Ce mâncau olimpicii din Grecia Antică?

 
 

Jocurile Olimpice moderne s-au schimbat radical de la apariția lor din 776 i.ch., când bucătarul Koroibos a câștigat singura competiție sportivă: proba de alergare.
Chiar și atunci, atleții din Grecia Antică erau preocupați de dieta lor zilnică, bazată în primă fază pe brânzeturi și legume, care avea să fie înlocuită aproape în întregime cu carnea, scrie nationalgeographic.com.

 

 
 

Sportivii au avut întotdeauna un stil de viaţă strict, bazat pe principii sănătoase. Dacă atleţii olimpici moderni au în spate o întreagă echipă de nutriţionişti, antrenori şi doctori, în Grecia Antică lucrurile nu stăteau chiar aşa.
Dieta unui sportiv grec era total diferită de ceea ce mănâncă astăzi participanţii la Jocurile Olimpice, dar se baza tot pe proteine şi carbohidraţi. Proteinele ajută la regenerarea musculaturii, iar carbohidraţii oferă energie pentru antrenamente.

 

 
 

Istoricii au studiat textele antice ale grecilor si ale romanilor pentru a învăța despre dieta primilor sportivi olimpici, dar și despre originea bucătăriei mediteraneene.
Din cauza climei aride, aerheologii au fost incapabili să descopere rămășițele tradițiilor culinare de pe siturile Egiptului Antic, spune Lous Grivetti istoric culinar de la Universitatea Davis din California. Deși au fost descoperite câteva rămășițe de alimente au fost descoperite pe site-urile Greciei, istoricul este de părere că adevărata „comoară” se află „în informațiile descoperite în texte grecești și latine”.



 

 
Grivetti și-a concentrat cercetările pe textul The Deipnosophists („Ospățul Filosofilor”), un roman de volume care a fost scris in 200 d.hr, de către Athenaeus. În operele sale, Athenaeus descrie modul în care se defășoarau mesele festine organizate de filosofii vremii. Opera lui Athenaeus se axează, în deosebi, pe descrierea unui festin mai puțin obișnuit, în care se discuta despre originea hranei, despre calitatea ei și despre mediul de proveniență, furnizând astfel informații interesante despre modul în care priveau alimentația oamenii din acea perioadă.



 
 

În ceea ce privește alimentația de bază a unui sportiv olimpic, istoric culinar Grivetti spune că la început alimentația de bază a unui sportiv olimpic era bazată în mare parte pe brânzeturi, fructe și legume. Însă undeva de-a lungul evoluției, carnea a devenit prioritară în alimentația unui sportiv olimpic, fiind descoperite beneficiile sale asupra organismului.
Cât despre băutură, vinul era foarte popular în Grecia Antică. Ca să scape de durerile musculare, atleţii erau sfătuiţi să se îmbete din când în când.

 

 
 

Olimpicii evitau, de asemenea, să consume pâine înaintea competițiilor, preferând în schimb smochine uscate.
Majoritatea participanţilor la probele sportive proveneau din pătura social înaltă, deci nu îşi făceau probleme financiare atunci când venea vorba de alimentaţie: aveau acces la carne şi legume.

 

 
 

La grecii antici, sportivii păstrau un anumit regim înaintea competitiei. S-a mers până acolo încât să se considere că alimentația trebuie să difere în funcție de sportul practicat. Atleții care participau la sărituri trebuia să consume carnea de capră. Alergătorii mâncau carne de antilopă și luptătorii consumau carne de porc.

 

 
 

În timp ce marea majoritate a informațiilor privind alimentația unui sportiv olimpic vine din alte surse. Deipnosophists redă legenda luptătorului Milon din Croton care a participat la șase competiții olimpice diferite, câștigând de fiecare dată. Ce e interesant la acest atlet este dieta sa alimentară.
 
 
 
 
 

Milon mânca pe zi 9 kilograme de carne, 9 kilograme de pâine şi bea 3 carafe de vin. În ziua competiţiei lua un taur de 3-4 ani pe umeri, se plimba cu el pe stadion, iar apoi îl mânca singur. Consuma cam 60,000 de calorii pe zi. (Theodorus of Hierapolis, On Athletic Contests, citat de Athenaeus in The Deipnosophists ).
Spre deosebire de atletul Milon care consuma cantități industriale de carne, alteții din Grecia Antică au adoptat un regim alimentar ceva mai drastic.

 





Legenda spune că un atlet din Grecia Antică a câștigat numeroase competiții datorită unei diete ingenioase: mânca o singură dată pe zi, ceea ce a dus la modificarea completă a regimului de viață . Un regim de viață adoptat ulterior de mulți sportivi.
Istoricul culinar Francine Segan, care a studiat în detaliu bucătăria din Grecia Antică, în deosebi, regimul alimentar al sportivilor de la Olimpiade, a descoperit că dieta lor nu se diferențiază cu mult de dieta folosită de sportivii olimpici din zilele noastre.
 
Marina Plopeanu
 


photos © Predrag Pajdic





Sa aveti pofta de cultura!


Comentarii