Jubileul lui Caragiale



 

“Presa de toate colorile (asa se zice cind se vorbeste de incolora noastra presa) a anuntat ca la 15 februarie se va sarbatori implinirea a 25 de ani de activitate literara a maestrului Caragiale.
Parerea noastra? Fireste, sintem mindri ca un om de spirit este apreciat si in tara noastra eminamente viticola si eminamente ridicola, cum zice Caragiale.
Pina acum umorul in litereatura romana se bucura aproape de aceeasi stima de care beneficiaza omorul in Codul Penal. Scriitorul umoristic era socotit ca un fel ”de da cu barda-n Dumnezeu”, o paiata, un mascarici, Mascaragiale. Poate ca aceasta reactiune ce s-a operat in opinia publica in favoarea genului umoristic este datorita faptului ca trecem printr-o epoca de amarnice nevoi, de frunti posomorite, de sprincene incruntate, de of-of-of si aoleo. Se simte prin urmare inexorabila necesitate de cintece si snoave vesele care sa faca pe oameni sa-si uite grijile uricioase ale vietii.
Dar nu-I de nasu nostru sa cautam o explicatie stiintifica a fenomenului acestuia literaro-social; asta-i treaba lui Gherea, a lui Antemireanu, a lui Maiorescu si altii de acelasi calibru.
Noi aplaudam pur si simplu pe cei care au organizat jubileul si declaram ca participam cu entuziasm la banchetul ce se va oferi Maestrului.
In privinta acestui banchet avem de facut doua propuneri:
 1. In “invitatii” sa se prevada ca fracul este riguros interzis comesenilor, el nu va fi purtat decit de chelnerii care vor servi. Tinuta de rigoare sa fie sacoul, de preferinta sacoul de culoare si cadrilat, iar de la 12 noaptea inainte sa se permita deschiderea nasturilor de la vesta.
2. Deoarece Caragiale a fost invinuit cu oarecare dreptate, ca in piesa sa 100 de ani a suprimat dintr-un condeiu frumoasa domnie a lui Alexandru Cuza, propunem o combinatie care sa impace pe jubilant cu admiratorii napastuitului domnitor. Anume: la banchet sa se bea vin vechiu de “100 de ani”, si sa nu se bea cu paharute meschine ci cu “ocaua lui Cuza”. Se va aduce astfel un pios omagiu domnitorului Al. Cuza, iar barbisonul lui Bogdan-Pitesti va tresari de bucurie in mormintul sau.
In fine, ce mai tura-vura, dorim ca jubileul lui Caragiale sa aiba fastul stralucitor al jubileului recent pe care Polonia recunoscatoare l-a organizat in omoarea lui Sienkiewicz.
Vai, stim ca lui Caragiale nu i se va face cadou un castel ca lui Sienkiewicz. – in Romania literati n-au dreptul decit la “castele in Spania’.
Vivat Caragiale!” *
Tarascon
* Sub pseudonimul Tarascon, G. Ranetti a scris acest articol pentru revista umoristica MOS TEACA (“Jurnal tivil si cazon”) din 11 februarie 1901.
 
 
Sa aveti pofta de cultura!


Comentarii