"La
un banchet, Einstein îi spuse unei doamne care insista să-i explice teoria
relativităţii: cum aş putea să-ţi explic prepararea tăieţeilor dacă nu ştii
ce-i aia făină?"
din
Albumul literar gastronomic 1982
FĂÍNĂ,
(2) făinuri, s. f.
1. (De obicei urmat de determinări care arată felul) Pulbere obținută
prin măcinarea boabelor de cereale sau a altor semințe de plante și folosită în
alimentație. ◊ Expr. Altă făină
se macină acum la moară = s-a schimbat situația, lucrurile nu mai sunt cum
au fost. 2. Pulbere obținută prin măcinarea anumitor materiale. ◊ Făină
animală = produs obținut din cadavre de animale, resturi de la fabricile de
conserve, sânge etc., sterilizat, folosit mai ales pentru hrana puilor, a
păsărilor ouătoare și a porcilor. Făină de pește = produs sub formă de
pulbere obținut din pești inferiori și necomestibili sau din diferite resturi
de la fabricile de conserve de pește, folosit pentru hrana porcilor, a
păsărilor etc. Făină de oase = pulbere fină obținută prin măcinarea
oaselor și folosită ca supliment valoros în hrana animalelor și ca îngrășământ
în agricultură. – Lat. farina.
Sa
aveti pofta de cultura!
Comentarii
Trimiteți un comentariu