Zacusca
de fasole
Ingrediente
– Zacusca de
fasole
1 kg gogosar, 1 kg ceapa, 500 gr
fasole foabe, 4 morcovi, 500 ml ulei, 1 kg rosii , piper, 1/2 lingurita
de cimbru uscat, sare (se foloseste sarea grunjoasa)
Mod de
preparare
- Fasolea se fierbe in mai multe ape, fara sare. Nu
trebuie sa fie fiarta de tot, apoi se lasa la racit si se da prin
masina de tocat carne.
- Morcovii se curata si se dau pe razatoare sau se
taie cubulete. Gogosarii se curata se seminte si se vor taia
impreuna cu cu ceapa, cubulete.
- Rosiile se curata de coaja si de seminte, apoi se toaca
marunt.
- Intr-o oala mai mare se incinge uleiul, se
adauga ceapa si morcovul si le lasam sa se soteze, pana ceapa devine
sticloasa. Se adauga gogosarul si amestecam.
- Se lasa pana se inmoaie apoi adaugam pulpa de rosii si
lasam la fiert cca 30-40 min.
- Se adauga fasolea , cimbru , sare si piper dupa gust.
Se lasa la fiert cca 30 min, pana cand fasolea s-a fiert si uleiul s-a
ridicat deasupra. Daca fasolea nu s-a fiert, se poate adauga apa
calda(apa din care a fiert fasolea).
- Zacusca fierbinte se pune in borcane curate si calde si
se capseaza. Se sterilizeaza cca 30 min, apoi se invelesc in servete de
bucatarie si se lasa pana a doua zi, apoi se pun la camara.
- Se serveste rece in zile de post cu muraturi , o
bunatate …
Ardei
pentru iarna
Ingrediente
– Ardei pentru
iarna
5 kg ardei gogosar intreg, 500 ml
otet, 400 gr zahar, 100 gr sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, hrean
Mod de
preparare
- Hreanul se curata, se spala si se taie rondele.
- Gogosarii se spala si se taie felii dupa preferinta (
felii subtiri, in 4 parti)
- Intr-un vas mai mare se amesteca sarea cu
zaharul, se adauga ardeiul si amestecam. Se acopera vasul cu
un servet si se pune in camara pana a doua zi.
- Se lasa cca 20-24 ore , in acest timp se formeaza un
suc dulceag usor sarat.
- Se aseaza ardeii in borcane sterilizate , adaugam
rondele de hrean, foi de dafin si piper boabe.
- Se pune peste ardei sucul amestecat cu otet, se
capseaza si se pastreaza la loc aerisit si racoros.
Sos de rosii (Ketchup de casa)
Ingrediente
– Sos de rosii
3 kg rosii proaspete, 5 ardei
gogosar sau kapia, 3 buc ceapa, 100 gr zahar, 1 lingurita de piper,
4 linguri de sare, 1 lingurita de cimbru uscat.
Mod de
preparare
- Rosiile se spala, se taie si se trec prin masina de
tocat si indeparat seminte. Sucul rezultat se pune la fiert intr-o cratita
de 5-6 l capacitate si se lasa sa fiarba la foc potrivit cca 1 ora.
- Ardeii si ceapa se curata,se spala , se taie
(ardeiul fasii, ceapa marunt) si le adaugam in sucul de rosii. Se lasa
impreuna la fiert cca 1 ora, pana ardeiul si ceapa au fiert.
- Se strecoara si se paseaza iar sosul rezultat se pune
din nou la fiert cu sare si zahar. Se lasa sa fiarba , la foc mic pana se
ingroasa.
- Cand este gata adaugam piperul macinat, cimbru si
amestecam bine.
- Sosul rezultat se toarna in sticle, le capsam si
se pun la Baine Marie pentru 30 min.
- Se tin impaturite pana a doua zi , apoi se pastreaza in
camara.
Pentru o aroma mai intensa se poate
adauga si busuioc.
Compot de pere
Ingrediente
Pt 3 borcane: 1 kg pere, 120 gr
zahar, 1 plic de zahar vanilat.
Preparare
Perele se spala si se taie jumatati.
Curatim cu grija partea inferioara a cotorului si le punem in borcane de 800 gr
sterilizate. Se adauga cate 40 gr de zahar la fiecare borcan , vanilie si apa.
