Retete de weekend - cu crema caramel

 
 
 
 

Ingrediente:
Pentru foi:

3 oua
7 linguri ulei
7 linguri zahar
1 lingurita cu varf amoniac(amoniu pentru biscuiti)
1 praf de sare
cca 450 - 500 g faina

Pentru crema de caramel:

250 g zahar
200 g unt
500 ml lapte
3 linguri amidon de porumb

Pentru glazura:

150 g ciocolata ( cu cel putin 60-70% cacao)
150 g zahar
75 ml lapte
30 ml ulei (daca este nevoie)
Preparare:
Mod de preparare foi de prajitura pe dosul tavii:

Mixam bine ouale cu zaharul,adaugam uleiul ,sarea , amoniacul si faina.
Framantam putin aluatul si il imparim in 3 bilute egale.
Acestea le intindem direct pe hartia de copt,sau pe dosul tavii tapetat cu faina.
In primul caz,luat hartia de copt cu foaia intinsa si o asezam pe dosul tavii de cuptor.
Coacem la cuptorul preincalzit la 200 grade,pentru 7-9 minute.Depinde mult de cuptorul fiecaruia. Toate retetele spun 2 minute dar la mine dupa 5 minute era tot crud,cu cuptorul preincalzit,deci stati atenti sa nu se rumeneasca,trebuie doar sa creasca puutin si sa capete o culoare aurie.
Scoatem prima foaie din cuptor,luam hartia cu foaia coapta,si o asezam pe a doua,deja intinsa intre timp (hartia de copt e un element care ne ajuta sa economisim timp in multe cazuri).
Repetam procedeul si cu a treia,iar apoi trecem la crema.

Mod preparare crema de caramel:

Amestecam amidonul de porumb cu 100 ml lapte,pana la dizolvarea completa.
Punem zaharul intr-o cratita ,si il caramelizam.
Cand e topit,adaugam untul si amestecam foarte repede.E preferabil sa fie la temperatura camerei.
Adaugam cele 400 ml de lapte ramas.Dupa acest punct,incepem sa amestecam cu un tel,in acest fel evitand sa ne stopim.
Turnam si cele 100 ml lapte in care am dizolvat amidonul,si amestecam incontinuu pana va deveni o crema cat de cat densa.Cand apar bulbuci la suprafata,inseamna ca e gata.O lasam la racorit.
Luam prima foaie di o asezam pe un vas plat,sau pe un fund acoperit cu hartie de copt, si intindem jumatate din crema.
Acoperim cu a doua foaie,si punem crema ramasa.
La final a treia,si ultima.Acoperim bine cu folie de plastic si dam la frigider pentru o zi.

Mod de preparare al glazurii:

Punem la fiert apa si zaharul,pana obtinem un sirop nu foarte dens.
Taiem ciocolata cu un cutit, o punem pe bain-marie si o topim.
Adaugam siropul fierbinte,amestecand foarte repede,si daca ne pare prea densa glazura,adaugam si putin ulei,insa cate putin pana o reglam.Acesta din urma va da stralucire glazurii.
Puteti face orice glazura doriti,fiindca nu e obligatoriu sa fie de ciocolata, sau sa fe asta.Puteti chiar si lasa cateva linguri din crema de caramel,pentru a unge a treia foaie,iar deasupra presara cocos,fulgi de ciocolata sau orice altceva doriti.Dati frau liber imaginatiei.
Turnam glazura calda peste foile noastre care au stat o zi in frigider.
Taiem prajitura in romburi,patratele sau cum dorim.
Nu va speriati ca foile sunt tari,dupa o noapte in frigider cu crema intre ele,vor fi perfecte.
Inainte de ataia prajitura,treceti lama cutitului prin flacara de la aragaz.In felul asta nu va "sparge" glazura intarita ci o va topi si veti obtine niste prajiturele perfecte. Pofta buna !


 
Ingrediente:
Foi:

400 g faina
150 g zahar
2 oua
50 g unt topit
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
100 ml lapte
Crema:

300 g zahar
100 g faina / amidon alimentar
300 ml lapte
3 plicuri zahar vanilat
200 g unt/ margarina

Glazura:

100 g ciocolata menaj
2-3 liguri ulei
Preparare:
etapa 1
Penrtru inceput pregatim foile,incalzim cuptorul la 200 grade C.
Se pune faina amestecata cu zaharul intr-un castron mai mare, adaugam ouale.

