Supa ”a la Camerani”

 

…“Domnule baron,
Ca vechi cunoscator in ale mancarii, al carui stomac, vai! este astazi putin blazat si foarte obosit, apelez la dumneavoastra pentru a regasi reteta renumitei Supe ”a la Camerani”, pe care as dori sa o mai gust odata, - poate pentru ultima oara.
  Atat cat imi amintesc, macaroanele de foarte buna calitate si ingredientele cele mai delicate constituiau baza ei. In 1806, supa costa aproximativ 3 ludovici de persoana etc., etc.”
La aceasta scrisoare, baronul Brisse raspunde:
“Srigatul din inima al corespondentului meu este irezistibil. Ma grabesc sa-i satisfac cererea, si aceasta cu atat mai mult cu cat fara a schimba nimic din reteta data de Grimonnd de la la Reyniere, vreau sa o introduc in bucataria obisnuita si sa popularizez ilustra supa celebrata de alti poeti. Baza acestei supe, inventata de dl Camerani, vechi angajat al Comediei italiene, unul din cei mai eruditi cunoscatori ai artei culinare, se compune din ficatei de pasare. Daca sunt frumosi, este suficient unul de persoana, si nu este nici dificil nici prea scump sa-i cumperi de la pravalie.”


 

In functie de numarul mesenilor, se fierbe in apa cu sare cantitatea necesara de telina, varza, morcovi, gulii si praz. Se scot legumele, se scurg si se toaca marunt. Se pun apoi la foc, intr-o cratita, cu o bucata buna de unt, sare si piper; se lasa sa se patrunda la foc mic si, cu cateva minute inainte de a fi gata, se amesteca in ele ficatul de pasare tocat.

   In acelasi timp, se fierb, se strecoara si se scurg macaroanele si se rade branza de parmesan.

  Se ia apoi o supiera care poate fi pusa pe foc, se unge cu unt si se pune pe fundul ei un strat de macaroane, apoi un strat de tocatura, in sfarsit, un strat de parmesan ornati cu cateva bucatele de unt; se continua apoi in aceeas ordine pana se umple vasul, avand grija ca ultimul strat sa fie din branza. Se pune, dupa aceea, supiera la foc mic si se lasa pana cand toate ingredientele sunt bine patrunse; se serveste.


 

  “Acesta este, spune Grimod de la Reyniere, un fel de mancare delicios si cauza unui mare numar de indigestii”. Dumnezeu sa va pazeasca, prietene cititor.
 

Alexander Dumas ”Dictionar de arta culinara”  


Comentarii