In slujba regelui Angliei



 

Ultimul film al lui Jiri Menzel, propunerea Cehiei pentru Oscar 2008 - "In slujba regelui Angliei"/ "I Served the King of England" - se bazeaza pe un roman al unui scriitor ceh, Bohumil Hrabel. E despre un mic ospatar care viseaza ca intr-o zi sa devina milionar, vrajit de imaginea oamenilor pe care ii serveste la masa. El aude ce nu trebuie sa auda, si in felul acesta afla cum e sa fii bogat, gustand firimiturile de la mesele lor, mirosind vinul si privindu-le iubitele.
 
 
 
Filmul e satiric, acid contra decadentei Europei interbelice, unde bogatii erau mai presus decat imparatii, capabili sa-si cultive placerile la maximum. Menzel scoate la iveala uratenia acestei paturi sociale...dar reuseste asta fara a fi moralizator; mai mult, scenele pe care le realizeaza au un caracter pictural aparte: camera aluneaca pe deasupra meselor pline de mancaruri si bauturi de lux, pahar dupa pahar si halba dupa halba. Apoi asupra femeilor... din care Menzel face modele ca in perioada Renasterii. Preponderent goale, prezente pe parcursul filmului, ca intr-o procesiune, sunt o placere de privit. Menzel a ales femei cu corpuri naturale, voluptuoase, cu zambete si constitutii imperfecte, dar le pune in lumina de parca ar picta pentru Luvru.
 
 
 
Naratiunea picaresca il urmareste pe Jan (Ivan Barnev), un omulet naiv si intreprinzator, care isi pune la cale drumul din decadentii ani ’20 pana in anii ’50 si perioada comunista ( o parte mare din povestire arata aceasta perioada tarzie a vietii lui). Blond, micut si lipsit de principii morale, Jan e gata sa-si slujeasca orice stapan care l-ar ajuta sa faca avere. Asa ca se ridica de la barman la ospatar sef al unui hotel de lux, pana cand calatoria lui de la zdrente la bogatie e intrerupta de al doilea razboi mondial. Dar si atunci cand Praga cade in mainile invadatorilor germani, Jan se ridica deasupra momentului devenind logodnicul Lizei ( Julia Jentsch), o nazista.
 
 
 
Desi modul in care Menzel abordeaza istoria variaza intre indiferenta si superficialitate, se salveaza prin maiestrie regizorala si istetime vizuala (am spune putin demodata, totusi). O secventa de la inceput este filmata in stilul comediei mute - momentul in care Jan primeste o decoratie de la regele Etiopiei. Ne-a placut si modalitatea tipica baletului de a stiliza comportamentul uman (dincolo de maiestria imaginii si muzica), personajul principal impiedicandu-se si rasucindu-se precum Chaplin.
 
 
 
In slujba regelui Angliei”/ “I Served The King of England” e o combinatie minunata de satira si comedie, gata sa captiveze pe tot parcursul celor doua ore. Si asta pentru ca registrul devine grav, fara ca umorul sa dispara...grotescul, ca si umorul sunt blande, iar atmosfera este incarcata in permanenta de o vitalitate autentica ...Recomandarea noastra este ca, timp de doua ore, sa ne lasam - nu in slujba, ci pe mana lui Jiri Menzel!

 
 

Comentarii