Apoi urmeaza untul topit, praful de copt si bicarbonatul stins cu lapte si framantam un aluat. Turnam atata lapte cat sa rezulte un aluat pe care sa-l putem framanta bine si sa nu se lipeasca de masa de lucru.

etapa 2
Aluatul se imparte in trei parti egale si se intind trei foi, pe care le coacem pe rand intr-o tava unsa cu putin unt si presarata cu faina (pe dosul tavi unse daca nu aveti tava speciala pentru foi).

Se coc cca 7-10 minute fiecare, pana ce devin usor maronii deasupra.

etapa 3
Pentru crema topim zaharul la foc incet pana ce se caramelizeaza, aveti grija sa nu se arda, pentru ca devine amar la gust.

Turnam apoi laptele cald , pastram cca 50 ml si lasam sa se dizolve tot caramelul. Restul de lapte se amesteca cu amidonul sau faina.

Dupa ce sa topit tot caramelul adaugam faina si lasam la foc incet, amestecand in continuare pana ce se ingroasa.

Se lasa la racit, intere timp mixam untul spuma cu vaniliile.
Incorporam caramelul in unt. Adaugam cate o lingura de caramel si amestecam dupa fiecare.

etapa 4
Impartim crema in doua si intindem intre foi.

Deasupra ultimei foi turnam glazura de ciocolata, topim ciocolata cu uleiul pe baie de abur.
Se da la rece pana a doua zi , pana ce se inmoaie foile.

 
 
Reteta este urmatoarea:
Blat: Crema:
--6 albusuri; --6 galbenusuri;
--200gr. zahar; --12 linguri zahar;
--100gr. nuca macinata; --1 pachet unt ;
--2 linguri faina; --2 linguri apa;
--1 plic praf de copt; --200gr. nuca prajita.
--200gr. ciocolata alba.
Pentru blat se bat albusurile spuma cu zahar,se adauga treptat nuca macinata,faina si praful de copt.Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie sau unt si se da la cuptor.Dupa ce s-a copt,scoatem blatul si punem imediat pe el ciocolata alba razuita.
Cat se raceste se face crema.Frecam galbenusurile cu 5 linguri de zahar pana devine spuma.Caramelizam restul de zahar(7 linguri),adaugam untul si apa , fierbem totul la foc mic pana se topeste zaharul.Punem apoi si galbenusurile amestecand repede,presaram nuca taiata,omogenizam si se lasa pe foc mic pana se ingroasa crema.Cand este gata,o lasam putin sa se raceasca,apoi se intinde repede peste blat si se da la rece.
Timpul de pregatire este cam de 40 minute si am reteta dintr-o revista Practic in bucatarie,fiind scrisa de Delia Danescu din jud. Arad.
Prajitura este delicioasa,fiind una dintre favoritele mele.


 

 
 
FOI
-2 oua
-10 linguri lapte
-10 linguri ulei
-10 linguri zahar
-un plic amoniu pentru prajituri
-faina cat cuprinde
Ouale se mixeaza cu zaharul,se adauga uleiul cate putin,ca la maioneza,apoi laptele si la sfarsit amoniu si faina.Aluatul obtinut se imparte in patru bile,din fiecare bila se intinde o foaie care se coace pe dosul tavii,cateva minute,la foc iute.

CREMA
-2 oua
-100g amidon
-350 g zahar pt caramelizat
-1l lapte
-200 gr unt sau margarina
-esenta de rom
Zaharul se pune intr-o cratita pe foc,mestecandu-se pana devine lichid(nu se arde pentru ca devine amar).Se toarna peste caramel 800ml de lapte si se amesteca pana se topeste zaharul foarte bine.
Ouale se amesteca energic cu amidonul(sa nu faca cocoloase) si restul de lapte si se
toarna peste compozitia cu caramel.Se fierbe pana devine o budinca si se da de pe foc.Se pune untul si esenta in crema calda si se amesteca pana la topire.
Se umplu foile cu crema calduta.
Prajitura se tine la rece cateva ore,inainte de a se taia.


