguri ulei, sare, piper, piper cayenne(se pune cat va place voua de picant), un varf lingurita de oregano uscat
 
Taiem carne in cuburi de cca 4cm,se condimenteza cu sare si piper.
Intr-o cratita punem uleiul la incins si prajim carnea la foc mare cca 4-5 min,adaugam ceapa tocata si usturoiul continuam sa prajim 2 min,adaugam zaharul si caramelizam.Turnam vinul si lasam sa fiarba pana se evapora.Adaugam sucul de ananas si apa,condimentam cu sare,oregano si piper plus piper cayenne. Miscoram focul la mic si lasam  sa fiarba acoperit cca 30-40 min.
Curatam papaya de seminte si coaja dupa care o taiem cuburi.Ardeiul se curata de coaja si il taiem tot cuburi mai mari. Dupa ce au trecut 30 de min adaugam papaya si ardeii,se mai lasa la fiert inca 3 min.
Se serveste cu granitura de orez peste care am presarat patrunjel tocat
 
 
 
 
 


 
 
 
Pollo Ropa Vieja

 


Ingrediente: 1 piept mare de pui, 1 ceapa, 1 morcov, 2-3 catei de usturoi, putin ulei, 2 ardei rosii, 1 ceapa mica, 50 gr vin alb, 100 gr sos de tomate, 1  conserva porumb, putin chimen, sare si piper
 
Pieptul l-am pus in slow cooker la putere maxima impreuna cu ceapa, morcovul si usturoiul si apa cat sa il acopere.
L-am lasat acolo timp de 4 ore.
Daca nu aveti un slow cooker, fierbeti puiul in jur de o ora.

Scoateti puiul si desfaceti-l in fasii cu o furculita.


Intr-o tigaie caliti usor ceapa si ardeii si adaugati peste carnea, vinul, sosul tomat, o canuta din zeama in care a fiert puiul si condimentele.

Dati in clocot si lasati sa fiarba inca 10 minute.

Serviti alaturi de orez sau salata.
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
Salata cubaneza cu avocado si ananas

 
 
Ingrediente: o salata iceberg micuta, o mana de rosii cherry, jumatate de ananas proaspat, jumatate de avocado, cateva linguri cu samburi de rodie,
Dressing: zeama de la jumatate de lamaie, 2 linguri ulei de masline, sare, piper ,oregano uscat.
 
Se taie avocado in fasii subtiri si se pune in zeama de lamaie. Se spala salata, se taie fasii si se aseaza pe un platou. Ananasul se taie pe jumatate, se scoate cu grija miezul, se taie partea lemnoasa din mijloc, apoi se taie cubulete si se adauga peste salata. Rosiile cherry se taie in jumatati si se adauga peste salata. Se presara samburii de rodie si se adauga si avocado. In zeama de lamaie se amesteca uleiul de masline, se rasneste putin piper cu lamaie, se adauga sare si oregano uscat. Se adauga dressingul peste salata si se pune la rece jumatate de ora. Se poate servi cu bagheta prospata sau prajita.
 
 
 
 
 
 
 
 

Pui cubanez, revoluționar, cu orez 

 

Ingrediente: 0,5 kg carne de pui, 300 gr de orez, 1 ceapă, 1 ardei verde (și iute, dacă vă place), 2 linguri de ulei de măsline, 200 gr de mazăre, câteva măsline, ¼ linguriță de oregano, ¼ linguriță de șofran, 2 linguri suc de roșii, 1 frunză de dafin, 5 boabe de piper, 1 ardei chilli uscat
 