Se capseaza borcanele si le punem in baie de apa pentru sterilizare. Se tin cca
20 min de cand a dat primul clocot. Se scot si se tin impaturite pana a doua
zi. Se pot aseza cu capacul in jos pentru verificare. Se pastreaza la loc
racoros si aerisit.
Sirop
de struguri
Ingrediente
5 kg struguri rosii rosii , 3 kg
zahar, zeama de la 1/2 lamiae.
Mod de
preparare
- Strugurii bine copti se spala de praf , la
un jet de apa, in strecuratoare.
- Se pun intr-o cratita , adaugam apa rece, sa
depaseasca nivelul lor cu 5-8 cm si se pun la fiert cca 30 min.
- Se lasa sa se raceasca apoi se strecoara prin
tifon sau strecuratoare.
- Sucul obtinut (1 litru suc=1 kg zahar) se fierbe
impreuna cu zahar .
- Lasam sa fiarba la foc mediu timp de 1 ora , dupa care
adaugam zeama de la o jumatate de lamaie.
- Se lasa la racorit, apoi turnam siropul in sticle, se
capseaza si se pastreaza in camara.
- Se serveste cu ghetata, apa minerala sau apa plata
Muraturi
Ingrediente
4 varze micute albe
taiate pe jumatate , 1 kg gogonele, 1 kg castraveti, 5 morcovi taiati pe
jumatate , 5 ardei gogosar, 1 legatura frunze de telina, marar
uscat, 4 buc hrean taiate rondele sau fasii, piper boabe, sare grunjoasa 30 gr
/ litru de apa.
Mod de
preparare
- Zarzavaturile sa fie proaspete si sanatoase, aflate la
gradul de coacere optim pentru conserve.
- Legumele trebuie sa fie bine curatite si sortate
corespunzator calitatii lor.
- Sa fie spalate intr-o cantitate mare de apa, pentru a
fi antrenate toate corpurile straine precum si impuritatile.
- Pe fundul borcanului sau butoiului se aseaza mararul
uscat si jumatate din cantitatea de hrean.
- Se adauga alternativ legumele, deasupra se presara
piperul boabe si acoperim cu funze de telina.
- Legumele trebuie aranjate indesat , fara a fi strivite,
rupte sau indoite.
- Se pregateste saramura: la 1 l apa adaugam 30 gr sare
grunjoasa.
- In functie de vas se calculeaza necesarul de apa si
sare. Apa se incalzeste pana se dizolva sarea , apoi saramura se lasa sa
se racesca si se strecoara.
- Saramura se adauga rece peste legume , se aseaza un
capac sau o greutate care sa mentina legumele in lichid.
- Fermentarea are loc in doua etape. In prima perioada , in
conditii normale, incepe la 3-4 zile dupa adaugarea saramurii si dureaza
aproximativ 5 zile. Temperatura optima in acesta perioada este de 18-23 gr
C.
- A doua etapa dureaza 8-10 zile. In acesta perioada
muraturile trebuie pastrate la temperaturi mai joase 10-12 gr C.
- In timpul fermentatiei muraturile trebuie vanturate
periodic pentru a asigura conditii egale de fermentatie in tot
cuprinsul borcanului sau a vasului.
- Trebuie asigurata evacuarea aerului din borcane pentru
a impiedica formarea unui mucegai alb la suprafata lichidului.
- Muraturile se pastreaza la loc uscat si rece (8-10 gr
C).
Se servesc la mancaruri cu carne si
fripturi.
Conserva de peste
Ingrediente
1 kg peste caras, ulei pentru
prajit, sare, otet, foi dafin, piper.
Preparare
Pestele se spala , se curata si se
prajeste in ulei pana capata o culoare aurie apoi se aseaza in borcanele
sterilizate.
Se pregateste o compozitie din 1 parte otet si 2 parti apa, se adauga dupa gust sare, foi de dafin, boabe de piper. Se fierbe compozitia dupa care se adauga in borcane peste peste. Se capseaza si se sterilizeaza cca 20 min. Daca nu-l pastram pentru iarna il introducem la frigider fara a mai fi nevoie de sterilizare.
Se pregateste o compozitie din 1 parte otet si 2 parti apa, se adauga dupa gust sare, foi de dafin, boabe de piper. Se fierbe compozitia dupa care se adauga in borcane peste peste. Se capseaza si se sterilizeaza cca 20 min. Daca nu-l pastram pentru iarna il introducem la frigider fara a mai fi nevoie de sterilizare.
Sa
aveti pofta de cultura!
Comentarii
Trimiteți un comentariu