 
Ingrediente:

Pt blat: blatul acestei prajituri nu trebuie copt, se prepara din biscuiti. Avem nevoie de: 200 g unt( 1 pachet), 4 linguri zahar pudra, 200 g alune prajite si nesarate(eu am folosit 100 g nuca prajita), 500 g biscuiti simpli, 1 cana si jumatate lapte rece, 3 linguri cacao.

Pt crema caramel: 200 g zahar, 3 oua, 200 ml lapte dulce, 3 linguri faina cernuta, 200 g margarina.

Pt. glazura: 200 g ciocolata, 2 linguri apa, 50 g unt.

Pt decor: 100 g alune prajite si nesarate.

Mod de preparare: zdrobim biscuitii marunt cu un sucitor, dupa care ii amestecam cu cacaua, zaharul pudra, alunele sau nucile zdrobite cu sucitorul. Incalzim laptele cu untul si turnam peste biscuiti. Amestecam bine si asezam comozitia intro tava mai mica, netezind, fara sa apasam prea tare.

Caramelizam zaharul intro craticioara, la foc mic. Separat amestecam ouale, faina si laptele si il turnam peste zaharul caramelizat, lasand sa fiarba pana se ingroasa ca o crema. Lasam sa se raceasca apoi amestecam cu margarina pana se obtine o compozitie cremoasa.

Turnam crema caramel peste blatul de biscuiti apoi nivelam frumos. Intro craticioara topim ciocolata razauita impreuna cu apa si margarina, o lasam putin sa se raceasca si apoi o turnam peste crema caramel si o nivelam. Deasupra decoram cu alune zdrobite.
Inainte de a fi portionata e bine sa tineti putin prajitura la rece sau chiar in congelator, asa se va putea taia mai bine. Atentie insa nu uitati prajitura la congelat! De data aceasta am doar aceste poze, am uitat sa pozez prajitura asezata pe platou, dar sper sa revin cu o alta ocazie cu poze.
Biscuitii si nuca zdrobite.
Adaugam zaharul si cacaua.
Incalzim laptele cu untul.
Amestecam biscuitii, zaharul cacaua cu laptele si untul topit.
Crema caramel se lasa la racit apoi se amesteca cu margarina.
Asezam crema peste blatul de biscuiti.
Dupa ce punem glazura si o nivelam, decoram cu alune zdrobite.


http://www.petitchef.ro/retete/prajitura-cu-crema-caramel-si-alune-fid-1347082#H30mxMZmfJO7Gs2b.99
 
 

 
 
Ingrediente pt. foi
1 ou, 1 praf de sare, 10 linguri lapte, 10 linguri ulei, 10 linguri zahar, 1 lingura amoniac, 1 lingurita otet, faina cat cuprinde, 2 linguri unt pentru tava
 
Mod de preparare foi
Bati bine oul cu sarea si laptele. Incorporezi apoi treptat zaharul si uleiul. Pui faina in ploaie si amoniacul stins cu otet si framanti un aluat potrivit de tare, din care intinzi 3 foi, pe care le coci pe dosul unei tavi dreptunghiulare, uns cu margarina si presarat cu faina.
 
Ingrediente pt. umplutura
200g gem de caise, 250g zahar, 3 linguri faina, 100g zahar, 200 ml lapte, 100g unt
 
Mod de preparare umplutura
Caramelizezi 150g zahar la foc mic. Adaugi faina, restul de zahar si laptele si lasi compozitia sa fiarba pana capata consistenta. Incorporezi apoi margarina si lasi crema sa se raceasca.
 
Ingrediente pt. glazura
3 linguri zahar, 2 linguri cacao, 3 linguri apa, 50g margarina Mod de preparare peste glazura Dai intr-un clocot apa, zaharul si cacaoa, apoi adaugi margarina si lasi sa fiarba pana se ingroasa.
 
Mod de asamblare
Peste prima foaie intinzi un strat de gem de caise. Suprapui a doua foaie, pui crema, acoperi cu ultima foaie, peste care torni glazura, iar deasupra presari nuci glasate in zaharul caramelizat, apoi macinate.
 
 
 
photo © Alejandro Maestre

 
 
Sa aveti pofta de cultura!

Comentarii