Nu știu cât de cubaneză e rețeta asta simplă și rapidă. Cel care mi-a dat-o jură că e mâncarea națională de acolo și că e singurul lucru pe care și-l amintește după o noapte de beție cu Lidero Maximo. Însă chiar dacă nu-i secretul longevității lui Fidel, puiul cu orez este delicios, o adevărată revoluție pe masa ta.
Mai întâi iei carnea de pui, o tai în bucăți și o rumenești mai dietetic, pe tigaia grătar, cât să facă zburătoarea dungi arămii.
Combini apoi într-o cratiță puiul, ceapa, ardeiul verde și roșia tăiate după inspirația fiecăruia. Le dai două minute să se împrietenească, apoi aromezi cu sos de roșii, boabe de piper proaspăt zdrobite, oregano, șofran și dafin. După cinci minute, stingi cu apă cât să acopere tot ce e în oală.
Când apa dă în fiert, adaugi și orezul (noi am folosit o combinație home-made de orez basmat și orez roșu). După ce a fiert orezul, adaugi mazărea degongelată în apă fierbinte și, dacă vrei, un chilli uscat (de unde crezi că aveau cubanezii avântul revoluționar?).
Mai lași pe foc încă un minut-două și apoi, fredonând un imn la temă, decorezi cu măsline și aduci la masă. Arrozo con pollo si, travajo no!
 
 
 
 
 
 
 
 
Orez a la Cubana

 
 
Ingrediente: 200 g orez de bob rotund, 1 căţel de usturoi, 4 ouă, 4 banane "macho", suc de roşii, sare, ulei, 1 foaie de dafin.



Apa se pune la fiert cu sare, un strop de ulei, foaia de dafin si cu un catel de usturoi pisat. Cand da in clocot, se pune orezul si se lasa sa fiarba pina este gata (15-20 minute). Cind e gata, se scurge bine de apa si se pune in farfurii intinse in mijloc. Dasupra orezului se pune sucul de rosii incalzit un pic sau la temperatura camerei (suc de rosii facut din rosii prajite, nu fierte). Linga orez se pune in fiecare farfurie cite un ou ochi si cite o banana "macho" cojita, taiata in doua pe lungime si prajita usor in uleiul in care s-au prajit ouale. Bananele "macho" sint un soi de banane foarte mici, de marimea unui deget de la mina; sint mai dulci decit bananele normale.
Se serveste calda.


 
 
 
 
 
 

Desert cubaneză


 

Ingrediente:


Pentru granite: 600 ml apă, 100 g zahăr pudră, 1 plic zahăr vanilat, 1 ceasca rasă cafea solubilă


Pentru îngheţata de vanilie: 150 ml lapte, 500 ml frişcă lichidă, 50 g zahăr pudră, 1 plic zahăr vanilat, 5 gălbenuşuri, 150 g zahăr tos.


 

Se varsă zahărul şi apa într-o cratiţă. Se amestecă până se topeşte zahărul, apoi se pun la fiert, până dau în clocot. Se lasă să fiarbă 5 minute. Compoziţia se ia de pe foc şi se adaugă cafeaua solubilă, apoi se pune într-un vas şi se bagă în congelator aproximativ două ore. La fiecare sfert de oră, se sfărâmă compoziţia cu ajutorul unei furculiţe.

. Între timp, se prepară îngheţata. Laptele se amestecă cu frişca, zahărul pudră şi cu zahărul vanilat şi se pun la fiert. La primul clocot, se dau deoparte şi se lasă să se răcească.

Într-un castron, se bat gălbenuşurile. Se pune castronul pe baie de aburi şi apoi, treptat, se adaugă compoziţia din lapte, amestecând continuu. După ce se omogenizează, se dă de pe foc crema şi se transferă într-un bol care se pune la congelator.

Se servesc pahare sau cupe, în care se pune un strat de granita de cafea şi deasupra îngheţată de vanilie. Se poate decora cu fulgi de migdale sau de cocos.
 

 

 

Cuba libre

 
Ingrediente: 50 ml. rom alb,  o lamaie,  coca cola,  gheata


Ce se poate spune aici? se pune lamaia in pahar...apoi gheata...peste rom-ul si completam cu cola...nimic mai simplu, petrecere frumoasa!



 
 

Street Market in Havana by Ramon Espinosa



 

Sa aveti pofta de cultura!
 



Comentarii