Branza din cartofe


Se aleg cartofele cele mai mari, mai bune si galbine; aceste cartofe se pun la fiert intr-o oala mare; dup a ce au fert bine si s-au racit, le scoate pielita si le freaca bine intr-o donita, pana cand se fac ca un fel de aluat; la cinci oca de acest aluat se pune o oca de smantana si sarea trebuincioasa; pe urma sa amestica si sa freaca bine; cand se socoate ca-s destul frecate, amestecatura aceasta se acopere si se lasa la odhna trei sau patru zile; dupa aceea amestecatura iar se freaca, si brinza se pune pune in panere sau in coserce mici ca sa se scurga umezeala; pe urma se pune sa se usuce la umbra si apoi sa asaza in oale mari sau in putini, unde ramane 15 zile; branza atunce este gata si buna de mancat, dar cu cat aceasta branza este mai veche, cu atata-I mai buna.
   Acest feliu de ranza este mai buna decat toate celelalte pentru ca nu iuteste, n-o mananca viermii si ca se pastreaza proapata ani intregi; numai putenile si oalele trebuie sa fie bine astupate sip use intr-un loc uscat.
   Cand vrea cineva sa aiba branza mai buna, atunce pune patru oca de cartofe si doua oca de smantana; cand vrea sa aiba insa branza cea mai buna, atunce sa pune doua oca de cartofe si patru oca smantana.
 
“Carte de bucate boieresti, 200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodarest”
 de Mihail Kogalniceanu si Kostache N egruzzi
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Design by Sarah Illenberger
 
 
Sa aveti pofta de cultura!
 

Comentarii