…“Domnule baron,
Ca vechi cunoscator in ale
mancarii, al carui stomac, vai! este astazi putin blazat si foarte obosit,
apelez la dumneavoastra pentru a regasi reteta renumitei Supe ”a la Camerani”, pe care as dori sa o mai gust odata, - poate
pentru ultima oara.
Atat cat imi amintesc, macaroanele de foarte buna calitate si
ingredientele cele mai delicate constituiau baza ei. In 1806, supa costa
aproximativ 3 ludovici de persoana etc., etc.”
La aceasta scrisoare, baronul
Brisse raspunde:
“Srigatul din inima al
corespondentului meu este irezistibil. Ma grabesc sa-i satisfac cererea, si
aceasta cu atat mai mult cu cat fara a schimba nimic din reteta data de Grimonnd
de la la Reyniere, vreau sa o introduc in bucataria obisnuita si sa
popularizez ilustra supa celebrata de alti poeti. Baza acestei supe, inventata
de dl Camerani, vechi angajat al Comediei italiene, unul din cei mai eruditi
cunoscatori ai artei culinare, se compune din ficatei de pasare. Daca sunt
frumosi, este suficient unul de persoana, si nu este nici dificil nici prea
scump sa-i cumperi de la pravalie.”
In functie de numarul mesenilor, se
fierbe in apa cu sare cantitatea necesara de telina, varza, morcovi, gulii si
praz. Se scot legumele, se scurg si se toaca marunt. Se pun apoi la foc, intr-o
cratita, cu o bucata buna de unt, sare si piper; se lasa sa se patrunda la foc
mic si, cu cateva minute inainte de a fi gata, se amesteca in ele ficatul de
pasare tocat.
In acelasi timp, se fierb, se strecoara si se scurg macaroanele si se
rade branza de parmesan.
Se ia apoi o supiera care poate fi pusa pe foc, se unge cu unt si se
pune pe fundul ei un strat de macaroane, apoi un strat de tocatura, in sfarsit,
un strat de parmesan ornati cu cateva bucatele de unt; se continua apoi in
aceeas ordine pana se umple vasul, avand grija ca ultimul strat sa fie din
branza. Se pune, dupa aceea, supiera la foc mic si se lasa pana cand toate
ingredientele sunt bine patrunse; se serveste.
“Acesta este, spune Grimod de la Reyniere, un fel de mancare delicios
si cauza unui mare numar de indigestii”. Dumnezeu sa va pazeasca, prietene
cititor.
Alexander Dumas ”Dictionar de arta
culinara”
Comentarii
Trimiteți un comentariu